Hlavní obsah

Chlapec s dívkou půjdou před soud kvůli posprejování Karlova mostu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Graffiti na pražském Karlově mostě.

Reklama

Chlapec s dívkou, kteří se loni v létě přiznali k rozsáhlému posprejování Karlova mostu, půjdou před soud.

Článek

Státní zástupce na ně před dvěma týdny podal obžalobu pro poškození cizí věci, sdělil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Richard Houdek. Soud případ projedná počátkem února.

Nápisy v angličtině načmárané tyrkysovou barvou se na nejstarším pražském mostě objevily 9. července 2021. Pokryly větší část kamenného zábradlí, podstavec sochy svatého Augustina i stojany lamp. Způsobenou škodu tehdy policisté předběžně odhadli na 100 000 korun. Pravděpodobné pachatele dohledali na záběrech z kamer, jež zveřejnili den po činu. Sprejer se tentýž den přišel přiznat.

Obžalovanému chlapci je 17 let. Dívka, kterou státní zástupce v obžalobě označil za spolupachatelku činu, je o rok mladší. Dospělému pachateli by za posprejování památky hrozilo šest měsíců až tři roky vězení. U mladistvých se však sazby stanovené v trestním zákoníku snižují na polovinu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Za poškození památky půjdou mladí lidé před soud.

Místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová uvedla, že hlavní líčení s oběma mladistvými se uskuteční 3. února. Zároveň odkázala na zákon o soudnictví ve věcech mládeže, který upravuje mimo jiné i ochranu soukromí. Hlavní líčení s mladistvými je neveřejné, není také možné zveřejnit jejich jména ani jiné informace vedoucí k jejich identifikaci.

Graffiti z Karlova mostu odstranil restaurátor, kterého povolala Technická správa komunikací. Vandalské projevy sprejerů předtím řešila už několikrát, tento případ ale označila za zatím nejrozsáhlejší. Památku vandalové poničili i v minulosti. Mediálně známý byl případ německého turisty, kterému české soudy uložily za posprejování pilíře mostu roční podmíněný trest, stotisícový peněžitý trest a pětileté vyhoštění z Česka.

Foto: ČTK

Odstraňování vandalského graffiti.

Trestný čin spáchaný mladistvým se nazývá provinění. Mladistvému, jenž se proviní, lze uložit takzvané výchovné, ochranné nebo trestní opatření. Mezi výchovná opatření patří například dohled probačního úředníka či absolvování probačního programu. Ochranným opatřením je třeba zabrání věci. Z trestních opatření připadají v úvahu například obecně prospěšné práce, peněžité opatření a v nejzávažnějších případech i trest vězení, který lze podmíněně odložit.

Reklama

Doporučované