Hlavní obsah

Hasiči evakuovali desítky lyžařů z lanovky na Šumpersku

Foto: Hasiči Olomouc/ Twitter

Hasiči evakuují desítky lyžařů z lanovky na Šumpersku.

Reklama

aktualizováno •

Hasiči ve spolupráci s horskou službou evakuovali zhruba 40 lyžařů z lanovky v lyžařském středisku Přemyslov na Šumpersku. Na sociální síti krajských hasičů to odpoledne uvedla jejich mluvčí Lucie Balážová.

Článek

Podle provozovatele areálu Jaroslava Podzimka měla lanovka po poledni technickou závadu. Hasiči uvedli, že na ní bylo zhruba 130 lidí. Část obsazených sedaček už technici spustili dolů a lidé z nich tedy mohli vystoupit, řekl ČTK Podzimek.

„Aktuálně zasahujeme v Přemyslově ve skiareálu, kde se zasekla lanovka zhruba se 130 lidmi. Probíhá jejich evakuace, naše jednotky spolupracují s horskou službou. Asi 40 osob budou zachraňovat hasiči-lezci,“ uvedla Balážová. Do akce se podle ní zapojí lezecké skupiny hasičů z Olomouckého i sousedního Moravskoslezského kraje.

V 15:38 hasiči informovali, že evakuace je téměř u konce.

Závada se na lanovce stala zhruba ve 12:30. „Stala se nějaká nemilá věc s brzdami a bohužel to nejsme schopni roztočit. Část sedaček jsme spustili samospádem tíhou lidí. Některé lyžaře musíme sundat prostřednictvím hasičů a horské služby,“ řekl Podzimek. Na lanovce podle něj zůstává zhruba 15 sedaček, které jsou většinou obsazeny dvěma nebo třemi lidmi.

Převrácený autobus

V Hořovicích na Berounsku odpoledne havaroval autobus, údajně se kvůli silnému větru převrátil na bok. Uvnitř cestovalo asi pět lidí, jeden muž utrpěl lehké zranění, řekla ČTK mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Hlášení o nehodě policie dostala před 12:30 od záchranné služby. Řidič zřejmě kvůli silnému poryvu větru neudržel autobus na vozovce a vůz se poté převrátil na bok. Okolnosti nehody policisté dál prošetřují a podle mluvčí budou zjišťovat i to, jakou roli při nehodě sehrál lidský faktor.

V autobuse cestovalo kolem pěti lidí, jeden má lehké zranění. „Před příjezdem naší hlídky byl na místě jen zraněný muž, ročník 1934, kterého ošetřovala záchranná služba, a řidič autobusu, který byl v šoku. Ostatní cestující odešli a byli bychom rádi, kdyby se nám přihlásili, protože jsou důležitými svědky,“ dodala Suchánková.

Majitel autobusu by si měl zajistit firmu, která havarované vozidlo vyprostí. „Autobus je mimo vozovku, takže nebrání dopravě,“ řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

Cestu do hor na severu Čech dnes může komplikovat sněžení i silný vítr, místy se budou tvořit sněhové jazyky nebo i závěje. Silničáři od 15:00 uzavřou na základě výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu kvůli sněžení pro auta nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Omezení potrvá zřejmě do pondělních 13 hodin. V závislosti na stavu sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být délka omezení změněna, sdělil ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

V Libereckém kraji by mělo na horách připadnout až 30 centimetrů, na hřebenech i kolem 40 centimetrů sněhu. V Ústeckém kraji to bude méně, meteorologové očekávají na horách kolem deseti centimetrů a na hřebenech až 15 centimetrů sněhu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu pro sever Čech.

Kvůli závějím je také zavřená například silnice z Božího Daru na Klínovec, kudy jezdí lyžaři. Silnice na vrchol je uzavřena také z druhé stany od Ústeckého kraje od bývalého hotelu Nástup.

„Fouká tam silný vítr a tvoří se sněhové závěje a jazyky, silnice od kruhového objezdu na Božím Daru je zcela uzavřena. Dohlížíme tam na situaci,“ uvedl krajská policejní mluvčí Kateřina Pešková. Doba uzávěry závisí na vývoji počasí v lokalitě.

„Netuším, jak dlouho bude uzávěra trvat, ale počítám, že to může být klidně do večera,“ řekl dispečer krajských silničářů Josef Bulka. Později agentura ČTK uvedla, že silnice zůstane přes noc zavřená.

Reklama

Doporučované