Hlavní obsah

Bojovníci proti covidovým opatřením si vyplácejí statisíce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomáš Nielsen loni spoluzakládal sdružení Zdravé fórum. Je také autorem dopisu, v němž hrozí ředitelům škol stíháním pro několik trestných činů, pokud budou dodržovat protiepidemická opatření.

Reklama

aktualizováno •

Na konci loňského roku tvrdil zakladatel Zdravého fóra advokát Tomáš Nielsen, že si za právní služby proti proticovidovým opatřením nebere peníze. Každý měsíc si přitom z dárcovských peněz nechává posílat kolem 60 tisíc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Advokát Tomáš Nielsen založil přesně před rokem spolek Zdravé fórum. Od té doby se tohle sdružení a jeho spolupracovníci stali jedněmi z nejhlasitějších odpůrců proticovidových opatření - napadají vládní nařízení u soudu, svolávají demonstrace a dokonce hrozili vězením ředitelům škol.

Zdravému fóru posílají jeho příznivci peníze a na transparentním účtu je možné vidět, jak jednotlivé částky přicházejí.

Zároveň ale z konta každý měsíc odchází přes 120 tisíc korun. A to právě dvěma zakladatelům sdružení - advokátu Nielsenovi a spisovateli, výtvarníkovi a režisérovi Janu Tománkovi.

Prvnímu za právní služby, platby druhému nesou název „Grafické, reklamní, textové a internetové práce - web a PR“. Celkem už dvěma jmenovaným z konta odešlo více než 1,2 milionu.

Otázkami, nač přesně peníze sebrané na účtu používají, se advokát Nielsen i výtvarník Tománek cítí dotčeni.

„Je s podivem, že se médium vaší velikosti zajímá o financování soukromého spolku, který žije pouze z dobrovolných darů lidí a do kterého vám vůbec nic není. Doporučil bych vám, abyste se spíše zajímal, kam tečou miliardy z veřejných peněz za testy, roušky, vakcíny a Chytrou karanténu, kterou v současné době už prověřuje policie,“ uvedl Jan Tománek.

Shodně v e-mailu reagoval i Tomáš Nielsen, prakticky odpověď okopíroval.

Seznam Zprávy napsaly od vypuknutí epidemie v roce 2020 desítky textů, v nichž rozebíraly podezřelé nákupy respirátorů a další předražené zakázky spojené s opatřeními proti covidu.

Tomáš Nielsen ani Jan Tománek neodpověděli na otázku, kolik hodin tráví prací pro Zdravé fórum a podle jakých sazeb si účtují odměnu. A zda jsou to oni sami, kdo rozhodují, kolik si z účtu spolu pošlou peněz - oba totiž sedí ve vedení sdružení.

Pohled do transparentního účtu například ukazuje, že naposledy dostal Jan Tománek za grafické a další práce 65 tisíc korun - to bylo 19. ledna. O dva dny dříve přišlo na účet Nielsenovy pražské advokátní kanceláře 60 500 korun. Platby o stejné výši se u obou opakují měsíc co měsíc.

Přinejmenším u právních služeb se advokát a senátor Václav Láska (za SEN 21) vypláceným sumám diví, protože v podobných případech podle něho většina advokátů pracuje takzvaně „pro bono“. Tedy pro veřejné blaho, zdarma. Protože chtějí pomoci dobré věci, které věří.

„Tohle působí jako paušální platby, které neukazují na práci, jež by se dala vyjádřit nějakou hodinovou sazbou za konkrétní činnosti,“ řekl senátor Láska, který minulý týden částky zveřejnil na svém twitterovém účtu s tím, že je to „dobrý byznys“.

Což část dárců Zdravého fóra přimělo k větší aktivitě. „Pravda a rozum musí zvítězit nad Láskou a nenávistí!“ připsal ke svému třistakorunovému daru Robert Dostálek.

Peníze si neberu, tvrdil advokát

Seznam Zprávy se už na sklonku loňského roku ptaly advokáta Nielsena, jestli z aktivit kolem Zdravého fóra má nějaké peníze. Nebo mu spíš jen zabírají čas.

Tomáš Nielsen se kromě fóra angažuje také ve spolku Pro Libertate, který má podobné zaměření. Jen víc zdůrazňuje právní stránku, podle Nielsena a spol. neudržitelnosti proticovidových opatření. Tomáš Nielsen podává opakovaně žaloby na jejich zrušení. V některých případech uspěl, jindy ne.

„Skutečně to není byznys, za mě je to spíš moment, kdy prožíváme jako právníci tak zásadní porušení práv a takovou bezmoc bránit se proti tomu, a tak velké ohrožení toho, v čem žijeme nejenom pro sebe, ale i pro naše děti, že to musíme dělat. Ale skutečně byznys to není,“ řekl dříve doslova Nielsen.

Na tehdejší otázku, zda si za tyhle aktivity bere peníze, odpověděl.: „To opravdu v tuto chvíli ne.“

Tomáš Nielsen také v tomto rozhovoru tvrdil, že na spolek Pro Libertate se obrací tisíce lidí, kteří mají problémy v zaměstnání - například kvůli tomu, že odmítají očkování a testování. Když byl dotazovaný na konkrétní čísla, prohlásil: „Máme spoustu dotazů.“

Advokát se hlásí k autorství dopisu, který jeho spolek loni v prosinci rozeslal do všech základních škol v Česku. Varuje ředitele a ředitelky škol, že mohou čekat trestní oznámení, pakliže budou po dětech vyžadovat roušky nebo testování.

„V případě, že kterákoliv škola či školské zařízení nebo jednotlivý pedagog či nepedagogický pracovník bude jednat shora popsaným způsobem i po obdržení tohoto upozornění, bude proti odpovědným osobám bez dalšího upozornění iniciováno trestní oznámení k příslušným orgánům činným v trestním řízení,“ napsal do škol právník Nielsen.

V rozhovoru však poté odmítal, že si mohli ve školách tenhle vzkaz vyložit jako vyhrožování. „My se snažíme skutečně dlouhodobě se všemi komunikovat, a hlavně na všechny apelujeme: Snažte se tu těžkou situaci, protože je těžká pro všechny, řešit vzájemnou komunikací,“ tvrdil advokát.

Tisíce hodin práce - za peníze od dárců

Spoluzakladatel Zdravého fóra Jan Tománek napsal na svém facebookovém profilu, že se za převodem peněz od dárců skrývají „tisíce hodin“ práce. „My se bavíme o grafice a ročním provozu celého webu, stovkách textů, PR, reklamy, bannerů a videí. Mimochodem například jen služba mailing listu pro desítky tisíc našich podporovatelů vyjde měsíčně na osm tisíc korun. A takto bych mohl pokračovat…“ napsal Jan Tománek.

Dodal, že peníze od dárců proudí dál „různým společnostem“, které je „adresně vyplácejí a dále rozesílají“. Neupřesnil kam a komu.

Analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca říká, že financování spolků, které odmítají očkování a opatření proti koronaviru, vykazuje stejné rysy.

Seznam Zprávy už popisovaly, jak od dárců vybírá peníze například dezinformační internetová televize KTV z Brna. A popisovaly i to, jak s penězi nakládá spolek Chcípl PES, který vznikl jako protest proti zavřeným restauracím a dnes pořádá shromáždění proti pandemickému zákonu, na nichž proti agresivním odpůrcům musela zasahovat policie.

A pak podle Máci existují „uhlazenější“ sdružení, jako právě Zdravé fórum. „Ale i tam peníze končí u zakladatelů,“ řekl Máca minulý týden v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Vysvětlil také, že si spolky navzájem konkurují. „Každý hraje na svém písečku. Když pan Novák z Brna pošle peníze spolku Chcípl PES, už je logicky nepošle Zdravému fóru. Takže se nemají moc rádi, protože loví ve stejném rybníce. A těch ryb není dost pro všechny,“ doplnil analytik.

Aktualizace: V článku jsme opravili, za jaké politické hnutí je senátor Václav Láska v Senátu.

Reklama

Doporučované