Hlavní obsah

Babiš se musí omluvit za slova, že demonstranti byli zaplacení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš se má podle rozsudku soudu omluvit Janě Filipové.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý premiér Andrej Babiš se má podle verdiktu soudu omluvit za výrok, že lidé, kteří proti němu a jeho vládě protestovali, byli zaplaceni.

Článek

Pražská krajská soudkyně Hana Lojkásková rozhodla spor mezi bývalým premiérem Andrejem Babišem a účastnicí protibabišovských demonstrací Janou Filipovou.

Podle verdiktu se předseda hnutí ANO musí Janě Filipové omluvit za to, že na adresu svých kritiků řekl, že jsou za účast na demonstracích zaplaceni. Filipové se tato slova bývalého premiéra dotkla a podala na něj žalobu.

Podle rozsudku má Andrej Babiš poslat Janě Filipové omluvný dopis.

„Rozsudek je vzkazem, že ani pan Babiš nesmí lhát, aniž by za to nesl následky,“ prohlásil advokát Aleš Rozehnal, který Filipovou zastupuje. Babišův advokát Jiří Urbánek se zatím nechtěl k verdiktu vyjadřovat.

Středeční rozsudek pražského krajského soudu je pravomocný. Je proti němu sice možné podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu, avšak tento krok nemá odkladný účinek. Babiš má tudíž na omluvu lhůtu třiceti dnů od sepsání písemného verdiktu soudu.

Možnost mimořádného prostředku bývalý premiér nejspíš využije. Jak už Seznam Zprávy napsaly, Urbánek ve vyjádření pro pražský krajský soud letos v dubnu avizoval, že pokud odvolací nařídí expremiérovi omluvu, obrátí se na Nejvyšší, případně Ústavní soud.

„Žalovanému tak nezbude nic jiného, než na uvedené nesprávné posouzení věci dovolacím soudem poukázat v dovolání, případně i v následně podané ústavní stížnosti,“ uvedl advokát Urbánek.

To byla demonstrace proti Babišovi a proti hnutí ANO, jsou to stále stejní demonstranti, to jsou lidé, kteří jsou zaplacení při demonstraci před Sněmovnou, když na mě házeli lahve, tak byl důkaz, že si šli pro peníze, (…) byl záznam na Novinkách, kdy jedna dáma říká klukovi „málo řveš, příště musíš řvát víc!“, tak to je jasné, že to bylo organizované, já vám říkám, že jsou to političtí odpůrci na objednávku.
ANDREJ BABIŠ V TV BARRANDOV

Babiše zkritizoval Nejvyšší soud

Spor mezi Andrejem Babišem a Janou Filipovou už řešilo několik soudních instancí. Soud první instance rozhodl, že se Babiš má omluvit, odvolací soud žalobu zamítl. Během jednání se však ukázalo, že Babiš měl informace o placení demonstrantů jen z doslechu.

Sám uvedl, že vycházel jenom z výroku poslance ANO Pavla Růžičky, zaslechl po jedné z demonstrací skupinu lidí, že byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Nijak si to neověřil, a přece na adresu kritiků zmíněný výrok veřejně pronesl. Nejvyšší soud ho za to zkritizoval. „Nemá-li ústavní činitel svá tvrzení faktů důkladně prověřena co do pravdivosti, není oprávněn je zveřejnit,“ uvedl soudce Petr Vojtek.

Babišův advokát nyní říká, že Nejvyšší soud zasáhl do práv bývalého premiéra. „Bylo zásadním způsobem zasaženo do práva žalovaného na spravedlivý proces,“ napsal Urbánek do zmíněného vyjádření pro pražský krajský soud.

Expremiérovi se například nelíbí, že podle Nejvyššího soudu se výroky Babiše týkají všech demonstrantů. Advokát Urbánek tvrdí, že slova o zaplacených demonstrantech mířila jen na část lidí, kteří proti bývalému premiérovi protestovali asi rok a půl.

Text jsme doplnili o vyjádření advokátů.

Reklama

Doporučované