Hlavní obsah
Online

Online: Oheň u Hřenska není pod kontrolou, hasiči tvoří protipožární pásy

Video hašení požáru v Hřensku. Video: Hasičský záchranný sbor ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv jsou na místě požáru v Hřensku. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

  • S rozsáhlým požárem Národního parku České Švýcarsko, který vypukl v neděli a do středy zasáhl na 1000 hektarů, bojuje téměř 500 hasičů. Oheň se v noci na čtvrtek nerozšířil.
  • Ohniska v Hřensku se daří držet pod kontrolou. Požár se podařilo zabrzdit i na dalších místech národního parku, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Další evakuace hasiči neplánují.
  • Požár hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Do akce se ve čtvrtek zapojila i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6 000 litrů vody.
  • Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková neuzavře celé území národního parku. Nevyhoví tak správě parku. Podle Hubáčkové dojde k uzavření jen některých částí.
Foto: EFFIS/Copernicus

Požár v Českém Švýcarsku podle satelitu Copernicus. Stav 28. července.

Projděte si fotogalerii:

+23

  • Vrtulníky ukončily zásah, vrátí se ráno

    Vrtulníky dnes večer ukončily zásah v Českém Švýcarsku, na místo se vrátí ve středu ráno. Požár se zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. Hasiči chrání domy v obcích. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

    Hasiči znovu staví v Hřensku výškovou techniku. Z visutých žebříků budou hasit ohniska nad domy a hotely v obci, kterou za posledních dvacet let stihlo několik přírodních katastrof. Vysokou Lípu u Jetřichovic opustila večer stovka obyvatel. Vstup do obce střeží policie, která hlídá také opuštěné objekty na dalších místech. „Oheň se zatím nedostal k domům ve Vysoké Lípě a budeme se snažit, aby se tak nestalo ani přes noc,“ uvedl Rudolf.

  • Těžební stroje vytvářejí protipožární pásy

    V Národním parku České Švýcarsko začalo kácení stromů s cílem zastavit šíření požáru. Jeden z těžebních strojů poskytnutých státním podnikem Lesy ČR už s vytvářením protipožárních pásů začal, další čtyři harvestory jsou na cestě, uvedl dnes večer na Twitteru ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

    Těžební stroje budou podle ministra tvořit protipožární pásy a odstraňovat suchou hmotu. „První už je na místě a pustil se do vytváření protipožárních pásů. Další stroje jsou na cestě,“ uvedl Nekula.

  • Polský vrtulník Black Hawk v akci

    Polští hasiči přiletěli na pomoc s helikoptérou Black Hawk a ihned se zapojili do hašení.

  • Evakuace Vysoké Lípy je u konce

  • V Mezní Louce smějí být jen hasiči a policisté

    Redaktora Seznam Zpráv Jana Nováka evakuovali z Mezní Louky.

  • Hubáčková: Kůrovcové dřevo požár neovlivnilo

    Kůrovcová kalamita a její dopady neovlivnily rozsah požáru v národním parku České Švýcarsko. Této hmoty je však v tamních lesích hodně a po uhašení bude problém ji prolít tak, aby nebyla nebezpečná. ČTK to dnes řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podle Hubáčkové se krizový štáb ministerstva neshodl pokud jde o zákaz vstupu do potenciálně rizikových lesních lokalit. Požár u Hřenska na Děčínsku se šíří třetí den. Zasaženo je území o rozloze až tisíce hektarů.

    „Kůrovcová kalamita není na vině tomuto požáru ani této velikosti,“ řekla Hubáčková. Podle ní sice v národním parku zůstalo suché kůrovcové dřevo, a to i v nepřístupném terénu, odkud ho nebylo možné dostat, ale nehořelo tak rychle jako zdravé stromy. Podotkla, že oheň podporuje pryskyřice. Ministryně připustila, že množství hmoty, která se v lesích nachází, je problematické. „Bude problém to všechno potom uhlídat a tu hmotu nějak prolít, aby nebyla nebezpečná. To připouštím. Ale není to jenom o kůrovcovém dřevě,“ dodala.

  • Kolem Mezné vznikají další ohniska

  • Nové ohnisko u Mezné

    Video reportéra Seznam Zpráv z místa nedaleko obce Mezná.

  • Hasiči evakuují Vysokou Lípu

    Obyvatelé Vysoké Lípy u Jetřichovic na Děčínsku musejí opustit kvůli požáru v národním parku České Švýcarsko své domovy. „Hasiči pomáhají s evakuací stovky obyvatel,“ řekl Marek Kny, starosta obce Jetřichovice, pod níž Vysoká Lípa patří. Požár v národním parku se třetím dnem dál šíří. „Zasažené území se blíží k tisíci hektarů,“ řekl dnes večer ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v České televizi.

  • Pro obce je připraveno 100 milionů, říká ministryně

    Na obnovu obcí zasažených požárem v národním parku České Švýcarsko je připraveno 100 milionů korun, uvedla dnes na tiskové konferenci ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Obce budou moci peníze využít na obnovu infrastruktury, včetně zabezpečení požárem poškozených svahů. Ministerstvo obcím přispěje také na likvidaci odpadu po požáru.

    Na likvidaci odpadu má ministerstvo nyní vyhrazeno přibližně deset milionů korun. Stejná částka je podle Hubáčkové připravena i na zajištění pohonných hmot pro leteckou techniku bojující s požárem.

  • Oheň zasáhl přes 300 hektarů, požár není pod kontrolou

    „Požár dosud zasáhl více než 300 hektarů národního parku České Švýcarsko,“ řekl mluvčí parku Tomáš Salov. Oheň stále podle hasičů není pod kontrolou, nařízena zatím nebyla žádná další evakuace. Opustit domov muselo opustit dosud několik desítek lidí a z vybraných lokalit parku museli odejít turisté. Mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník řekl, že v souvislosti s požárem záchranáři na místo do dnešního večera nevyjížděli. Jeden dobrovolný hasič si při práci vymkl kotník.

  • Pražští hasiči dorazili na místo

  • Kritická situace v Mezné, hlásí reportér

    „Nejhorší situace v Hřensku je momentálně stále u obce Mezná a v okolí,“ říká reportér Seznam Zpráv Jan Novák. Všichni obyvatelé a hosté z turisticky exponované vesničky byli evakuováni. Nikdo nezůstal. Na místě je zhruba 120 hasičů z celé republiky a třicet vozů. Před hodinou sem natáhli z čerpací stanice v Mezní Louce velkokapacitní čerpadlo. Hašení je tak mnohem efektivnější.

    „Během včerejška a dneška tu zcela vyhořely tři domy, několik dalších je poškozených. Oheň zničil spoustu přístřešků, pergol, teras, zahrad nebo dětských trampolín,“ vyjmenovává Tomáš Bubenica, velitel družstva hasičů z České Kamenice.

    Reportér Seznam Zpráv, který je momentálně v Mezné, popisuje, že z vyhořelých domů se stále ještě kouří. V bezprostřední blízkosti obce však už plameny vidět nejsou, byly uhašeny, ale podle hasičů to nelze považovat za vítězství nad požárem. Celé odpoledne nebylo pro dým a kouř z okolních kopců téměř vidět slunce. Bylo šero, všude létá popílek a pálí oči.

    „Ohňovou stěnu, se kterou jsme bojovali včera, se nám podařilo zahasit. Neustále ale proléváme okolí domů. Zatím se nám to daří. Úplný optimismus ještě není na místě. Tady stačí, aby dvakrát hodně fouklo a oheň se může opět vrátit,“ řekl Seznam Zprávám velitel úseku David Pavlát. Kolem páté hodiny odpoledne začal plánovat noční směny.

    „Zůstane tu pět jednotek, šest cisteren, zhruba 30 hasičů. Další budou v pohotovosti. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ dodává.

  • Lidé vybrali pro obyvatele Českého Švýcarska přes 2 miliony korun

    Lidé vybrali za několik hodin na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které zasáhl požár, 2,3 milionu korun. Sbírku dnes odpoledne vyhlásila platforma Donio.cz společně se senátorem a předsedou obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Zbyňkem Linhartem (za STAN).

    Lidé mohou zatím přispívat pouze přes webové stránky platformy Donio. Česká televize od mluvčích neziskových organizací zjistila, že Člověk v tísni, Český červený kříž, Charita ČR ani ADRA zatím sbírky neplánují.

  • Evakuace v Kamenické Stráni

    Evakuace začala i v malé vísce Kamenická Stráň. Už dříve museli lidé své domovy opustit například v Mezné.

  • Reportér na Mezní Louce

  • Soukromé drony nad národním parkem

    „Objevují se případy, kdy lidé létají s drony nad hořícím národním parkem mezi vrtulníky a letadly,“ napsal na Twitteru dobrovolný strážce Národního parku České Švýcarsko Filip Molčan.

    Několik podnětů obdržel i Úřad pro civilní letectví. Upozornil, že létání s drony je bez povolení v chráněném území zakázané a navíc může při současném požáru ohrozit záchrannou leteckou činnost.

  • Odborník: České Švýcarsko se zřejmě rychle zazelení

    Plochy zasažené požárem u Hřenska se v budoucnu zřejmě rychle zazelení, míní Jan Krejza z oddělení xylogeneze a tvorby biomasy Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Pro ČTK uvedl, že při obnově lesů bude třeba dbát na skladbu dřevin snášejících teplá a suchá období.

    Odborník řekl, že požár mohlo urychlit, že v lesích zůstalo ležet dřevo napadené kůrovcem, roli však podle něj hraje více faktorů.

  • Krásná Lípa navrhuje vykácet pruhy v suchých porostech

    Krásná Lípa navrhla jako preventivní ochranu obyvatel, aby krizový štáb zvážil možnosti preventivního pokácení pruhů v suchých porostech národního parku a odklízení suché biomasy.

    „Jako ideální místo pro tento zásah se jeví lokalita České silnice (zpevněná lesní cesta z Vysoké Lípy na státní hranici), která je velmi dobře přístupná a dobře zásobovatelná vodou z řeky Křinice,“ uvedlo město, které je centrem Českého Švýcarska, na Facebooku.

    Opatření lze podle města zajistit dostupnou lesnickou techniku, která aktuálně pracuje ve státních lesích ve Šluknovském výběžku.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Pohled na národní park z Mezné.

  • Kvůli požáru v Českém Švýcarsku hrozí evakuace hospodářských zvířat

    Hasiči dnes odpoledne vyzvali majitele hospodářských zvířat z Kamenické Stráně v Národním parku České Švýcarsko, aby zvířata připravili na případnou evakuaci. Informovali o tom krajští hasiči na sociálních sítích.

    Chovatelé mají připravit zvířata, jejichž přesun vyžaduje delší časový prostor. „Doporučujeme připravit zvířata pro případnou evakuaci, která by mohla nastat při zhoršení podmínek požáru. Podle zvážení majitele si případně zajistit evakuaci už v současné době,“ uvedli hasiči.

Reklama

Hlavní zprávy