Hlavní obsah

Chcete peníze za ubytování Ukrajinců? U dvou třetin žádostí je problém

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Solidární příspěvek ubytovateli nestačil. Ukrajinští uprchlíci se nakonec museli odstěhovat. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Dosud peníze za ubytování uprchlíků z Ukrajiny nezískal ani jeden žadatel. Podle Úřadu práce je sice 3 305 žádostí už posláno k výplatě, ale v dvakrát tolika formulářích našli úředníci nějaké chyby a vyplacení se pozdrží.

Článek

Tento týden by měly přijít peníze prvním Čechům, kteří ubytovali uprchlíky před válkou. Aktuálně je podle mluvčí Úřadu práce Kateřiny Beránkové z celkového počtu 9 823 žádostí odesláno k výplatě 3 305.

Se zbylými je nějaká potíž či pochybnost. „Bude potřeba pravděpodobně něco doplnit. Půjde například o chyby v čísle víza nebo něco podobného,“ říká Eva Davidová z Ministerstva práce a sociálních věcí. Tito žadatelé mohou podle ní očekávat výzvu k doplnění, a to opět online.

Zda je žádost v pořádku, si ale v tuto chvíli online ověřit nelze. „Žádosti jsou zpracovávány postupně. Tak, jak dorazily,“ doplnila mluvčí Úřadu práce.

Chtěl peníze od uprchlíků, i příspěvek od státu

Příspěvek na solidární domácnost je určen lidem, kteří bezplatně poskytli ubytování cizinci s dočasnou ochranou na dobu alespoň 16 dnů a nocí. V té souvislosti upozornila redakci ukrajinská komunita na ubytovatele, který si bral od uprchlíků nájem 6 tisíc korun, ale zároveň chtěl jejich dokumenty, aby mohl zažádat i o solidární příspěvek od státu a přijít si tak na dalších 9 tisíc korun.

Když samotní váleční uprchlíci ubytovatele upozornili, že peníze od státu mohou čerpat jen domácnosti, které ubytovávají bezplatně, nastal problém a rodina se musela vystěhovat.

„Nevěděl jsem o této podmínce. Ubytování jenom za 9 tisíc korun (částku, kterou by mohl ubytovatel získat od státu, pozn. red.) není dlouhodobě možné, protože musím platit všechny výdaje s vámi spojené,“ vysvětluje ubytovatel v korespondenci, kterou má redakce k dispozici. A zmiňuje elektřinu, plyn, vodu a dvakrát tolik uklízení.

„Tak si začněte hledat nové ubytování. Dávám vám čas, dokud ho najdete, ale za březen budete muset zaplatit 15 tisíc korun,“ dodává následně.

Ze strachu nechtějí ukrajinští uprchlíci zveřejňovat ani svá jména, ani jméno svého ubytovatele. Odkazují se na to, že když je vystěhovával, tak se nedovolali pomoci od českých úřadů.

Výdaje na solidární dávku

Úřady práce evidují celkově žádost o solidární dávku za poskytnutí přístřeší 28 301 občanům Ukrajiny pod dočasnou ochranou. V průměru tak žadatelé ubytovali tři uprchlíky a celkově stát na solidárních dávkách vyplatí zhruba 85 milionů korun.

Čestně prohlašuji, že…

Pravidlo, že o solidární příspěvek mohou žádat jen domácnosti, které ubytovávají uprchlíky bezplatně, je zanesené přímo v zákoně o opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace.

Zákon také upřesňuje, že žadatelé to potvrzují čestným prohlášením. „Pokud by někdo nepravdivě vyplnil, že ubytovává zdarma, což je podmínka příspěvku, tak mu nebude dávka vyplacená, nebo mu hrozí, že o ni přijde. Nemůžu ale v tuto chvíli komentovat náš systém kontrol,“ říká Eva Davidová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, a upozorňuje na to, že se příspěvek jmenuje solidární.

Kromě pravidla bezplatného ubytování ještě platí další základní podmínky pro žadatele o solidární příspěvek: musí poskytnout ubytování nepřetržitě minimálně šestnáct dní v kuse a v rámci poskytnutého prostoru musí mít osoby zajištěny dostatečný prostor pro odpočinek, přípravu stravy a osobní hygienu a přístup k pitné vodě.

Za každou takto ubytovanou osobu má žadatel nárok na tři tisíce korun za měsíc, maximálně lze ovšem získat 12 tisíc korun měsíčně.

Reklama

Doporučované