Hlavní obsah

„Byl arogantní.“ Politik tvrdí, že na něj Hladík tlačil kvůli pískovně

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Pískovna v Černovicích.

Reklama

Pískovna v Černovicích hraje v policejních raziích v Brně důležitou úlohu. Bývalý starosta městské části Ladislav Kotík pro Seznam Zprávy popsal, jak na něj měl náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) tlačit kvůli obří zavážce suti.

Článek

Osmitisícové Černovice jsou poměrně malá městská část. Většina Brňanů ji zná především díky tamní psychiatrické léčebně.

Nyní také díky areálu výdělečné pískovny, která stoprocentně patří městské části. Právě kolem ní se točí aktuální rozsáhlá policejní razie, která detektivy přivedla mimo jiné až do kanceláře náměstka brněnské primátorky a ministerského adepta Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Jeho jméno přitom rezonuje nejen u privatizace městských bytů, ale i kolem pískovny, která je druhou větví kauzy. Městský soud v Brně ve čtvrtek poslal do vazby sedm lidí. Jsou mimo jiné podezřelí z vytvoření organizované zločinecké skupiny, za což aktérům hrozí až 16 let vězení.

Státní zástupkyně Petra Lastovecká jména nesdělila, podle informací Seznam Zpráv však většina vazebně stíhaných náleží právě k „černovické“ části kauzy. Skupina z pískovny se podle policistů měla pokusit ekonomicky ovládnout tuto městskou firmu.

+2

Jak Seznam Zprávy napsaly už ve čtvrtek, černovická starostka a poslankyně Petra Quittová (Černovičtí patrioti, STAN) kvůli kauze vyzvala k rezignaci na zastupitelské mandáty oba jednatele pískovny - místostarostu Jiřího Hasoně (KDU-ČSL) a Jiřího Novotného (ČSSD).

Starostka jim to vzkázala přes obhájce, protože „předpokládá“ jejich stíhání a vazbu. Oba nejsou na svých telefonech k zastižení, v pátek se nicméně mandátu zastupitele oba vzdali.

Dvojice byla loni v létě součástí vyhroceného politického sporu, v němž figuroval i Hladík. Bývalý starosta Černovic Ladislav Kotík (Společně pro Černovice) doteď tvrdí, že za loňským pádem koalice a jeho koncem v čele radnice stojí právě spory o pískovnu, jejíž ovládnutí je teď hlavní linkou v policejních spisech.

Spor o suť

Podle Kotíka se bývalé vedení pískovny loni znelíbilo právě náměstkovi Hladíkovi, který měl v Brně v gesci životní prostředí i odpadové hospodářství a ve městě má u lidovců hlavní slovo.

Důvod? Tehdejší vedení pískovny odmítlo v rozsáhlém areálu uložit 250 tisíc tun zeminy, kterou stavbaři odtěží při budování protipovodňových opatření na břehu Svratky.

Projekt zábran velké vody v centru Brna za 1,7 miliardy zahrnuje náplavku s promenádou či kavárnami.

Petr Hladík to považuje za klíčový úspěch svého předchozího období - před volbami se chlubil, že město na opatření získalo 762 milionů korun z Národního plánu obnovy. „Nikdo nevěřil, že takovou částku získáme. Tento tříkilometrový úsek je velký úspěch. Jsem přesvědčený, že projekt bude získávat mezinárodní ocenění,“ řekl.

Jenže loni v létě, ještě před zahájením stavby, mu pískovna nechtěla vyjít vstříc s navážením suti od Svratky. Pro takové množství materiálu podle vedení pískovny chyběl prostor.

Tehdejší starosta Kotík se jednání s Hladíkem také účastnil. „Snažil jsem se panu náměstkovi vysvětlit, že nemůžeme upřednostnit město před jinými soukromými klienty. Pan náměstek byl tehdy velmi nepříjemný a arogantní,“ uvádí s odstupem.

Podle jeho verze se Hladík nechal slyšet, že kdyby byla pískovna přímo pod městem, dal by k zavážce suti od Svratky pokyn.

Poté se vztahy na černovické radnici začaly zhoršovat. „Začali jsme cítit, že asi koalice s lidovci v Černovicích padne. Jestli to spolu souviselo, neumím říct,“ doplňuje Kotík z občanského sdružení.

Nynější starostka Quittová namítá, že za Kotíkovým koncem stojí úplně jiné důvody a jeho manažerské chyby. „Bývalý starosta dezinformuje občany a vydává různá nepravdivá prohlášení. Svými neprofesionálními kroky způsoboval spoustu procedurálních pochybení. Vyplývá to i z protokolu o kontrole, kterou provedl magistrát města Brna. Že to vzniklo kolem pískovny, není pravda. Pokud věděli, že se v ní něco děje, měli podat trestní oznámení,“ namítá.

Sám Hladík se už loni pro MF Dnes hájil, že je logické vozit stovky tisíc tun sutě do pískovny, ne daleko někam na Vysočinu. V pátek redakci Seznam Zpráv nechtěl odpovědět. „K pískovně nic nevím. Nezlobte se, vše příští týden,“ napsal Hladík v SMS zprávě. Už předtím řekl, že s policií spolupracuje, a předal jí svůj notebook i mobil.

Ledy se hnuly

Podle policejních dokumentů vznikla organizovaná skupina loni v květnu, krátce po převratu na černovické radnici.

A po konci starosty Kotíka v čele radnice se ledy hnuly i v pískovně.

Pod vedením Hasoně s Novotným městská společnost loni v červenci uzavřela rámcovou smlouvu se stavební firmou Ing-Czech na odběr vytěžené zeminy, kamení či odpadního písku a jílu.

Klíčové údaje jsou ve veřejných zdrojích vzhledem k obchodnímu tajemství začerněné, Seznam Zprávy však mají smlouvu k dispozici.

Stavební firma se zavázala, že letos doveze do Černovic 292 tisíc tun odpadu, příští rok 350 tisíc tun a stejné množství i v roce 2024. Za každou tunu měla pískovně platit 280 korun bez DPH. To je jen za úvodní rok 82 milionů korun.

Pokud by však firma dovezené množství splnila, pískovna jí „již od okamžiku uzavření smlouvy“ stanoví slevu 160 korun za tunu, tedy o 45 milionů míň jen za první rok.

Jen pro představu: Třeba v roce 2020 byl zisk pískovny 12 milionů korun, sleva za jediný rok představuje téměř čtyřnásobek sumy.

Exstarosta Kotík tvrdí, že podmínky jsou značně nevýhodné pro městskou část i pískovnu. A mohou vést k její ekonomické likvidaci. „Ve firmě je nyní nepoměr mezi ukládkou a odběrem písku. Pískovna se velmi rychle zaveze a nebude možnost jejího dalšího rozvoje,“ říká.

Současné zkazky z policejních spisů tehdejší spor o pískovnu ukazují ve zcela jiném světle.

Jak uvedl deník Právo, organizovaná skupina si podle vyšetřovatelů chtěla z každé dovezené tuny odpadu nechávat úplatky.

Lidovecký místostarosta Černovic Hasoň pak měl podle policejní verze přislíbeno, že se bude na zisku podílet částkou 15 až 20 korun z každé uložené tuny odpadu, což by v případě rámcové smlouvy činilo 5,25 až sedm milionů korun za rok. Provize pro jednatele Novotného měla podle detektivů činit 4,5 milionu korun.

Vše přes jednu firmu

Zdroj, který je dobře obeznámený s chodem pískovny, ale nepřál si být jmenován, Seznam Zprávám řekl, že firma Ing-Czech smlouvou fakticky získala monopol na ukládání stavební suti v Brně a jeho okolí.

Na webu pískovny skutečně svítí, že je do odvolání „pozastaveno uzavírání nových rámcových smluv na ukládku“.

„Model je jasný. Všechny stavební firmy musejí nechávat odvážet odpad skrze Ing-Czech za tržní cenu okolo 250 korun za tunu, ale tato firma jej do pískovny vozí za poloviční cenu,“ vysvětlil zdroj, jehož identitu redakce zná. Také on uvádí, že současná smlouva může pískovnu ekonomicky položit. Stíhá se totiž vytěžit méně písku, než je dovážka suti.

Jednatel stavební firmy Ing-Czech Peter Flimmel, jehož jméno figuruje i ve druhé větvi kauzy, je rovněž v hledáčku policie. „Pan Flimmel je stále nedostupný. Od úterý jsem ho neslyšela ani neviděla. Předpokládám, že je to v souvislosti s těmi raziemi,“ řekla redaktorovi v pátek firemní asistentka.

„Věděli jsme, že ten obchodní model pro pískovnu nedává smysl, ale že jsou za tím nejspíš i úplatky? Je neuvěřitelné, že se něco takového děje v 21. století,“ říká exstarosta Kotík a opakuje, že za jeho koncem na radnici stály právě zájmy v pískovně.

„Teď se jen potvrzuje moje verze, kterou jsem loni deklaroval. Kolega Hasoň, který byl i v naší původní koalici místostarostou, se hodně tlačil do pískovny, ale my jsme mu nechtěli vyhovět. Pak se tam dostal. Věci byly evidentně dopředu nachystané,“ vzpomíná Kotík.

Kauza dál doléhá i na černovickou radnici. Jak Seznam Zprávy informovaly, starostka Petra Quittová chce i navzdory skandálům vytvořit koalici se stranami, na jejichž politiky aktuální korupční kauzy dopadají.

Hnutí ANO vyloučilo černovického lídra voleb Radima Suchánka, protože je obviněný v kauze přidělování obecních bytů v Brně-střed.

Lídr lidovců Hasoň dostal přes své obhájce od Quittové vzkaz, aby se vzdal mandátu.

Lídr socialistů Pavel Blažík po volbách na svůj mandát rezignoval. Jeho náhradník Novotný, další jednatel pískovny, má podle Quittové skončit rovněž.

„Je to nešťastná situace,“ řekla starostka pro Seznam Zprávy. I tak chce skládat s těmito stranami koalici a obejít vítěze voleb. V pondělí se chystá ustavující zastupitelstvo.

Kotíkovo Společně pro Černovice získalo téměř 30 procent hlasů. „Přijde nám absurdní, jestli se taková koalice poskládá. Vyzvali jsme radní i paní starostku, aby na své posty rezignovali. Byli ve valné hromadě pískovny. Jestli o obrovských nevýhodných slevách v řádech deset milionů ročně nevěděli, je to totální neschopnost. Anebo o tom věděli a také tam nemají co dělat,“ dodává.

Starostka Quittová se měla na magistrátě původně stát náměstkyní primátorky s gescí životního prostředí. Nakonec místo přepustila lidovci Jaroslavu Suchému. Starostové a nezávislí šli v Brně do voleb v koalici právě s lidovci.

Reklama

Doporučované