Hlavní obsah

Chcete vidět Hřensko po požáru? Přijet můžete už v sobotu, říká starosta

Foto: HSZ ČR

Ilustrační fotografie

Reklama

Hřensko se po třítýdenní uzávěře kvůli požáru otevře lidem i turistům. Seznam Zprávám to řekl starosta Zdeněk Pánek. Do Mezné bude vstup pouze na základě propustky.

Článek

Vjezd do Hřenska bude pro místní, ale i pro návštěvníky povolený od sobotních 9 hodin.

„Hřensko se otevírá, může podnikat. Kdo bude v Hřensku, tak se dostane do Janova. Pendleři můžou jet z Děčína podél Labe do Německa, nemám ale informaci, zda je Němci pustí. Z české strany nebudou žádné překážky,“ uvedl starosta Pánek.

Na Meznou a Mezní Louku bude vjezd pouze na základě povolení. „Budu vydávat povolení vstupu pouze občanům, kteří tam mají nemovitost, nebo tam mají trvalé bydliště. Vyzývám, aby rodiny a příbuzní zůstali doma. Jedině na základě této povolenky tam bude možné jet,“ oznámil novinku Seznam Zprávám starosta.

Upozorňuje také na omezení na cestách. „Z Hřenska se na Meznou nedostanou, úsek z Hřenska na Mezní Louku bude do konce měsíce uzavřený. Lidé se na Meznou a Mezní Louku dostanou pouze přes Jetřichovice a Vysokou Lípu.“

Hasiči dnes dopoledne předali správě Národního parku České Švýcarsko další část hašeného území. Jedná se o území na východ od Pravčické brány. Předané území z východu z velké části lemuje vytvořená linie, kterou hasiči považují takzvaně za obrannou, a se správou parku ji prořezávají a čistí od dřeva, aby byla dostupná pro zásahovou techniku až na sever k hranici s Německem. Novináře o tom dnes informovala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Měsíční krajina po 16 letech

Co se stane s kusem krajiny, která shoří na prach, když do ní člověk roky nezasáhne?

Ničivý požár vypukl v rezervaci před 18 dny.

Správa musí zajistit dobrovolné hasiče, kteří budou na místo dohlížet kvůli hrozbě vzniku nových ohnisek. V pondělí správa převzala sektor situovaný nedaleko Janova. V úterý hasiči předali část sektoru severozápadně od Vysoké Lípy.

Po předání celého požářiště bude v lokalitách hlídat nejméně pět jednotek současně, správa jich potřebuje nasmlouvat alespoň 15, aby se mohli hasiči střídat. Původně se počítalo s nasazením dobrovolných hasičů z Ústeckého kraje, mluvčí správy parku Tomáš Salov v úterý uvedl, že jsou záchranáři často unavení zásahem. Správa kvůli tomu shání jednotky i ze vzdálenějších míst v Česku. Podle mluvčího by pomohlo, kdyby se obce jako zřizovatelé dobrovolných hasičů hlásily s nabídkami samy.

Reklama

Doporučované