Hlavní obsah

Ať je očkování povinné, žádá vedení lékařské komory. Tři členové nesouhlasí

Foto: ČTK, ČTK

Prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Reklama

aktualizováno •

Představenstvo České lékařské komory přijalo stanovisko, podle něhož mimo jiné chce, aby bylo zavedeno povinné očkování. Část jeho členů s tím nesouhlasí.

Článek

Představenstvo České lékařské komory vyzvalo na popud svého šéfa Milana Kubka politiky, aby zavedli kvůli šíření nemoci covid-19 takzvaný lockdown a také aby začali připravovat legislativní změny k zavedení povinného očkování proti koronaviru.

A navíc vyzvalo lékaře, aby přestali šířit nepřesné informace o účinnosti a bezpečnosti očkování.

Jednání představenstva se o víkendu zúčastnilo 17 z 20 jeho členů. Výsledek hlasování byl jednoznačný, ale nikoli jednohlasný.

„Čtrnáct bylo pro, tři se zdrželi, nikdo proti,“ uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Těmi, kdo se zdrželi, byli podle informací Seznam Zpráv Svatopluk Dobeš, Alena Dernerová a Martin Sedláček.

Alena Dernerová, která je vedle civilního povolání lékařky také senátorkou, potvrdila, že většinový názor nesdílela. „Čekal jsem, že bude hlasovat proti, že se zdržela, je pro mě příjemné překvapení. Ono to je jedno, zdržet se nebo být proti, je v zásadě totéž,“ reagoval na její postoj pro Seznam Zprávy Kubek.

Oba lékaři mají totiž na aktuální situaci zcela odlišný názor. Alena Dernerová na rozdíl od Milana Kubka odmítá povinné očkování i vyhlášení lockdownu.

„Jedná se o očkování, které chrání individuálně. Navíc vyvane během půl roku. A jestli by to povinné očkování mělo být po půl roce, tak nevím, co by to mohlo udělat s naším imunitním systémem. Už víme teď, že existují léky, které budou léčit přímo onemocnění koronavirem. Nechápu, proč by mělo být povinné očkování,“ řekla Dernerová pro Seznam Zprávy.

Navíc podle ní data, která komoře od loňského března zasílá ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, ukazují, že ani lidé, co prodělali covid-19, nekončí na jednotkách intenzivní péče.

„Tito lidi mají přirozenou imunitu. Proč by měli být plošně očkováni? Já to nechápu. Po očkování jim mohou vzniknout komplikace, když mají vysokou hladinu protilátek,“ doplnila Dernerová.

Na dotaz, zda covid-19 sama prodělala a zda je očkována, pak senátorka odpověděla: „Odpovím, že jsem to prodělala. Tečka.“

Svatopluk Dobeš – další lékař, který se v představenstvu zdržel hlasování, uvedl pak dva důvody, které ho k tomuto postoji vedly. S povinným očkováním proti covidu-19 souhlasí pouze ve zdravotnictví.

„Očkování pro úplně všechny je pro mě problematické, protože by tomu měla předcházet odborná diskuze. Připomínám, že mezi členy představenstva není žádný epidemiolog, ani žádný odborník na mikrobiologii,“ vysvětlil Dobeš, proč se tak při hlasování představenstva České lékařské komory od názory většiny odklonil.

Nesouhlasí také s tím, aby se nyní vyhlašoval lockdown. „Vím o tom, že u mnoha malých firem je ta situace likvidační a bojím se, že nám ty lockdowny moc úspěchu nepřinesly,“ řekl Dobeš.

Třetí člen představenstva, který postoj komory nepodpořil, se ke svému rozhodnutí nechtěl vyjadřovat. „Hlasování proběhlo demokratickou cestou. Já se vám k tomu osobně vyjadřovat nebudu,“ prohlásil Martin Sedláček.

Jiný názor na to má šéf komory Milan Kubek.

„Už teď je trochu pozdě, protože ta situace je vážná. Ta epidemie je strašně rozjetá. Teprve v pondělí začala platit aspoň nějaká opatření, která směřují k omezení kontaktů mezi lidmi. Obáváme se, že to stejně nebude dostatečné,“ prohlásil Kubek.

Další členové představenstva říkají, že chtěli dát jasnou podporu důslednému očkování. „Způsob jeho provedení zůstává v kompetenci vlády a Parlamentu – včetně očkování vybraných profesních skupin,“ uvedl plzeňský lékař Petr Jehlička.

Na jednání představenstva přitom mimo jiné také zaznělo, že 88 procent lékařů je v současné době již očkováno. Další jeho člen pak připomíná, že musí být pro zavedení povinného očkování jednoznačná legislativa.

„V naší situaci – bohužel zašla příliš daleko – nám to rychlý efekt na stávající vlnu neposkytne. Navíc jsme si vědomi, že polarizace občanů České republiky, ve které hrají roli i média, zašla velmi daleko, proto musí mít takové rozhodnutí jasný legislativní rámec,“ napsal lékař David Doležal z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Právě téma povinného očkování přitom bylo až do pondělí mezi vládními politiky tabu. I když se o něm diskutovalo, narazilo se na to, že byl proti premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Situace se změnila právě až v pondělí. To se podle Babiše otevřela debata o povinném očkování u některých profesí proti covidu-19. Vznikne také meziresortní komise, která tuto možnost posoudí.

Reklama

Doporučované