Hlavní obsah
Online

Proces s Babišem míří k rozsudku. Soudce na zítra ohlásil závěrečné řeči

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš s obhájcem Eduardem Brunou u středečního jednání soudu.

Reklama

aktualizováno •

On-line přenosem jsme sledovali další den soudního procesu s kandidátem na prezidenta Andrejem Babišem, který je obžalován z napomáhání dotačnímu podvodu.

Článek

Soudní proces s Andrejem Babišem a Janou Nagovou v kauze Čapí hnízdo směřuje do finále.

Po středečním jednání, jímž proces pokračoval, soudce Jan Šott oznámil obžalovaným, obhájcům a státnímu zástupci, aby se připravili na závěrečné řeči. A to přes to, že obhajoba vznesla ještě nový požadavek, aby byl vypracován další znalecký posudek zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího.

Dopoledne u soudu zazněly výslechy znalců ze společností VGD Appraisal a Ostravská znalecká, které najala a nechala předvolat obhajoba. Znalci Jakub Kovář a Martina Zublová rozporovali tvrzení obžaloby, že si Andrej Babiš zadotoval byznys, ve kterém už také podnikal jinde. Což bylo podle žalobce v rozporu s podmínkami pro získání dotace.

Odpoledne pak přišli na řadu oba obžalovaní z dotačního podvodu respektive z napomáhání dotačnímu podvodu. Jana Nagyová a Andrej Babiš sdělili soudu své připomínky k obžalobě, avšak na otázky žalobce či soudu odmítli odpovídat.

Podrobněji přinášíme středeční dění u Městského soudu v Praze v následující online reportáži.

  • Výslech znalkyň skončil

    Druhý výslech znalkyň skončil. Soudce Jan Šott vyhlásil přestávku do 12:45 hodin. Andrej Babiš i Jana Nagyová avizovali, že jsou připraveni doplnit svoji výpověď.

  • Soudce: Připravte se na závěrečné řeči

    Soudce Jan Šott oznámil, že středeční jednání soudu skončí. Pokračovat se bude ve čtvrtek ráno. Šott zároveň uvedl, že se obžaloba i obhajoba mají připravit na to, že přijdou na řadu nejspíše závěrečné řeči.

  • Jezdil jsem za dcerou, to není zločin, uvedl Babiš

    „To, že jsem občas trávil na farmě svůj čas, jezdil jsem tam za dcerou, tak to snad není žádný zločin,“ pokračuje dále Andrej Babiš ve své výpovědi u soudu.

    Uvedl dále, že když byl na Čapím hnízdě, tak za ubytování nebo jídlo platil. Babiš dále tvrdí, že není nic divného na tom, že jeho holding Agrofert za úvěr od HSBC banky ručil.

    Na závěr své výpovědi Babiš řekl, že nebude na dotazy soudu ani žalobce odpovídat.

  • Čapí hnízdo jsem neřídil, řekl Babiš

    Andrej Babiš se opřel do některých svědků, kteří u soudu mluvili o tom, že celý projekt Čapí hnízdo vytvořil. „Dokonce zaznělo, že to měla být moje srdeční záležitost,“ doplnil Babiš.

    To podle Babiše nebyla pravda. Původně prý zvažoval, že by si projekt převzal, ale to se později změnilo, když firmu podle něj vlastnila jeho rodina. „Já jsem společnost Farmu Čapí hnízdo neřídil,“ řekl. „Opravdu nemám vzdělání, abych nějakou stavbu řídil,“ doplnil.

    Zdůraznil také, že bývalým akcionářům firmy Farma Čapí hnízdo žádné pokyny nedával.

  • Babiš: Nechápu, proč tady stojím

    Andrej Babiš pokračuje ve své výpovědi.

  • Soudce skočil Babišovi do řeči

    „Nejvyšší státní zástupce zrušil usnesení pouze částečně. Trestní stíhání dalších pěti osob zůstalo zastaveno. Z původních jedenácti zůstali pouze dva,“ pokračuje dále Andrej Babiš.

    V této fázi do jeho řeči skončil soudce Jan Šott. A Babišovi říká, že stále opakuje to, co už dříve řekl.

    Obžalovaný Andrej Babiš na to reaguje slovy, že některé skutečnosti musí zopakovat.

  • Nagyová odmítla odpovídat na dotazy

    Jana Nagyová skončila svoji výpověď. Na závěr odmítla odpovídat na dotazy soudu a žalobce.

    „Mně je líto, že paní Nagyová, která tu problematiku ovládá, tady musí být,“ komentoval obžalovaný Babiš její výslech.

  • Babiš začal vypovídat

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš se svým obhájcem.

    Obžalovaný Andrej Babiš začal vypovídat. Na začátku opakuje slova, která řekl už několikrát. Tedy, že kauza Čapí hnízdo je účelová a politicky motivovaná. „Nechápu, proč tady stojím,“ uvedl.

  • Věřila jsem advokátům, řekla Nagyová

    Jana Nagyová dále mluví o tom, že věřila advokátovi Agrofertu Václavu Knotkovi, který zastupoval akcionáře a který jí řekl, že Andrej Babiš není majitelem společnosti Farma Čapí hnízdo.

    „Domnívala jsem se, že akcionářem je někdo z jeho rodiny, tak mi nevadilo, že se pan Babiš občas na stavbě objevil,“ doplnila.

  • Nagyová říká, jak žádali o dotaci

    Další část výslechu Jany Nagyové se týká toho, jak o dotaci žádali. Opakuje, že v této souvislosti nechybovali.

    „Neměla jsem žádné podezření, že by společnost tuto definici (malého a středního podniku) nesplňovala,“ řekla.

  • Nagyová: Babiš mi řekl, že projekt převzala rodina

    Jana Nagyová u soudu uvedla, že jí Andrej Babiš při jednom setkání řekl, že projekt převzala rodina. Měla tedy za to, že akcionářem Farmy Čapí hnízdo není obžalovaný Babiš ani holding Agrofert. O skutečných vlastnících se dozvěděla až po projevu Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně.

    V době žádosti o dotaci podle dřívějších tvrzení Babiše držela akcie jeho rodina: dvě jeho děti – Andrej Babiš mladší a Adriana Bobeková – a jeho současná manželka Monika. Později se akcionářem stal bratr Moniky Babišové Martin Herodes.

    Andrej Babiš mladší však opakovaně uvedl, že žádné akcie firmy nikdy neměl. A že podpisy na dokumentech k převodu těchto akcií nejsou jeho.

  • Podmínky jsme splňovali, řekla Nagyová

    Obžalovaná Jana Nagyová nyní říká, že byli ubezpečeni dotačním úřadem, že velikost podniku se mohla během výstavby projektu měnit. Důležité podle ní bylo, aby Farma Čapí hnízdo byla v době podání žádosti o dotaci a následně při podpisu smlouvy malým a středním podnikem. Což podle ní splňovali.

  • Nagyová: Úvěr jsme dostali s odřenýma ušima

    Jana Nagyová dále řekla, že získání úvěru od banky HSBC nebylo podle ní bezproblémové. První část půjčky z celkové částky 375 milionů korun prý získali „s odřenýma ušima“. A dostali ji jen díky ručení holdingem Agrofert.

  • Nagyová: Nevěděla jsem, kdo je akcionář

    Jana Nagyová uvedla, že v minulosti neměla informace o tom, že je akcionářem Farmy Čapí hnízdo Babišova manželka Monika Babišová a její bratr Martin Herodes.

    „Nevěděla jsem, že je (Martin Herodes) akcionář. Ale mohlo mi to dojít, protože se o věc velmi zajímal,“ řekla dále Nagyová.

  • Farma nikomu nekonkurovala, řekla Nagyová

    Obžalovaná Jana Nagyová nyní zopakovala závěry znalců. Uvedla, že farma v době žádosti o dotaci a i poté nepůsobila na žádném relevantním trhu a nikomu – žádné jiné firmě z holdingu Agrofert – nekonkurovala.

  • Nagyová: Nic jsme netajili

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Jana Nagyová přichází k soudu.

    Jana Nagyová uvedla, že nikdy neměli důvod nic zatajovat. „Ani před bankou, ani před někým jiným,“ řekla Nagyová. Podle ní bylo jasné, že tak velká stavba bude pod velkým dohledem. „Všechno muselo být naprosto čisté. Nic nebylo děláno účelově,“ doplnila.

  • Začal výslech Nagyové

    U soudu bude nyní vypovídat obžalovaná Jana Nagyová. Během své řeči drží v ruce poznámky, které si vypracovala. Uvedla nejprve, že chce nyní mluvit o skutečnostech, kterým dříve nepřikládala takovou pozornost.

  • Advokát navrhl další zkoumání Babiše mladšího

    Ještě předtím, než budou vypovídat oba obžalovaní, uvedl Babišův advokát Michael Bartončík další návrh. Požaduje, aby došlo k dalšímu zkoumání zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího. Bartončík tvrdí, že znalkyně, které jeho zdraví zkoumaly, nevyhodnotily jeho zdravotní stav správně. Chce, aby se zdravotním stavem Andreje Babiše mladšího zabýval někdo jiný.

    Bartončík také navrhl, aby byla podána žádost o posouzení tohoto případu Soudním dvorem Evropské unie. O všech návrzích bude teprve rozhodnuto.

  • Jednání soudu pokračuje

    Po 12:45 pokračuje u soudu jednání v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Hlavní zprávy