Hlavní obsah

Chtěly na koncert popové hvězdy, přišly o peníze. Podvodník šidí fanynky

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený zpěvák Harry Styles, na jehož koncert se těšily i Kristýna s Karolínou. Naletěly ale podvodníkovi s falešnými lístky.

Reklama

Zaplatily tisíce korun za lístky, které nikdy neuvidí. Internetoví podvodníci zneužívají nejen anonymity online prostředí, ale i důvěry mladých dívek. Policie radí, aby se lidé v podobných případech ozývali a nenechali to být.

Článek

„Nikdy nic nekupuji z druhé ruky, protože je to ráj podvodníků,“ vysvětluje Kristýna. Avšak o to, vidět oblíbeného britského zpěváka Harryho Stylese, strašně stála. A tak udělala výjimku.

Na oficiálních prodejních platformách byly vstupenky na páteční koncert už delší dobu vyprodané, proto se rozhodla napsat do jedné z facebookových skupin, kde se lístky prodávají.

Na inzerát jí odpověděl muž vystupující pod jménem David Polák. Zpočátku se dvaadvacetileté studentce z Kroměříže zdál velmi milý a ochotný. „Ještě jsem si dělala srandu, že jestli mě okrade, tak mu to vrátím. A on se smál, že přece není žádný podvodník,“ dodává Kristýna.

Domluvili se proto na osobním předání, na kterém podvodník zpočátku trval. „Snažil se ve mně budit důvěru, ale myslím si, že kdybychom se skutečně měli potkat, tak vůbec nepřijde, nebo mi předá lístky, které ale takhle může vytištěné rozdat dalším deseti lidem,“ domnívá se studentka.

V tu chvíli ale Kristýnu ještě vůbec nenapadlo, že by se mohlo jednat o podvod. Těšilo ji, že si lístky koupí za původní cenu, jelikož řada internetových překupníků je prodává s vysokou marží. Nechala si proto zaslat pokyny k platbě, načež jí obratem přišel platební QR kód.

Foto: Soukromý archiv podvedené Kristýny

Podvodník trval na tom, aby Kristýna platbu odeslala tak, jak ji sám přednastavil. (redakce QR kód rozostřila)

Kristýna poslala podvodníkovi téměř čtyři tisíce korun. Dvou lístků na koncert oblíbeného zpěváka už se ale nedočkala a prodejce s ní okamžitě ukončil veškerou komunikaci.

Dívka se však nehodlala vzdát, a tak si vyhledala číslo účtu, na který platbu zaslala. Načež zjistila, že jde o bankovní účet firmy Alza. Zákaznická podpora společnosti Kristýně sdělila, že podle variabilního symbolu uvedeného u platby, kterou odeslala, se jedná o objednávku telefonu, která byla nedávno vyzvednuta na jedné z brněnských poboček.

„V podstatě nám poslal QR kód k platbě zásilky, kterou si objednal, a my jsme mu ji zaplatili. Nemám pro to jiných slov, než že je to král všech podvodníků,“ říká teď už se smíchem Kristýna, která celý incident okamžitě ohlásila policii a nyní čeká, jak bude dále postupovat vyšetřování.

Redakce poslala muži přes jeho facebookový profil dotazy, na které však neodpověděl.

Podobnou zkušenost popisuje i čtyřiadvacetiletá Karolína, jejíž sestru stejný podvodník - vystupující ale pod jiným profilem na Facebooku – okradl o tři a půl tisíce korun. V tomto případě si ale tento člověk vyžádal zaslat platbu na bankovní účet.

Podle Karolíny jsou mladé dívky pro překupníky snadným terčem i kvůli tomu, že pro to, aby mohly vidět svého oblíbeného interpreta, jsou ochotny věřit i neoficiálním prodejcům. „Pohání je nadšení, lístky se na oficiálních platformách často rychle vyprodají, takže udělají prakticky cokoliv, aby se na koncert dostaly. A velmi často jde kritické uvažování stranou,“ domnívá se studentka.

Co dělat, když naletím

Získat své peníze zpátky ale nemusí být pro oběti falešných překupníků snadné. Jednou z cest, která se nabízí a kterou zkusila využít i Karolínina sestra Natálie, je reklamace platby v bance. „Jakmile se jedná o podvod, tak banka má v první řadě možnost vyzvat příjemce platby, aby ji vrátil. Další postup ale zatím neznáme. Nicméně jedné z podvedených slečen v bance řekli, že pokud jde o podvod, peníze jí vráceny nebudou,“ líčí Karolína.

Podle mluvčího České bankovní asociace Radka Šalši se v takových případech každá banka rozhoduje individuálně. „Neexistuje na to žádný jednotný postup. Pokud byly peníze zaplaceny dobrovolně, nešlo o žádný bankovní podvod ani o situaci, kdy by jim byly peníze neoprávněně strženy z účtu, záleží na jednotlivých bankách, jak se ke konkrétnímu případu postaví,“ vysvětluje.

Dalším řešením proto může být oznámit podobné případy policii, která se jimi podle Jakuba Vinčálka, mluvčího Policie ČR, zabývá velmi často. „Různé formy podvodných jednání, do kterých řadíme i nabídku jakéhokoliv zboží, jsou v podstatě nejrozšířenější trestnou činností v online prostředí jako takovém,“ uvádí Vinčálek.

Podle Vinčálka je vhodné podobnou zkušenost nahlásit i v případech, kdy se nejedná o trestný čin, jelikož škoda nepřevyšuje hranici deseti tisíc korun. „Pokud někdo takovýmto způsobem páchá trestnou činnost, tak lze předpokládat, že nezůstalo jen u pár osob, ale že se pachatel pokoušel o podvod ve více případech. Následně se může přijít na to, že škoda je mnohem větší,“ říká Vinčálek.

Současně dodává, že v případě trestného činu podvodu může být pachatel potrestán odnětím svobody až na dva roky, zákazem činnosti, nebo propadnutím věci.

Reklama

Doporučované