Hlavní obsah

Babiš po lhůtě zaplatil, co mu nařídil soud. Teď se čeká na omluvu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš řeší dopady svých nepravdivých výroků.

Reklama

Až po bezmála dvou týdnech částečně zaplatil bývalý premiér Andrej Babiš náklady řízení za soudní spor, který s ním úspěšně vedla kvůli nepravdivým výrokům jedna z jeho odpůrkyň.

Článek

Rozsudek, kterým Krajský soud v Praze nařídil Andreji Babišovi omluvu za nepravdivé výroky na adresu jeho kritičky Jany Filipové, začal předseda hnutí ANO naplňovat s téměř dvoutýdenním zpožděním a navíc s problémy.

Kromě omluvy, na kterou má ještě lhůtu zhruba dvou týdnů, totiž soud nařídil Babišovi, aby uhradil soudní výlohy vypočtené na částku 27 552 korun. Babiš podle zjištění Seznam Zpráv zaplatil teprve v minulých dnech, přestože lhůta pro splnění nařízené povinnosti uplynula v polovině srpna. Navíc splatil jen část soudem stanovené částky.

Advokát Aleš Rozehnal, který Janu Filipovou zastupuje, v pondělí odpoledne uvedl, že jim zatím přišla jen část nařízené částky. Zhruba 22 tisíc korun. Že částka nebyla splacena úplně, pak potvrdil redakci Babišův právník Jiří Urbánek. „Věc jsem prověřil a došlo k administrativnímu pochybení,“ napsal bez bližších podrobností.

Náklady na soudní řízení měl Babiš podle soudu zaplatit do tří dnů. Jak redakci potvrdil soud, Babišův advokát Jiří Urbánek písemné znění verdiktu převzal již 11. srpna, takže od té doby je rozsudek pravomocný. „Konečné rozhodnutí ve věci bylo právnímu zástupci žalovaného doručeno dne 11. 8. 2022. Přímo žalovanému (Andreji Babišovi) rozhodnutí zasíláno nebylo, neboť u zastoupených účastníků se rozhodnutí doručuje pouze jejich zástupcům,“ uvedl mluvčí Okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň.

Právě tento soud řešil spor jako první instance, a tak je nyní tím, kdo řeší administrativní záležitosti spojené s případem.

Proč miliardář neplatí

Do sporu s Janou Filipovou se Andrej Babiš dostal poté, co se tato žena v roce 2018 zúčastnila demonstrací proti němu a jeho vládě a tehdejší premiér uvedl, že demonstranti jsou za účast zaplaceni. Jana Filipová si to nenechala líbit, dala Babiše k soudu, kde se domohla satisfakce.

Proč jeden z nejbohatších Čechů, jehož jmění činí podle časopisu Forbes zhruba 75 miliard korun, vyměřené soudní náklady zaplatil se zpožděním, není zřejmé.

„Já se k tomu vyjadřovat nebudu. Rozumím tomu, že se ptáte na něco, co se stalo následně po vynesení toho rozsudku, ale já to komentovat nebudu,“ odpověděl Babišův advokát Jiří Urbánek, když se redakce Seznam Zpráv v minulém týdnu zajímala, proč miliardář ovládající holding Agrofert není schopen zaplatit ani ne třicetitisícovou částku.

Samotný Andrej Babiš pak na zaslané dotazy už několik dní nereaguje.

Na omluvný dopis Janě Filipové má Andrej Babiš podle pravomocného rozsudku od 11. srpna měsíc, tedy ještě zhruba dva týdny. Urbánek však neuvedl, zda a kdy ho bývalý premiér pošle. „K tomuto nejsem oprávněn se za klienta vyjadřovat,“ dodal Urbánek.

Babiš by mohl ještě podat dovolání a zároveň požádat Nejvyšší soud, aby se nemusel omluvit do doby, než bude o tomto dovolání rozhodnuto. Žádná taková žádost zatím k Nejvyššímu soudu nepřišla, jak uvedl jeho mluvčí Petr Tomíček. A už citovaný mluvčí soudu Praha-západ Duchoň potvrdil, že ani oni takovou žádost nedostali.

„Návrh na odložení právní moci rozhodnutí podán nebyl,“ sdělil redakci Dominik Duchoň. I kdyby však Babiš tento návrh podal až těsně před koncem měsíční lhůty na omluvu, nemění to nic na tom, že náklady řízení by uhradit měl.

Text omluvy, kterou má Andrej Babiš poslat Janě Filipové

„Omluva Janě Filipové.

Vážená paní Filipová, dne 12. července 2018 jsem v pořadu Televizní noviny vysílaném na programu TV Nova na otázku, zda věřím slovům Pavla Růžičky, že jsou demonstranti zaplacení, i přesto, že svá tvrzení nemůže podpořit žádnými důkazy, odpověděl, že jsem o zaplacení demonstrantům přesvědčený, neboť se jedná stále o ty samé lidi, kteří proti mně protestují již rok a půl, a že si neumím představit, že by někdo demonstroval 16 hodin v kuse a 16 hodin v kuse řval, jen tak, že se nudí.

Dále jsem své výroky potvrdil v pořadu 168 hodin vysílaném dne 9. září 2018 na programu České televize, kdy jsem o zaplacení demonstrantům za účast na demonstraci řekl, že toto opírám o vyjádření Pavla Růžičky.

Dále jsem v pořadu Duel Jaromíra Soukupa vysílaném dne 30. srpna 2018 na programu TV Barrandov označil demonstrující jako politické odpůrce na objednávku.

Označení demonstrantů za zaplacené a objednané jsou dehonestující a urážlivá a za tato tvrzení se tímto omlouvám.“

Spor mezi Andrejem Babišem a Janou Filipovou řešilo několik soudních instancí. Okresní soud Praha-západ rozhodl, že se Babiš má omluvit, odvolací soud žalobu zamítl.

Během jednání se ukázalo, že Babiš měl ke svému tvrzení o placení demonstrantů informace jen z doslechu. Sám uvedl, že vycházel jenom z výroku poslance ANO Pavla Růžičky, který prý zaslechl po jedné z demonstrací skupinu lidí, že byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Andrej Babiš si to nijak neověřil, a přece na adresu kritiků zmíněný výrok veřejně pronesl, a to opakovaně. Nejvyšší soud ho za to zkritizoval.

„Nemá-li ústavní činitel svá tvrzení faktů důkladně prověřena co do pravdivosti, není oprávněn je zveřejnit,“ uvedl soudce Petr Vojtek.

Případ se tak po zásahu Nejvyššího soudu vrátil zpět k projednání nižším soudním instancím. A pražská krajská soudkyně Lojkásková podruhé řekla, že se Babiš musí Filipové omluvit. Podle svých slov neměla jinou možnost.

Reklama

Doporučované