Hlavní obsah

Čistky Babišovy první vlády mají dohru. Odvolaný náměstek uspěl u soudu

Foto: ČTK, ČTK

Odvolaný náměstek z ministerstva zdravotnictví Petr Landa.

Reklama

Městský soud v Praze vyhověl žalobě bývalého náměstka ministra zdravotnictví. Mohl by se tak vrátit zpět na svůj post, nebo získat finanční kompenzaci.

Článek

Personální čistky po nástupu první vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) mají soudní dohru.

Jak zjistily Seznam Zprávy, jeden z bývalých náměstků Petr Landa, který přišel o místo na konci roku 2017 krátce po jmenování Babišova kabinetu, uspěl u Městského soudu v Praze.

Soudce v jeho případě řekl, že byl Landa v éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha převeden na nevhodnou pozici. Tímto rozhodnutím, které však zatím není pravomocné, se mu nyní otevřela cesta k tomu, že by se mohl na ministerstvo vrátit nebo by případně mohl získat finanční kompenzaci.

„Donutili mě odejít z ministerstva, aniž by mi dali nějaké odstupné,“ řekl nyní pro Seznam Zprávy Petr Landa. Odstupné v podobě šesti platů by přitom v jeho případě mělo být v řádu stovek tisíc korun.

Petr Landa byl právě jedním z těch, koho se v prosinci 2017 dotkla velká vlna změn na ministerstvech, kterou vláda premiéra Andreje Babiše, aniž by získala důvěru, po svém jmenování spustila.

V rámci takzvané systemizace bylo Landovo místo zrušeno. Jako náměstek pro ekonomiku pobíral plat 90 752 korun. Druhého ledna 2018 byl odvolán a na konci května byl převeden na místo ředitele odboru hospodářské správy. Byl pak zařazen do platové třídy o tři stupně nižší, a přišel tak zhruba o 42 tisíc korun.

Landa se proti převedení bránil. Podal odvolání do rukou náměstka ministra vnitra pro státní službu. Ten ale rozhodnutí státního tajemníka ministerstva zdravotnictví potvrdil. Landa se tak obrátil na soud a ten mu dal nyní za pravdu.

„Podle názoru soudu postupem žalovaného (náměstka ministra vnitra pro státní službu) došlo k porušení ustanovení zákona o státní službě, a to tím, že žalobce nebyl převeden na místo, které by pro něj bylo vhodné, když byl převeden na místo, kde došlo k výraznému poklesu jeho platu, a to dokonce o tři platové třídy, což je pokles velmi výrazný,“ uvedl soudce Slavomír Novák, proč Landově žalobě vyhověl.

Rozhodnutím soudu tak bylo zrušeno převedení Petra Landy na místo ředitele odboru hospodářské správy. Teoreticky by se tak odvolaný náměstek mohl vrátit zpět. Spíše by však mohl usilovat o finanční kompenzaci.

„Já v tuto chvíli někde pracuji, takže si nedokážu představit, že bych to chtěl měnit a opouštět. Tady je spíše ve hře nějaká kompenzace. Ale nevylučuji nic,“ uvedl Landa.

Ministerstvo vnitra však počítá s tím, že se odvolá, takže verdikt v Landův prospěch není pravomocný.

„Proti uvedenému rozsudku Městského soudu v Praze podá náměstek ministra vnitra pro státní službu v zákonné lhůtě kasační stížnost, neboť se neztotožňuje s právním názorem Městského soudu v Praze, který byl důvodem pro vydání zrušujícího rozsudku,“ uvedl Adam Rözler z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, v jehož éře k odvolání Landy došlo, zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Reklama

Doporučované