Hlavní obsah

72 hodin na záchranu popálené holčičky. Armáda ji evakuovala i s maminkou

Foto: Ministerstvo vnitra - Twitter @vnitro

Na palubě armádního letounu CASA vyrazil na Ukrajinu pro malou pacientku tým lékařů. Do letadla bylo umístěno lůžko intenzivní péče.

Reklama

Těžce raněnou 18měsíční holčičku se do Česka z Ukrajiny podařilo dostat během 72 hodin. Do záchranné akce se zapojili lékaři i armáda.

Článek

Volání o pomoc přišlo před několika dny z Popáleninového centra ve Lvově. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ho od začátku války zásobuje zdravotnickým materiálem. Tentokrát ale ukrajinští lékaři přišli s jiným požadavkem: potřebujeme pomoci se záchranou asi 18měsíční dívky, která utrpěla popáleniny na 60 procentech těla.

„Žádost o evakuaci holčičky byla výjimkou s ohledem na skutečnost, že nebylo možné kvůli rozsahu jejího zranění zajistit potřebnou specializovanou zdravotní péči na Ukrajině, kterou dokáží zajistit čeští odborníci z FN Královské Vinohrady a Všeobecné fakultní nemocnice,“ upřesňuje Hana Malá z Ministerstva vnitra.

Žádost ukrajinských kolegů spustila akci zdravotně humanitárního programu MEDEVAC, který dokáže napříč státy a navzdory válečnému běsnění pomáhat nemocnicím i vážně raněným pacientům.

Během několika hodin už záchranný tým na palubě armádního letounu CASA startoval ze základny v pražských Kbelích. Speciál vybavený lůžkem intenzivní péče zamířil do polského Řešova, na nejbližší letiště u ukrajinských hranic.

„Evakuace se přímo účastnili armádní lékaři – jeden z nich lékař plzeňské záchranky a jeden lékař z kliniky popáleninové medicíny FNKV. Jelikož se jednalo o evakuaci z Ukrajiny přes Polsko, na polském území tranzit probíhal i za asistence zastupitelského úřadu ve Varšavě. Evakuace proběhla do 72 hodin od přijetí požadavku,“ přidává další detaily Hana Malá.

Dívka se do péče českých lékařů dostala v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Takto rozsáhlá poranění ale obvykle vyžadují vysoce specializovanou intenzivní péči i mnoho měsíců rekonvalescence.

Ze svých zranění se dívka může zotavovat za doprovodu maminky, se kterou byla armádním letounem přepravena.

Zda budou v příštích dnech podobné evakuace z Ukrajiny pokračovat, nyní není jisté. Podle Hany Malé by byly opět zváženy v reakci na žádost ukrajinských lékařů. Program MEDEVAC totiž reaguje na potřeby ukrajinské strany, která od počátku války žádá zejména spotřební zdravotnický materiál.

Za asistence Hasičského záchranného sboru a Českého červeného kříže už byl v rámci programu na Ukrajinu dopraven spotřební materiál za víc než čtyři miliony.

„Jedná se zejména o materiál pro popáleninová centra ve lvovské oblasti či dětskou ortopedickou kliniku v Kyjevě, chirurgické šicí materiály a nouzové balíčky pro šití ran, krevní vaky a externí fixátory. Též byl na podporu ukrajinského zdravotnictví udělen dar ve výši 25 milionů korun Mezinárodnímu výboru Červeného kříže (ICRC) ze sesterského programu Pomoc na místě,“ přiblížilo dále vnitro.

Co je MEDEVAC

Program MEDEVAC je vládní, zdravotně humanitární program České republiky, který se zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených migrací, zatížených velkým množství uprchlíků nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům (převážně ženám, dětem a starším osobám), kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu, nebo jim jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Reklama

Doporučované