Hlavní obsah

Balaš po návratu z Ukrajiny: Dohoda s Kyjevem umožní koordinovat výuku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr školství Vladimír Balaš.

Reklama

Česko a Ukrajina chystají dohodu o spolupráci ve vzdělávání. Má mimo jiné sladit postup ve výchově a výuce, uzavřít by se měla na podzim. Po své návštěvě Kyjeva to na tiskové konferenci řekl ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Článek

Experti z ministerstva se svými ukrajinskými protějšky jednali také hlavně o zajištění vzdělávání a školní docházky ukrajinských školaček a školáků od září.

Podle původních odhadů se očekávalo, že do škol v Česku může nastoupit v novém školním roce až 130 000 žaček a žáků z Ukrajiny.

Balaš ve čtvrtek řekl, že skutečný počet bude asi poloviční. Minulý týden uvedl, že se zapsalo kolem 57 000 dětí a mladých a že kapacity škol by měly být ve většině míst v republice dostatečné.

Seznam Zprávy v ukrajinštině

Seznam Zprávy spustily v březnu ukrajinské vydání. Co v něm najdete:

Praktické rady pro uprchlíky, například o on-line kurzech češtiny

Původní reportáže o návratu domů na Ukrajinu

Pozvánky na akce určené pro válečné uprchlíky

V některých místech by mohly ale fungovat ukrajinské třídy, uvedl Balaš. Dál by měly být v provozu také adaptační skupiny. Ukrajinská strana stojí i o takzvané ukrajinské sobotní školy. V Brně a Praze by pak měla vzniknout centra, kde by ukrajinští žáci mohli skládat přijímací či jiné zkoušky.

„S kolegy z ukrajinské strany jsme diskutovali podrobně jejich plány ke vzdělávání a školní docházce ukrajinských dětí s ohledem na jejich životní situaci. Jak budou schopni zajistit vzdělávání pro děti, které zůstaly doma, uprchly do jiného regionu, zůstaly v okupovaném území, nebo jsou v zahraničí,“ popsala návštěvu na Ukrajině náměstkyně ministerstva pro ekonomiku a legislativu Pavla Katzová. Podle ní budou obě země kroky koordinovat.

Ukrajinci s Ukrajinci, Češi s Čechy

Kvůli nedostatečným kapacitám vzniknou v Česku samostatné a segregované ukrajinské školy.

Podle Balaše se dohoda začala připravovat už před několika lety. Covidová epidemie uzavření oddálila. Dokument se nyní po ruské invazi na Ukrajinu upravuje, aby zohlednil nynější situaci a podmínky. Podle Balaše má mimo jiné právě umožnit koordinování a sladění výchovy a vzdělávání. Experti obou zemí budou nové znění projednávat on-line. Na podzim by se měla pak dohoda podepsat.

Při třídenní návštěvě Ukrajiny Balaš se svým týmem navštívil univerzity ve Lvově a Kyjevě. Jednal mimo jiné o vzniku českého „lektorátu“. Posílit by se měla výuka bohemistiky.

„S ohledem na intenzitu vztahů je to krok správným směrem. Ne, že by se bohemistika neučila, ale zřízení lektorátu přispěje ke zkvalitnění procesu,“ řekl ministr.

Se svými spolupracovníky byl také v základních a mateřských školách v Irpini a Hostomelu. „Obraz zkázy je opravdu velmi smutný. Bylo to velmi emocionální. Velmi pozitivní bylo, že Ukrajinci myslí na budoucnost,“ popsal dojmy šéf resortu školství.

Peníze na energie

Školy by měly dostat podporu od státu na úhradu energií. Peníze by měl získat jejich zřizovatel. Přesná podoba pomoci by měla být jasná v první polovině září. Na tiskové konferenci to řekl ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Podle něj jsou některé návrhy už připraveny, ještě se o nich jedná.

„Počítá se s tím, že prostřednictvím zřizovatelů budou školy získávat finanční prostředky právě proto, aby zvýšenou sazbu energií zvládly. Nebude to program studená sprcha či otužování do škol, ale skutečně podpora energií. Zvládnutelné by to být mělo,“ uvedl ministr. Podle něj bude nezbytné kvůli drahým energiím rozpočty škol podpořit.

Balaš řekl, že o podpoře by mělo být jasno v první polovině září. „Je lépe podpořit školy, je to ekonomicky a energeticky méně náročné než držet děti doma. Domácnosti tak nemusí topit. Je logická úvaha podpořit děti, aby zůstaly ve škole. Tímto směrem se budou ubírat i kroky vlády,“ uvedl.

Balaš zmínil, že podporu by měly získat základní, střední a také vysoké školy. Ty podle ministra zvažují i další opatření. Rektoři diskutují třeba o posunutí semestru do teplejších měsíců, dřívějším zahájení výuky či přesunu zkouškového období, přiblížil ministr.

Ministerstvo školství zřizovalo podle statistik za minulý školní rok sedm mateřských, 43 základních a 29 středních škol. Obce měly 4782 mateřských, 3621 základních a 29 středních škol a kraje 84 školek, 271 základních a 287 středních škol. Dodávky energie mají podle tiskového oddělení resortu na starosti zřizovatelé. Ministerstvo ČTK už ve středu sdělilo, že o navýšení rozpočtu jedná se zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Odbory odmítají návrh Ministerstva průmyslu, aby se v případě nedostatku paliva v teplárnách snížila teplota ve školních učebnách z 20 na 19 stupňů. Se snížením teploty se v navrhované vyhlášce počítá i v dalších institucích, budovách či místnostech.

Reklama

Doporučované