Hlavní obsah

Zeman: Lipavský je slabý kus ve stádě. Premiér se za něj osobně zaručil

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil ke svému zdraví. Už měsíc abstinuje, má sondu v žaludku.

Reklama

Prezident Miloš Zeman vysvětlil, proč nakonec jmenoval ministrem zahraničí Jana Lipavského, proti němuž měl největší výhrady. Řekl to v televizním rozhovoru, v němž také popsal svůj aktuální zdravotní stav.

Článek

Osobní garance nového premiéra Petra Fialy. To je hlavní důvod, proč prezident Miloš Zeman změnil názor a nakonec jmenoval ministrem zahraničí kandidáta Pirátů Jana Lipavského. „I tak jsem vládu jmenoval s rozporuplnými pocity,“ uvedla hlava státu v televizní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Zeman uvedl, že záruka spočívá v dodržování programového prohlášení vlády, tedy udržení strategického partnerství s Izraelem a podporou spolupráce uvnitř Visegrádské čtyřky. Předseda vlády jej prý také ujistil, že se v Česku neuskuteční Sudetoněmecké dny, o nichž se nový ministr v minulosti zmínil. „To byl také jeden ze šílených návrhů pana Lipavského,“ řekl prezident.

Právě díky těmto zárukám Zeman prý nakonec kývl na kompletní jmenování vlády. Odmítl spekulace, že za tím stojí jiný politický obchod.

Novému ministrovi zahraničí také vyčítá, že nemá magisterské vzdělání. Hradní kancléř Vratislav Mynář při jmenování vlády uvedl Lipavského nejdřív jako magistra, teprve pak uvedl správný pojem bakalář.

Podle kritiků to bylo záměrné rýpnutí, podle prezidenta jen přeřeknutí. Zopakoval však, že nedostatečné vzdělání Lipavskému vyčítá. „Jeho bakalářská práce byla ostatně hodnocena nejhorší možnou známkou. Doufám, že jednoho krásného dne sama vláda uzná, že je zatížena Lipavským jako velmi slabým ministrem a přehodnotí svoje postoje,“ doplnil prezident.

Podle něj je Lipavský ve srovnání s předchůdci „slabý kus ve stádě“.

Hlava státu také promluvila o svém zdraví. Má sondu do žaludku a je na umělé výživě, protože už dva roky trpí nechutí k jídlu.

Za „nejodpornější výroky“ o jeho stavu považuje vyjádření bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové. „Jmenovala asi deset nemocí a zapomněla jedenáctou běžnou nemoc - nechutenství, kterým už dva roky trpím,“ řekl Zeman.

Potvrdil také, že mu lékaři zakázali kouření i konzumaci jakéhokoli alkoholu. „S tvrdým alkoholem problém nebyl, ale víno jsem si dával rád. Teď jsem měsíc bez alkoholu a cigaret. Jak vidíte, žiju,“ doplnil prezident.

Nebral si servítky ani při výroku na adresu člena lékařského konzilia Pavla Pafka, který novinářům potvrdil, že za prezidentovými problémy jsou i potíže s játry. „Pan profesor Pafko mě nikdy nevyšetřoval a nic o mém zdraví neví,“ doplnil Zeman.

Reklama

Doporučované