Hlavní obsah

Co dělat při jaderném útoku. Úřad vydal pro Čechy preventivní doporučení

Foto: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Státní úřad pro jadernou bezpečnost radí, aby si každý našel, kam se může v případě jaderného útoku schovat.

Reklama

aktualizováno •

Státní úřad pro jadernou bezpečnost věří, že je pravděpodobnost útoku v souvislosti s ruskou hrozbou mizivá. Přesto kvůli četným dotazům vydal sérii doporučení – připravit zavazadlo, vyhledat kryt, schovat se a čekat.

Článek

Poté, co v neděli ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti, reaguje na prohlášení i český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Kvůli mnoha dotazům veřejnosti sestavil návod, jak se co nejlépe před jaderným útokem ochránit.

„Pevně věříme, že pravděpodobnost (útoku, pozn. aut.) je mizivá,“ uvedl ale SÚJB na svých internetových stránkách.

První radou je, že by si každý občan měl zjistit, kde se nacházejí bezpečná útočiště nebo kryty civilní ochrany. Kompletní seznam úkrytů je uveřejněný na stránkách hasičského sboru, kvůli enormnímu zájmu má však momentálně technické potíže. Seznam však stejně neobsahuje konkrétní adresy krytů, z bezpečnostních důvodů. Ty by se lidé dle hasičů včas dozvěděli.

„Pokud je vyhlášena všeobecná varovná výstraha, tak je vždycky doplněna následnou informací, jak občané mají postupovat,“ popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. A může to být různými způsoby – místním rozhlasem, televizí nebo z megafonů hasičských a policejních vozů.

Weby jsou přetížené

Upozornění pro čtenáře: Internetové stránky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost i Hasičského záchranného sboru jsou přetížené a nemusí fungovat. Plné znění zprávy SÚJB je přiloženo níže.

Foto: SÚJB

Doporučení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Například počet stálých úkrytů na území hlavního města Prahy je podle Hasičského záchranného sboru přibližně 750. Kapacita těchto stálých úkrytů je zhruba 147 tisíc osob. Ve Strahovském tunelu se může schovat 15 tisíc lidí. Ochranný systém metra je pak schopný pojmout 332 080 osob. Pražské kryty jsou v mapě zde.

Zadruhé je potřeba si připravit evakuační zavazadlo s nezbytnými osobními potřebami, náhradním oblečením a doklady. Případně i nouzový balíček, jehož součástí by měly být trvanlivé potraviny, dostatek nápojů, zdravotnické a hygienické potřeby na několik dnů, léky, rádio nebo svítilna. A také se domluvit s rodinnými příslušníky na náhradním způsobu komunikace.

V případě útoku se musí každý co nejrychleji odebrat do sklepů, krytů nebo jiných podzemních prostor se silnými betonovými zdmi.

„Zavřete dveře a okna a zastavte veškerou ventilaci. Po útoku vyčkejte alespoň několik hodin, než vyjdete ven, kvůli možnému radioaktivnímu spadu,“ doporučuje úřad.

Po opuštění úkrytu je nutné si chránit dýchací cesty šátkem nebo respirátorem, aby nedošlo ke vdechnutí radioaktivních látek. Jakmile se člověk dostane do bezpečí, měl by se co nejdříve osprchovat a vyměnit si oblečení, aby tak zabránil dalšímu rozšiřování kontaminace.

Naopak šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová upozorňuje, že užívání jódových tablet při ochraně proti radiace nemá téměř žádný efekt.

V každém případě Státní úřad pro jadernou bezpečnost doporučuje řídit se pokyny složek integrovaného záchranného systému.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Aktualizace: Odstranili jsme odkaz na web hasičů, který zkolaboval pod náporem zájmu, a upřesnili informaci hasičů o tom, jak se lidé dozví, kde se v případě nouze schovat.

Reklama

Doporučované