Hlavní obsah

Češi si zvykají na vracení PET lahví a plechovek. Vadí ale výběrové kupony

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Plastové a hliníkové obaly mohou lidé vracet zatím na šesti místech v Česku. Foto z prodejny v Brně.

Reklama

Češi mohou od minulého týdne vracet na šesti místech v republice PET lahve a plechovky. O službu je v prvních dnech od jejího zavedení velký zájem.

Článek

V pondělí dopoledne je u supermarketu v brněnské Líšni překvapivě rušno. Před vchodem do prodejny je nově kromě stánku s kávou také okénko s cedulí, která informuje o sběru PET lahví a plechovek. A nezůstává bez povšimnutí.

„Třídím všechno – plasty, papír, sklo. Takže budu chodit i sem,“ říká důchodce Vladimír, který ráno vyrazil na nákup.

S sebou přinesl igelitku plnou prázdných plastových lahví. Jednu po druhé je rychle vkládá do automatu. Poté si bere stvrzenku se slevou na balenou vodu, kterou řetězec tento týden nabízí. „Asi to využiju, udělám třeba radost dětem,“ reaguje na otázku, jestli si plánuje minerálku koupit.

Debata o plošném zavedení vratných obalů se v Česku táhne roky. Od čtvrtka funguje pilotní projekt vracení PET lahví a plechovek. Lidé je mohou odevzdávat zatím v šesti prodejnách Kaufland a Lidl. Za odevzdání alespoň šesti kusů dostanou slevové kupony na různý sortiment.

O novou službu je podle mluvčího Lidlu Tomáše Mylera velký zájem. „Od čtvrtka zákazníci vrátili již stovky PET lahví a plechovek,“ podotýká.

Přesnější počty vrácených obalů by měly být známé na konci jara. „Jsme si vědomi toho, že zákazníci na možnost vracení nových typů nápojových obalů budou reagovat v určité náběhové křivce,“ vysvětluje Myler.

+2

Podobné automaty by mohly být v budoucnu běžné ve většině obchodů. „Zákazníci si mohou systém sběru PET lahví a plechovek vyzkoušet dříve, než vstoupí v platnost,“ uvádí tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Zálohy v plánu nejsou

Někteří lidé se v obchodě pozastavují nad tím, proč za obaly nedostávají slevu na celý nákup, jako tomu je například u lahví od piva. Rozdíl je v legislativě, systém zálohování PET lahví a plechovek totiž není upraven stejně. „Proto na systém jejich výkupu přejít nemůžeme,“ vysvětluje Maierl.

Plastové lahve a plechovky jsou právně považované za odpad. „Do budoucna je naším cílem, aby tyto komodity byly využívány výhradně na výrobu nových PET lahví a plechovek,“ doplňuje Myler.

Důležité je také upozornit na fakt, že v této chvíli se nejedná o zálohování. Řetězce nejsou domluvené s žádným výrobcem na tom, aby se jim obaly vracely. Ty se tedy nejspíš sešrotují a odvezou do sběrného dvora.

„Náš pilotní projekt má v tuto chvíli edukativní záměr, kdy chceme dát zákazníkům možnost, aby si tento systém vyzkoušeli předtím, než bude v budoucnu zaveden v České republice,“ přibližuje Maierl.

I zákazníky jejich řetězce služba zaujala. „Reakce jsou velmi pozitivní, velký zájem o vyzkoušení automatů ze strany zákazníků je třeba v Praze. K jeho vyhodnocení potřebujeme ale delší časové období,“ reaguje Maierl na dotaz Seznam Zpráv.

A zájem lze vidět i na brněnském sběrném místě. Za necelou čtvrt hodinu přichází k automatu přibližně deseti lidí.

Je mezi nimi i Leoš. „Petky vyhazuju normálně do tříděného odpadu, tuto možnost jsem zkusil poprvé. Bydlím tady za rohem, tak aspoň můžu udělat něco dobrého pro planetu,“ říká.

„A člověk z toho má aspoň nějakou korunu,“ vkládá se do rozhovoru Stanislava.

„Doma pijeme jenom balenou vodu, takže jsme zvyklí třídit. Podívejte se, kolik se toho nastřádá,“ ukazuje další z příchozích plnou tašku lahví.

Jednorázové PET nebo hliníkové obaly začaly minulý týden přijímat výkupní automaty v prodejnách Kaufland v Praze-Michli, Šternberku a v Olomouci-Neředíně. Lidl zapojil své provozovny ve Lhotecké ulici v Praze, ve Folmavské ulici v Plzni a v Trnkově ulici v Brně.

A brzy se přidají i další města. „Již nyní plánují obě společnosti, poté co se dohodly s městy, instalaci automatů na jednu ze svých prodejen v Karlových Varech a Pardubicích,“ nastiňuje Myler.

„Aspoň dobrý pocit“

U sběrného místa se zastavuje také paní Dana s manželem. Zatím PET lahve do prodejny nevracela, ale brzy se na to chystá. Tvrdí, že si na třídění lahví dává nyní větší pozor. „Začala jsem je sbírat, už mám doma tři,“ vysvětluje.

„Myslím, že to ani moc nepomůže, ale člověk z toho má dobrý pocit. Je hrozné, když vidíte ty lahve okolo cest – můžeme tomu aspoň trochu pomoct,“ dodává její manžel.

Pilotní projekt zpětného odběru PET lahví a plechovek bude v prvních šesti prodejnách v provozu na neomezenou dobu. Řetězce zároveň do budoucna počítají s postupným rozšiřováním testování do ostatních měst.

Funkčním zálohovým systémem na PET lahve a plechovky v současnosti disponuje už celkem třináct evropských zemí včetně Slovenska. Zákazníci si tam za nápoje připlácejí 15 eurocentů (téměř 4 Kč), které dostanou zpět, jakmile vrátí neporušené PET lahve nebo plechovky. Vratné obaly jsou označeny písmenem „Z“.

V České republice nyní Ministerstvo životního prostředí připravuje návrh zákona o zálohách, který by měl využití dnešního odpadu jako cenného surovinového zdroje zakotvit do právního řádu a legislativně umožnit plošné zálohování PET lahví, plechovek i dalších typů obalů.

Podle náměstka ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) chce MŽP návrh zákona předložit vládě do konce letošního roku.

Reklama

Doporučované