Hlavní obsah

Zeman popsal svůj zdravotní stav jako střídavě oblačno, má tinnitus

Foto: ČTK

Miloš Zeman mluvil o svém zdraví.

Reklama

Prezident Miloš Zeman popsal svůj zdravotní stav jako „střídavě oblačno“. V dnešním pořadu televize CNN Prima News zmínil, že má tinnitus, tedy šelest v uších. Vyživovací sondu do žaludku bude mít zavedenou zřejmě do podzimu.

Článek

„Někdy mě bolí více věcí najednou, někdy jenom jedna a když se ráno probudím, tak občas mě nebolí nic. (…) Zjistil jsem, že jediná skutečně nevyléčitelná nemoc je tinnitus,“ uvedl prezident a dodal, že hučení v uších má asi 20 let. K vyživovací sondě do žaludku poznamenal: „Stále to trvá a ještě to bude zřejmě trvat do podzimu.“

Zeman loni na podzim strávil téměř dva měsíce v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Důvod hospitalizace Pražský hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými se Zemanovým chronickým onemocněním. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění a naznačil, že jde o cirhózu jater. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpěl nechutenstvím.

Neustálá zdravotnická péče

Při propuštění prezidenta do domácí péče nemocnice uvedla, že i nadále doporučuje prezidentovi péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Zodpovědnost za péči o Zemana převzala při propuštění z nemocnice společnost Senior Home Group. ÚVN jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. Sestry se o prezidenta, který se pohybuje na vozíku, starají od té doby nepřetržitě 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Firma bude poskytovat péči nadále, uspěla ve výběrovém řízení.

Zeman dnes také zmínil, že mu lékaři zakázali cestovat letadlem. Premiér Petr Fiala (ODS) začátkem dubna uvedl, že bude prezidenta na jeho žádost znovu zastupovat na červnovém summitu NATO v Madridu. Zeman podle premiéra svou absenci zdůvodnil právě tím, že mu lékaři zakázali cestovat letadlem.

Reklama

Související témata:

Doporučované