Hlavní obsah

Bramborák za 150 korun. Začaly vánoční trhy v době utržených cen

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Jeden ze stánků na vánočních trzích v Brně.

Reklama

V Brně začaly vánoční trhy. Ceny jsou oproti minulým rokům o něco vyšší, zájem Brňanů o svařák nebo medovinu však neopadl. Podívejte se, jak to vypadá ve druhém největším městě Česka.

Článek

„Zdražili jsme v průměru asi o deset korun z důvodu větších nákladů,“ říká Jakub Vrána, který pracuje na vánočních trzích „U Jošta“ ve stánku s horkými nápoji. Zájemce to však podle něj neodrazuje.

Svařák na brněnských trzích letos stojí mezi 50 a 60 korunami za dvě deci. Stejné množství medoviny lze koupit mezi 60 a 70 korunami. Vánoční míchané nápoje s tvrdým alkoholem začínají na 60 korunách, najdete ale i drinky za stovku.

Někteří stánkaři zahájili prodej už před několika dny, návštěvnost byla doposud spíš menší. To se ale změnilo s prvním dnem oficiálního otevření trhů. „Zájem je velký, lidí, kteří si chtějí koupit svařák nebo nějaký drink, je mnohem víc. Občas se tvořily fronty,“ komentuje začátek prodeje Vrána.

To, že o něco vyšší ceny Brňany neodradily, jde vidět i na návštěvnosti trhů. Okolo třetí hodiny odpoledne se v historickém centru začínají tvořit drobné hloučky, které postávají kolem stánků s kelímky v dlaních. A postupem času jich přibývá.

„Kdo by si to koupil?“

Jsou mezi nimi i manželé Luboš a Iva. Oba jsou už v důchodu, vánoční trhy navštěvují každý rok. „Vždycky si dáme svařák, je to taková tradice. Loni jsme to oslavovali doma, takže letos nasáváme atmosféru Vánoc tady,“ pochvalují si.

Všímají si však především vyšších cen jídla. „Ceny šly nahoru otřesně. Teď jsme se dívali na stánek s klobásami, chtěli za kilo pět set korun. Jeden bramborák jsem viděla za 90 korun. I za třicet by na tom vydělali. Kdo by si to koupil? To si asi nechá zajít chuť každý,“ kroutí hlavou důchodkyně.

U stánku s bramboráky postává několik lidí a o ceně diskutují. „Brambory hodně zdražily. Prodáváme na váhu, v průměru to šlo nahoru o nějakých sedm, osm korun. Bramborák byl za 26 korun za sto gramů, teď ho máme za 28. Takže jeden vyjde na 130 až 150 korun,“ vysvětluje prodejce Martin Slivčák.

„Zvedl se benzin, energie, suroviny. U nás všechno funguje na plyn, ceny za bomby se zvedly skoro dvojnásobně,“ doplňuje ho kolega Vojtěch Konečný. „Lidem se to občas zdá drahé, ale neuvědomují si, kolik v tom je práce a co všechno za náklady máme,“ myslí si.

Na Moravské náměstí zašla i trojice kamarádek z vysoké školy. Debatují o tom, že jsou ceny pro studenty poměrně vysoké. „Stánky jsou dražší a dražší. Já pracuju v kavárně, občas máme taky stánky. Ale tržba není tak vysoká, jako bývala dřív. Lidi si dají jednu věc a jdou domů,“ všímá si studentka Anna Spáčilová.

Nad nákupem jídla a pití na stáncích přemýšlejí víc než v předešlých letech. „Jsem student, radši si koupím lahev vína a udělám si svařák doma,“ vysvětluje.

„Myslím, že lidi nalákalo hodně i to, že nějakou dobu trhy vůbec nebyly. My jsme to taky přišly omrknout, ale asi nás to přejde,“ doplňuje ji její kamarádka Helena Chrobáková.

Trhy po třech letech

Vánoční trhy se vracejí do normálu po třech letech. Před dvěma lety se kvůli covidu uskutečnily v omezené podobě, loni je vláda ze stejného důvodu nečekaně a prakticky ze dne na den zrušila. Vánoční atmosféru mezi stánky proto mohli Brňané nasát jediný den.

„Ta zpráva, že se trhy nekonají, přišla těsně před začátkem. Všichni měli nakoupené zásoby, nevěděli, co s nimi mají dělat. Většina to musela vyhodit,“ vzpomíná brigádník Jiří Kuchta.

„Po té pauze cítím z lidí hlad po setkávání, říkají, že se vracejí rádi,“ doplňuje ho Miroslava Čtvrtečková, která prodává především svařák a punče.

I ona mírně zdražila, svařák v jejím stánku letos stojí 50 korun. „Myslím, že to je pořád únosné. Lidé jsou z cen často celkem příjemně překvapení. Důvod zdražování je jasný, náklady jsou úplně jinde než před dvěma lety,“ krčí rameny.

Brněnské Vánoce, tedy stánky s doprovodným kulturním programem, začaly dnes večer rozsvícením vánočního stromu na náměstí Svobody.

Mnohem více než v minulosti se do akce zapojí restaurace a bary, které budou mít své stánky. „Povedlo se nám propojit ty nejlepší brněnské gastropodniky a vánoční trhy. Mezi stánkaři tak tentokrát uvidíte i několik zástupců z nezávislého hodnocení Gourmet Brno,“ říká Jana Janulíková, ředitelka TIC Brno.

Stánky s nápoji, občerstvením i dárkovými předměty jsou letos na čtyřech vánočně vyzdobených náměstích v centru města – náměstí Svobody, Zelném trhu, Dominikánském a Moravském náměstí.

Další novinkou je dobročinná akce Daruj kelímek. V Brně se již několik let používají vratné plastové kelímky, na něž se vztahuje záloha 50 korun. „Při odchodu si budete moct vybrat, jestli je normálně vrátíte a dostanete vratnou zálohu zpět, nebo uděláte dobrý skutek a věnujete zálohu jedné z 18 charitativních organizací,“ vysvětluje Ondřej Šibřina ze spolku Daruj Kelímek.

Reklama

Doporučované