Hlavní obsah

Babiš chce projednat obžalobu v kauze Čapí hnízdo neveřejně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš rozjel prezidentskou kampaň, jeho advokáti však odvracejí obžalobu, že napomáhal spáchání dotačního podvodu.

Reklama

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se snaží před soudem zpochybnit argumenty, jimiž ho státní zástupce Jaroslav Šaroch obžaloval z napomáhání k dotačnímu podvodu při stavbě středočeské farmy Čapí hnízdo.

Článek

Advokát Andreje Babiše navrhl soudu předběžné projednání obžaloby v kauze Čapí hnízdo v neveřejném jednání.

Babiš tak následuje postup další obžalované – bývalé manažerky Agrofertu Jany Mayerové (Nagyové). Ta je obžalována ze spáchání dotačního podvodu a její advokát už před dvěma týdny soudu předběžné projednání obžaloby navrhl.

Že Babišův návrh byl podán, potvrdil Seznam Zprávám mluvčí soudu Adam Wenig i Babišův obhájce Michael Bartončík. „Mohu sdělit, že návrh na předběžné projednání obžaloby podal i obviněný inženýr Babiš,“ napsal Wenig. Doplnil, že soud obdržel tento návrh ve středu.

„Návrh jsem podal, hodlám jej ještě následně doplnit, ale k jeho obsahu a naší argumentaci se nebudu vyjadřovat,“ uvedl Michael Bartončík, jehož bratr Josef Bartončík v kauze zastupuje Janu Mayerovou (Nagyovou).

Babiš s Mayerovou byli v kauze Čapí hnízdo obžalováni 21. března. A soudce Jan Šott, které mu byl případ přidělen, má tři měsíce - tedy do 21. června - čas na to, aby rozhodl, zda návrhu na předběžné projednání obžaloby vyhoví, nebo ne.

Zatím to podle Weniga neudělal. Soudce Šott však také může rovnou nařídit hlavní líčení.

Pro Babiše chce žalobce podmínku

Postup obžalovaných není překvapením.

Advokát Josef Bartončík, který Mayerovou zastupuje, už krátce po podání obžaloby potvrdil, že o zmíněném návrhu na předběžné projednání obžaloby uvažuje.

„Z pozice mé klientky o tom uvažuji, protože pro ten skutek, za který je stíhána, nemůže být trestným činem. Což je podle mě prokázáno,“ uvedl Josef Bartončík po podání obžaloby.

V obžalobě zároveň státní zástupce také navrhuje soudu, jak by měli být oba potrestáni. Babišovi i Mayerové navrhuje tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Pro Babiše pak chce žalobce ještě peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a pro Mayerovou peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun.

Žalobce Šaroch přitom nejprve v létě 2019 stíhání Babiše a Mayerové zastavil. Po zásahu nejvyššího státního zástupce (v prosinci 2019) se však případem musel zabývat dále. A jak městské státní zastupitelství v Praze v souvislosti s podáním obžaloby vysvětlilo, doplnil za další více než dva roky vyšetřování nejen o věci zadané nadřízeným (šlo o takzvanou analýzu vztahů), ale také o nové svědecké výpovědi.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Žalobci pomohla nová svědectví

Podle zdroje obeznámeného s obsahem obžaloby přispělo k novému pohledu na případ Babiše a Mayerové mimo jiné svědectví Andreje Babiše mladšího. A pak také výpověď bývalého manažera a člena širšího vedení Farmy Čapí hnízdo, o němž loni v létě napsaly Seznam Zprávy.

Tehdy tento svědek přiznal, že původně u výslechů v roce 2017 a 2018 neříkal českým vyšetřovatelům ani detektivům Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) celou pravdu. Policii mimo jiné popsal, jaký měl Babiš na řízení projektu Čapího hnízda bezprostřední vliv.

V případu Čapího hnízda detektivové několik let prověřovali podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované