Hlavní obsah

Češi se chtěli složit na terénní sanitku pro Ukrajinu, peněz přišlo na pět aut

Foto: Ray Baseley, Roman Havelka, Seznam Zprávy

Ruská agrese si dosud na Ukrajině vyžádala tisíce mrtvých a zraněných. Archivní foto.

Reklama

aktualizováno •

Iniciativa Dárek pro Putina pokračuje ve shánění podpory pro Ukrajinu. Ve středu dopoledne spustili živé vysílání, jež mělo jediný cíl: vybrat milion na sanitku ve verzi Hummer H1. Po sedmi hodinách se nakonec sešel pětinásobek.

Článek

Organizátoři slibovali, že mimořádné bilanční vysílání bude plné rozhovorů. Promluvili například komentátor Bohumil Pečinka či šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS).

Vysílání mělo původně trvat tak dlouho, dokud se nevybere milion korun na speciální sanitku – upravený Hummer H1.

To se podařilo splnit za půldruhé hodiny a cílová částka postupně vzrostla až na 5 milionů. Nedlouho před půl šestou, tedy po více než 7 hodinách vysílání, byla meta pokořena. Pár minut před tři čtvrtě na šest tak organizátoři stream ukončili.

Vozidlo je určeno pro české dobrovolníky z charitativní organizace Team 4 Ukraine, kteří na Ukrajině působí už od roku 2014.

„Celé se to odvíjí od nápadu Ondřeje Tesárka, což je youtuber s přezdívkou Bratříček, který dospěl k tomu, že o Ukrajině hodně mluví a že jí něco dluží,“ popsal Seznam Zprávám ještě před startem akce Martin Ondráček, jenž patří ke strůjcům projektu Dárek pro Putina.

„Vymyslel stream, který je neukončený, a bude ho vysílat do té doby, než vybere milion,“ pokračoval.

„Vyzkoušíme, jestli bude fungovat to, co je v televizích – že tam někdo je, něco říká, pod tím jede lišta a tam je částka, která se neustále aktualizuje,“ nastínil s tím, že snahou bylo dostat stream mezi co nejvíce lidí na českém twitteru a facebooku.

Foto: Martin Ondráček

Internetová sbírka na sanitku pro Ukrajinu.

Češi od únorové ruské invaze přispěli na pomoc Ukrajině v součtu několika miliardami korun.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku května podnikatel Dalibor Dědek. Za vybrané peníze nakupuje vojenský materiál Ministerstvo obrany u českých výrobců a dodavatelů podle požadavků ukrajinské armády.

Prostřednictvím kampaně se tak lidé například složili na nákup Tomáše, tedy modernizovaného tanku T-72 Avenger. Potřebných 30 milionů korun dalo dohromady přes 11 tisíc lidí, další miliony pak poslali na munici.

Reklama

Doporučované