Hlavní obsah

Závěť Rathova otce Ratmíra bude znovu řešit soud

David Rath.

Reklama

Platností závěti Ratmíra Ratha, otce exhejtmana Davida Ratha, se bude muset znovu zabývat soud. Součástí dědictví někdejšího hejtmana mělo být i osm milionů korun, které u něj zabavila policie po jeho zadržení kvůli korupci.

Článek

Odvolací senát pražského Městského soudu zrušil rozhodnutí, že David Rath dědil oprávněně. Žalobu exhejtmanova bratra Michala, který tvrdí, že závěť je neplatná, zamítl letos v lednu Obvodní soud pro Prahu 6. Pražský Městský soud ale minulý týden v neveřejném zasedání vrátil spor k novému projednání. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud.

Ratmír Rath sepsal poslední vůli v srpnu 2014, dva měsíce před smrtí. Bezprostředně předtím prodělal infarkt. Podle Michala Ratha nebyl ve stavu, který by mu umožnil platnou závěť sepsat. Jeho bratr David na něj vyvíjel nátlak.

Bývalý politik to odmítl. Dokument, kterým odkázal všechen majetek Davidu Rathovi, otec podle něj sepsal kvůli sporům se svým druhým synem Michalem.

Davida Ratha zadržela policie v květnu roku 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Za ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku ho soudy poslaly do vězení na sedm let, letos v lednu ho ale podmíněně propustily na svobodu.

V červnu mu pak pražský vrchní soud sedmiletý trest o rok prodloužil, když ho uznal vinným v druhé větvi jeho korupční kauzy. Za mříže se Rath zatím nevrátil.

Reklama

Související témata:

Doporučované