Hlavní obsah

Česko je v čele Evropy. Musíme lidi provést krizí, sliboval Fiala v bouřkách

Foto: eu2022.cz

Premiér Petr Fiala před začátkem společného zasedání české vlády a Evropské komise.

Reklama

aktualizováno •

Česko 1. července převzalo předsednictví Evropské unii. Země sedmadvacítky si předávají pozici moderátora unijní agendy po půl roce. Na Česko přichází řada po třinácti letech, historicky poprvé stálo v čele EU v roce 2009.

Článek

Pomyslný startovní výstřel českého půl roku v čele Unie padl v Litomyšli.

V pátek symbolicky mimo Prahu – tedy se snahou přitáhnout pozornost celé země k této mimořádné akci – jednala vláda Petra Fialy (ODS) s Evropskou komisí, tedy jakousi unijní vládou, která EU poskytuje byrokratické zázemí.

Komisi přivezla do Litomyšle její šéfka Ursula von der Leyenová. Ta v Česku ukázala svou lidskou tvář, při příjezdu se „bezbariérově“ zdravila s přihlížejícími a premiérovi říkala důvěrně „Petře“. „Je úžasné být zde, ve velkolepém městě Litomyšl, rodném městě Bedřicha Smetany. Drahý Petře, vím, že Evropa je skutečně ve tvém srdci,“ řekla na tiskové konferenci po jednání.

Odkaz na Havla

Unijní špičky vítala v Česku průtrž mračen, která rozvodnila chodníky zámku v Litomyšli, po nichž čeští vládní politici a evropští lídři kráčeli na jednání.

Možná si toho ani nevšimli, ale ze svých limuzín a autobusů vystupovali na náměstí Václava Havla. České předsednictví EU se ale k Václavu Havlovi hlásí i svým heslem - Evropa jako úkol, což si česká vláda půjčila z názvu jednoho z esejů prvního českého prezidenta. Překlad Havlovy statě dostali i novináři, kteří do Litomyšle přijeli - ze zahraničí jich ale mnoho nebylo, necelá desítka.

Uvolněně působil i český premiér. Květnatě a s lokálním nádechem odpovídal na tiskové konferenci například na dotaz, jak by popsal hlavní jeden úkol předsednictví.

„Nejde říct, co je jedna věc. Někdy je hezké položit otázku, který je váš nejoblíbenější skladatel nebo který je nejlepší. Ti, co mají rádi hudbu, by s tím měli problém, tady v Litomyšli by jistě každý řekl, že Bedřich Smetana, ale o kousek dál už by nad tím musel víc přemýšlet. Tak je to i s věcmi, které musíme řešit. Kdybych to měl říct jednoduše, naším hlavním úkolem je provést občany Evropské unie dobře touto mimořádně krizovou situací: poradit si s energiemi, jejich cenou, jejich dostupností, poradit si s inflací a posílit bezpečnost Evropy,“ uvedl Fiala.

Zároveň zdůraznil potřebu udržovat jednotu. O tu je ale právě potřeba se bát v příštích měsících, kdy na Evropu, s blížící se zimou, dopadnou obavy z nedostatku energií v souvislosti s odstřihováním zdrojů z Ruska. „Právě v posledních měsících se ukázalo, že když dokážeme najít společnou jasnou silnou pozici v této kritické situaci, představuje to naši velkou sílu,“ dodal.

I von der Leyenová souhlasila, že energetika je hlavním úkolem následujících měsíců pro EU. „Ceny energií jsou vysoké, lidé od nás právem očekávají, že s tím něco uděláme,“ dodala šéfka Evropské komise. České předsednictví se podle jejího vyjádření podílí na přípravě krizových plánů, které mají být představené v červenci. Rozbíhají se například debaty na společném nákupu plynu zemí sedmadvacítky.

Zatím stačí deštník

V letním dni v Litomyšli, kdy se střídalo parno s bouřkami, zatím jako řešení stačil až otřepaný dárkový předmět každého předsednictví – deštník s logem českého půlroku v čele Evropy. Promoklí novináři se zase balili do dárkového ručníku s logem. Déšť tu rozpil veškeré dekorace a slavnostní kulisy, a tím symbolicky rozpustil i hmatatelné napětí před druhým pokusem Česka uspět v čele unijních jednání. První předsednictví EU skončilo pádem vlády Mirka Topolánka.

Politiky kromě kapek deště vítaly překvapivě i potlesk a vstřícná gesta. Co zdálky vypadalo jako kritická demonstrace pár desítek lidí, se ukázalo být podpůrnou akcí. „Dobré ráno, Evropo!“ či „Vítejte, pane premiére!“ zaznívalo, když na místo dorazili Fiala a von der Leyenová. Slyšet byl i potlesk.

S ukrajinskou vlajkou

Před branou do zámku stály ženy s evropskou a ukrajinskou vlajkou.

„Chceme podpořit tuto akci, považujeme členství v EU za důležité. Chceme také ukázat, že podporujeme snahy Ukrajiny i dalších zemí vstoupit do EU,“ říká Martina Hanusová. Její kolegyně Marie Jílková, zabalená v unijní vlajce, chválí i premiéra Fialu, který zastupuje ve vládě ODS, jež často zastává skeptičtější postoje k integraci, než je unijní mainstream. „Jsme rádi, že tu je během českého předsednictví tato vláda. Petra Fialu vnímám jako evropského politika, navíc o EU hodně ví, napsal o ní knihy,“ doplňuje Marie Jílková, která je zároveň členkou místní KDU-ČSL, tedy vládní strany.

Litomyšl je podle premiéra dobrý příklad toho, jak se chce Česko před zraky Evropy a světa  prezentovat.

„Je to krásné historické město se spoustou památek a kulturních osobností, které současně dokázalo velmi zdařilým způsobem propojit své historické bohatství s moderní architekturou. A patří k těm menším historickým městům, která opravdu žijí, kde vidíte, že se spojuje bohatá historie s přítomností a budoucností,“ vysvětlil Fiala novinářům volbu desetitisícového města v Pardubickém kraji na tiskové konferenci po červnovém summitu EU.

Fialův kabinet převzal přípravy českého předsednictví po loňských podzimních volbách, tedy „za pět minut dvanáct“. Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) plánovala většinu předsednických akcí v Praze, Fiala už před volbami avizoval plán přesunout prestižní schůzky i mimo hlavní město.

Odpoledne před zámek v Litomyšli dorazili i demonstranti, byli tři, měli české vlajky a jeden z nich tričko s přeškrtnutým nápisem EU-USA-NATO. Se Seznam Zprávami se odmítli bavit. „Co se tu děje, je vlastizrada,“ řekl jeden z nich. Později se hlouček odpůrců, kteří k vyjádření nesouhlasu používali píšťalky, zvětšil na pár desítek lidí. Jejich demonstrace nakonec měla překvapivý vývoj - mezi demonstranty se vrhl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a „neutralizoval“ je debatou, která se stočila k očkování a jeho neškodlivosti.

Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

Deštníky byly v Litomyšli potřeba. Přišla pořádná průtrž mračen.

Ukrajina a energetika

Agendu a priority českého předsednictví, tedy témata, která chce Praha na unijních jednáních prosazovat, zcela „překopala“ válka na Ukrajině a ekonomické důsledky ruské agrese, a to zejména v oblasti energetiky – tedy dostatku energetických zdrojů pro nadcházející zimu v časech nutných protiruských sankcí.

Česká vláda také plánuje uspořádat v říjnu summit za účasti hlav států a vlád sedmadvacítky, na nějž bude zvát i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Na posledním červnovém summitu EU se špičky Evropy usnesly, že Česko má připravit koncept sbližování s podobně smýšlejícími, ale nečlenskými zeměmi Evropy „od Ukrajiny po Island“.

Předsednictví v Evropské radě EU, jak se titul oficiálně nazývá, je oproti roku 2009 oslabeno tím, že Lisabonská smlouva, tedy unijní „ústava“, zavedla pozici stálého předsedy Evropské rady, jímž je momentálně bývalý belgický premiér Charles Michel.

Předsednictví je ale stále velkou příležitostí prosazovat pohled na řešení problémů EU pro každou zemi, pro ty méně těžké váhy zvlášť.

Reklama

Doporučované