Hlavní obsah

Babiš neuspěl s další stížností v kauze Čapí hnízdo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš neuspěl se svým návrhem u Nejvyššího soudu.

Reklama

Andrej Babiš u Nejvyššího soudu zpochybňoval, že znění žádosti o jeho vydání k trestnímu stíhání se výrazně liší od toho, co následně napsal do obžaloby státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Článek

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš neuspěl s dalším návrhem, který podal v kauze Čapí hnízdo, v níž je obžalován a v září by měl předstoupit před soud.

U Nejvyššího soudu se snažil zpochybnit způsob, jímž byl letos v březnu vydán v Poslanecké sněmovně k trestnímu stíhání.

Podle Babišova advokáta Michaela Bartončíka byl problém v tom, že popis skutku v žádosti o vydání se výrazně liší od toho, jak čin popsal v obžalobě státní zástupce Jaroslav Šaroch.

„Mezi skutky vymezenými v usnesení Poslanecké sněmovny a v obžalobě absentuje podstatná shoda v obou znacích, jsou mezi nimi zřejmé disproporce především ohledně popisu jednání, tudíž je nelze považovat za identické,“ uvedl Bartončík v návrhu. Tím chtěl, aby Nejvyšší soud odpověděl na otázku, zda byl Babiš vydán k trestnímu stíhání podle zákona.

Pro vysvětlení: Andrej Babiš byl letos v březnu opětovně vydán poslanci k trestnímu stíhání podle stejné žádosti, kterou už vyšetřovatelé poslali do Sněmovny v roce 2017. Jenže v současné době už není obviněno jedenáct lidí, ale pouze dva. Vedle Babiše ještě bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová). A text Šarochovy obžaloby sepsaný na konci vyšetřování se tak od žádosti o vydání liší.

Soudkyně Blanka Roušalová však v usnesení, jež bylo ve čtvrtek na webu Nejvyššího soudu zveřejněno, napsala, že o návrhu, který Babiš podal, nemohou rozhodovat. Proto návrh Babiše zamítla.

Roušalová uvedla, že o tom, zda byl Babiš vydán podle zákona, by měl rozhodnout soudce Jan Šott, kterému byla kauza Čapí hnízdo přidělena.

„Jestliže bude mít příslušný předseda senátu pochybnosti o zachování totožnosti skutku u obviněného Andreje Babiše, respektive shledá, že skutek, jak je vymezen v žalobním návrhu, není totožný se skutkem, pro který bylo proti obviněnému zahájeno trestní stíhání a pro který rozhodla Poslanecká sněmovna o jeho vydání, musí (obligatorně) nařídit předběžné projednání obžaloby,“ napsala Roušalová.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Šott však tyto pochybnosti nemá. Jak už je známo, nařídil na září hlavní líčení. Podle něho nebyl důvod pro předběžné projednání obžaloby, jak navrhli oba obžalovaní.

Z justiční databáze vyplývá, že bude hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo probíhat od 12. do 16. září. První den se očekává, že žalobce Šaroch bude číst text obžaloby.

Pak by měl soud pokračovat i v týdnu na konci září a také ve druhé polovině října. Na konec září, na pátek 23. a na sobotu 24. září, jsou přitom vyhlášeny termíny komunálních voleb v České republice.

V případu Čapího hnízda detektivové několik let prověřovali podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované