Hlavní obsah

Česko mimořádně dostane penicilin. Situace je extrémní, zní z lékáren

Foto: Profimedia.cz

Po penicilinu začínají na některých místech docházet i další antibiotika. Podle ministerstva za situaci může zvýšená spotřeba.

Reklama

Situaci okolo výpadků antibiotik by mohla příští týden alespoň trochu zlepšit mimořádná dodávka léků. Podle ministerstva se nedostatek nedal předem předvídat, změní se ale způsob monitorování zásob.

Článek

V Česku se poslední dny projevuje řetězová reakce výpadků antibiotik, kdy se postupně hůře shánějí i ty přípravky, které ještě nedávno k dostání byly. Vše začalo přerušením dodávek penicilinu před pár měsíci. Nyní na mnoha místech docházejí i léky předepisované jako jeho alternativy.

Jak v pátek uvedlo Ministerstvo zdravotnictví, situace by se však měla postupně lepšit. Začátkem příštího týdne má do Česka přijít mimořádná dodávka penicilinu a léky na leden i únor by měly být zajištěné. Jedná se také o dovozu antibiotik z USA či Kanady.

„Lékaři v této chvíli mají možnost mít alespoň jedno antibiotikum z každé skupiny,“ řekl Jakub Dvořáček, náměstek ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09.

Kromě toho se podle něj má dostupnost léčiv každý týden vyhodnocovat. Lékaři tak budou pravidelně dostávat informace o aktuálním stavu a budou moci lépe odhadnout, který lék předepsat, aniž by měl pacient s jeho vyzvednutím problémy.

Doposud se museli lékaři, lékárníci i pacienti spoléhat pouze na kusé informace zveřejňované na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Tam výrobci podávají hlášení o omezení dodávek s datem předpokládaného obnovení.

Podle Dvořáčka se však nyní situace okolo léků hodnotí podrobněji. „Začali jsme aktivně sledovat informace z elektronického receptu z hlediska spotřeby,“ dodal. Od distributorů pak stát chce získávat aktuální data o skladových zásobách. „Je to potřeba mít dostupné z celé Evropy,“ dodal.

„Horší než za covidu“

Podle mluvčí společnosti Lékárna.cz Romany Žatecké se však objevují problémy i u dalších léků, které se při aktuální epidemii respiračních chorob používají.

Výpadek léčivých přípravků na chřipku, nachlazení a kašel, který právě prožívají čeští pacienti, považuje internetová lékárna „za tak extrémní, že předčil i výpadky léků z období druhé covidové vlny“.

„Lékárna.cz doslova bojuje o dodávky léčivých přípravků na horečku, chřipku, nachlazení a kašel pro děti i dospělé a aktuálně nastavila u některých produktů nákupní limity, aby uspokojila vysokou poptávku zákazníků. K tomuto řešení přistoupila poté, co jedna z dostupných položek na horečku, chřipku a bolest zmizela ze skladu během hodiny,“ uvedla Romana Žatecká.

Systémové řešení

Podle ministra Vlastimila Válka z TOP 09 je nutné situaci řešit systémově, ve vnitřním připomínkovém řízení je proto novela zákona o léčivech. Ta má mimo jiné přinést lepší přehled o stavu v lékárnách či povinnost distributorů držet zásobu léků na předpis.

SÚKL by měl mít podle Válka povinnost mít informace o množství léků v lékárnách on-line tak, aby mohl okamžitě reagovat v případě, že je pokles u nějakého léku výrazný a výrobce navíc ohlásí informaci o výpadku. Ústav nyní dostává informace v poměrně dlouhých intervalech a není schopen operativně reagovat, míní vicepremiér.

U léků, které jsou na předpis, by distributoři měli držet zásobu. Podle Válka se ještě povede debata o tom, na jak dlouhou dobu, on by se přimlouval zhruba za šest týdnů.

Podle viceprezidenta České lékárnické komory Martina Kopeckého je však situace v každé lékárně různorodá a nepřehledná napříč republikou. Jednotlivá zařízení mohou nedostupná léčiva u svých hlavních dodavatelů rezervovat a ti je následně distribuují, pokud přijdou. Kdy a v jakém množství, se ale nedá předvídat.

„Nevíme, kdy nám co přijde. Nějaké zásoby máme, ale nedokážeme odhadnout, kdy přijdou další balení a kterého konkrétního antibiotika. Prakticky u každého je tak situace nepřehledná. Každá lékárna ale zpravidla má alespoň nějaké přípravky. Proto je to i o komunikaci s lékařem v okolí. Například na menších městech se lze obvykle dobře domluvit. Jiné je to asi v Praze, kde návaznost na lékaře není tak přímá jako v menších obcích,“ míní Kopecký.

Pacienti by se podle něj předně neměli uchylovat k obvolávání lékáren, ale vše řešit už s lékařem v ordinaci a zeptat se se ho, zda má informace, která antibiotika v nejbližší lékárně mají. „Aby to zkrátka bylo více o spolupráci mezi lékárnou a lékařem. Doktor zná situaci a ví, že může daný lék nahradit jiným, který v lékárně dostupný je,“ řekl odborník pro Seznam Zprávy.

Nebezpečná spirála

Podle ministerstva jsou nyní výpadky způsobené především nadměrnou a výrobci neočekávanou spotřebou, se kterou se potýká celá Evropa. Vlivů, které stojí za marným obcházením lékáren a sháněním léků, se ale v poslední době sešla hned celá řada.

Zatímco některé souvisí s válkou na Ukrajině, pandemií či nedostatkem hliníku pro výrobu platíček, jiné mají hlubší kořeny.

„V praxi už se u některých léků výrobci s výrobní cenou dostávají nad úroveň státem zastropované ceny a nebude pak možné léky dále uvádět na trh. Jde paradoxně hlavně o léky, které pravidelně užívají statisíce pacientů v Česku. Jsou mezi nimi i život zachraňující léčiva často v ceně třeba několika desítek korun jako léky na hypertenzi, antibiotika, léky na bolest, cholesterol a další,“ popsal dříve pro Seznam Zprávy Filip Vrubel, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF).

Foto: SZÚ, Seznam Zprávy

Co je antibiotická rezistence?

Pokud jde o antibiotika, upozorňují však odborníci i na riziko prohloubení problému s antibiotickou rezistencí. A to zejména, bude-li problém trvat delší dobu.

Lékaři nyní musí stále častěji místo takzvaně úzkospektrých antibiotik, která zasahují konkrétní typy bakterií, předepisovat širokospektrá. U nich hrozí likvidace i užitečných bakterií ve střevech nebo v dlouhodobém horizontu vznik bakterií proti antibiotikům odolných.

Podle světových dat se bakterie odolné vůči antibiotikům řadí mezi nejčastější příčiny úmrtí a každoročně si vyžádají i přes milion životů. Čím dál častěji se s odolnými bakteriemi setkávají i lékaři v Česku.

Reklama

Doporučované