Hlavní obsah

Bývalá radní chce za opencard 6,6 milionu, kauza jí prý zničila i zdraví

Foto: ČTK

Vorlíčková dnes uvedla, že jí trestní proces zničil politckou kariéru.

Reklama

Bývalá pražská radní Eva Vorlíčková (TOP 09) se žalobou domáhá 6,6 milionu korun za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním v kauze opencard.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti ji v minulosti odškodnilo částkou 344 000 Kč. Vorlíčková dnes u soudu uvedla, že nezákonné obvinění jí zničilo nejen politickou kariéru, ale i zdraví.

Žena původně v žalobě žádala od státu celkem 12,5 milionu korun. Později se ale rozhodla nároky rozdělit a o náhradu hmotné škody bude usilovat v samostatném řízení. Obvodní soud pro Prahu 2 se tak nyní zabývá tím, nakolik stát zasáhl do pověsti Vorlíčkové či zda jí stíhání způsobilo psychickou újmu.

Podle právního zástupce Vorlíčkové Jana Staňka bylo trestní řízení v kauze opencard specifické hned z několika důvodů. Připomněl, že radní obdrželi sdělení o zahájení stíhání za přítomnosti novinářů, nebo to, že původní předseda soudního senátu manipuloval s protokoly. Právník také naznačil, že stíhání mohlo být politicky motivované.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových trvá na tom, že omluva a částka 344 000 korun je jako odškodnění dostačující. Soud bude v jednání o nároku Vorlíčkové pokračovat 14. února, kdy bývalou radní vyslechne. Žalobkyně chce navrhnout slyšení dalších sedmi svědků, jejichž jména zatím neupřesnila.

Vorlíčková dnes zopakovala i to, že samotný trestní proces - náklady na právníky či na znalecké posudky - ji stál 1,9 milionu korun. Uvedla, že ministerstvo jí z této částky uhradilo zhruba 1,1 milionu.

Stíhání čelila Vorlíčková od roku 2013, a to s bývalým primátorem Tomášem Hudečkem (dříve TOP 09) a dalšími radními. Policie jim kladla za vinu, že o rok dříve údajně neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv ke kartě opencard, když jednomyslně schválili navazující kontrakty. Pražský magistrát firmu oslovil jako jedinou v jednacím řízení bez uveřejnění. Radní se hájili tím, že opencard byla dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak. Schválení smluv jim navíc doporučila hodnotící komise.

Senát soudce pražského městského soudu Alexandera Sotoláře radní dvakrát uznal vinnými, a to i na základě zkreslených protokolů. Až po výměně soudce nakonec soudy Vorlíčkovou a zbylé obžalované osvobodily. Podle konečného verdiktu, který nabyl právní moci loni na jaře, nerozhodli radní svévolně, ale na základě odborných stanovisek.

Vorlíčková už dříve ostře zkritizovala jak Sotoláře, tak původní dozorující státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Jejich postup označila za zvěrstvo. V souvislosti s kauzou opencard získala cenu za odvahu od Nadačního fondu proti korupci - mimo jiné za to, že právě na základě jejích informací se přišlo na manipulování s protokoly z hlavního líčení. Kárný senát následně Sotoláře odvolal z funkce předsedy senátu, talár mu však ponechal. Neprokázalo se totiž, že by do protokolů zasahoval ve snaze poškodit obžalované.

Reklama

Doporučované