Hlavní obsah

Ať je ústavním soudcem Petr Poledník, navrhl Zeman Senátu

Foto: Seznam Zprávy

Novým ústavním soudcem by se mohl stát advokát Petr Poledník (na snímku z 9. března 2009).

Reklama

aktualizováno •

Advokát Petr Poledník by mohl Ústavní soud podle prezidenta obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření.

Článek

Novým ústavním soudcem by se mohl stát brněnský advokát Petr Poledník. Žádost o souhlas s jeho jmenováním doručila prezidentská kancelář do Senátu na konci března. Upozornila na to dnes Česká televize (ČT).

Ústavní soud je personálně oslabený po loňském odchodu soudkyně Kateřiny Šimáčkové k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Senát by o jejím nástupci mohl rozhodnout do letošního léta.

„Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“ uvedl o Poledníkovi v žádosti prezident Zeman.

Chybí žena

U soudu je nyní obsazeno 14 z 15 míst, v sestavě zůstala jediná žena, a to Milada Tomková. Předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského mrzí, že prezident Miloš Zeman na volné místo nenavrhl ženu.

„Pana doktora Poledníka osobně neznám, nevím, zda se ve své dosavadní profesní kariéře věnoval ústavnímu právu ani zda v této oblasti za sebou má nějakou publikační činnost. Předpokládám ovšem, že tyto otázky budou předmětem ‚screeningu‘ při projednávání jeho nominace Senátem Parlamentu České republiky,“ uvedl Rychetský.

„Velice mne však mrzí, že pan prezident nenominoval na uvolněné místo u Ústavního soudu ženu, přičemž v právnické veřejnosti je nepochybně celá řada kvalitních žen. Nejeví se mi jako optimální situace, kdy mezi 15 soudci Ústavního soudu bude pouze jedna žena,“ doplnil předseda soudu.

Petr Poledník

Petr Poledník je členem představenstva České advokátní komory, mezi lety 2005 a 2021 byl jejím místopředsedou. Je také součástí rozkladové komise antimonopolního úřadu pro veřejné zakázky a působí u rozhodčích soudů při Hospodářské a Agrární komoře.

Absolvoval Právnickou fakultu nynější Masarykovy univerzity v Brně. V advokacii působí od roku 1976.

S Poledníkem se dnes ČTK nepodařilo spojit, podle dostupných informací se účastní advokátských zkoušek. „Důležité je si uvědomit, že advokát poskytuje právní služby. To totiž znamená, že advokacie má pomáhat. Nikoliv tak, že advokát zneužívá své postavení k tomu, aby pomáhal především sám sobě, ale aby pomáhal potřebným,“ uvedl před časem Poledník podle Advokátního deníku.

Nového soudce či soudkyni navrhuje hlava státu. Ke jmenování potřebuje získat souhlas Senátu. Horní komora o tom bude rozhodovat v tajných volbách. Poledník se předtím bude moci představit senátorům například na jednání ústavně-právního výboru.

Hrad už dříve uvedl, že s nominací na uvolněné místo po Šimáčkové počká na nového ministra spravedlnosti, kterým je od loňského prosince brněnský právník Pavel Blažek (ODS).

Zatím poslední nominaci na ústavního soudce Senát schvaloval předloni v lednu. Jeho souhlas získal tehdejší předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Obsadil mezi ústavními soudci místo po Janu Musilovi, který v roce 2019 rezignoval ze zdravotních důvodů. Šámala v čele Nejvyššího soudu nahradil Petr Angyalossy.

Reklama

Doporučované