Hlavní obsah

Česko v pátek vydalo uprchlíkům z Ukrajiny 2824 víz, dosud přes 254 500

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Česko uprchlíkům před válkou na Ukrajině v pátek vydalo 2824 víz, od ruského vpádu do země vízum v ČR dostalo 254 537 lidí.

Článek

Na cizinecké policii se nahlásilo 142 529 příchozích, v pátek jich bylo 3363. Děti do 15 let se registrovat nemusí. Údaje dnes zveřejnilo Ministerstvo vnitra. Podle OSN z Ukrajiny od začátku ruské invaze 24. února uprchly více než čtyři miliony lidí, zhruba polovina z nich do Polska.

Počet udělených víz za účelem dočasné ochrany v nynějším týdnu postupně klesá. V pondělí jich Ministerstvo vnitra vydalo 5100, v úterý a ve středu se počet pohyboval kolem 3500. Ve čtvrtek a v pátek počet víz klesl pod 3000, kde byl minulý týden ve víkendových dnech.

Pomáhej Ukrajině

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR sdružuje 15 „nevládek“ zabývajících se dlouhodobě migrací a integrací cizinců: Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR, Pomáháme lidem na útěku, Organizace pro pomoc uprchlíkům, Diakonie Českobratrské církve evangelické a další a provozuje platformu Pomáhej Ukrajině.

Cílem platformy je soustředit nabídku a poptávku pomoci pro uprchlíky na jednom místě a rovněž co nejefektivněji využít veškerých nabízených zdrojů a služeb. Klíčové pak je smysluplné propojení s těmi, kdo pomoc poptávají, ale i sjednocení již existující nabídky.

Nejvíce uprchlíků před válkou je dlouhodobě v Praze. Podle statistik Ministerstva vnitra k dnešnímu dni je v hlavním městě víc než 61 000 příchozích z Ukrajiny. Podobně jako počet víz ubývá také odbavených v pražském asistenčním centru pro uprchlíky, které je mezi kraji nejvytíženější. V pondělí odbavilo téměř 1350 lidí, od úterý jsou denní počty nižší než tisíc a postupně klesly na pátečních 706 odbavených.

Skutečný počet uprchlíků v Česku je ale zřejmě vyšší, zástupci vlády mluví o zhruba 300 000 lidech. Je mezi nimi víc než třetina dětí do 15 let, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že podle odhadů do Česka kvůli válce přicestuje z Ukrajiny půl milionu až 550 000 lidí.

Generální ředitel pro zaměstnanost Evropské komise Joost Korte v pátek v Praze uvedl, že Česko by mohlo na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny použít nevyužité peníze z unijních operačních programů. Návrh počítá s 40 eury (zhruba 975 Kč) týdně na jednoho uprchlíka po dobu tří měsíců.

Reklama

Doporučované