Hlavní obsah

Další rána pro rodinné rozpočty. Tábory zdražily o 20 procent

Foto: Profimedia.cz

Zájem o letní dětské tábory zůstává vysoký. A to i přes zvyšující se ceny. Ilustrační foto.

Reklama

Rodiče letos museli sáhnout hlouběji do kapsy nejen kvůli dražším potravinám a benzínu, ale třeba i letním táborům pro děti. Někteří organizátoři připouštějí, že příští rok může být situace ještě horší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Paní Stanislava posílá oba své syny na tábor, který stojí 4500 korun. „Není to vyloženě luxus, klasické podsadové stany, dětem se to líbí. Zdražení ale patrné je, upozorňovali nás na to dopředu a omlouvali se,“ popsala pro Seznam Zprávy.

Starší syn pak ještě vyráží na divadelní tábor, který vyjde téměř na sedm tisíc korun.

Podobné výdaje popisuje i paní Denisa z Prahy. Kromě skokově vyšších záloh na energie v posledních týdnech řešila právě financování letních aktivit pro 10letého syna a 13letou dceru.

„Ještě mě čeká zaplatit pro oba třídenní tenisový příměstský tábor v srpnu, celkem za 4400,“ popisuje. Kromě toho už pro syna uhradila sportovní kurz při základní škole za 1000 korun a týdenní kurz baletu pro dceru za 3450. Do letního rozpočtu navíc zasáhne i záloha na dceřin zářijový školní pobyt v Anglii, která činí 6000.

Zvlášť rodinám s nižším příjmem nebo samoživitelkám a samoživitelům tak můžou letní tábory a aktivity výrazně zasáhnout do rozpočtu. Zároveň ale připouští, že je potomkům zejména po covidovém útlumu aktivit a kontaktů chtějí dopřát.

Jak potvrzuje Soňa Polak z České rady dětí a mládeže (ČRDM), zájem o tábory zůstává obrovský a zdražení nepřineslo ani obávané odhlašování. Ceny táborů stouply zpravidla v řádu stokorun.

„Je to různé s ohledem na daný tábor. Někteří pořadatelé sehnali více dotací nebo příspěvků od místních sponzorů, ale průměrně se bavíme o zdražení asi o 20 procent oproti loňskému roku,“ vyjmenovala pro Seznam Zprávy.

Tábory zdražily hlavně kvůli růstu cen energií, pohonných hmot, potravin či pronájmů. Podle Soni Polak se nicméně organizátoři snaží situaci co nejvíce přizpůsobit, aniž by automaticky žádali více peněz po rodičích.

„Tábory se už takový třetí či druhý rok snaží o udržitelný provoz, který s sebou zároveň nese levnější varianty – mnoho věcí se kupuje bez obalu, nebo se kupuje ve velkém. Například mýdla, krémy i potraviny. To také mnoho ušetří. V jídle se třeba více využívá bílkovin rostlinného původu. Pionýři dokonce udělali vlastní udržitelnou kuchařku,“ dodává.

Zásah do rezerv

Jednou z levnějších variant jsou například skautské tábory, jejichž vedoucími jsou dobrovolníci. Podle toho, jak mají oddíly vše zorganizované, se jejich cena pohybuje okolo 1500 až 2000 korun za týden. Letos také Skaut zaznamenává rekordní čísla. Celkem bude v české krajině během letošního léta tábořit na 47 tisíc skautů a skautek, z toho přes 36 tisíc dětí.

„Jak víme od vedoucích, letos ceny ještě nechávali být. Buď měli finanční polštář z předchozích let, nebo si řekli, že zkrátka zkusí nějaké úsporné varianty. Zdražení ale možná přijde příští rok. Přihlášky na tábor se řeší dost dopředu a ve chvíli, kdy zdražování začalo být citelné, tak už většina z nich měla přihlášky vyřízené. Myslím tedy, že letos budou spíš sahat do rezerv,“ doplnila Barbora Trojak.

Musím přiznat, že jsme na hraně. Kalkulace děláme již v lednu a letos to pro nás bylo poměrně dramatické
Jan Firla, Středisko volného času Juventus

Největší rozdíl podle ní představují právě dražší potraviny - vedoucí se snaží ušetřit využíváním slev a nakupováním ve více obchodech podle toho, kde jsou které položky zlevněné v akcích.

Jsme na hraně

Vysoký zájem rodičů a dětí o tábory, se kterým nezamávala ani aktuální ekonomická krize, hlásí i Domov dětí a mládeže v Děčíně. Podle jednoho z pořadatelů Miroslava Lochmana musejí tábory každý rok zdražovat například i kvůli nákladnějším pronájmům. K dodatečnému zdražení kvůli aktuálnímu dění zde ale nepřistoupili.

„Myslím, že byl snad jediný tábor v celém domě dětí, který kvůli dodatečným věcem stál o pár stovek více, ale jinak jsme nemuseli mimořádně zdražovat. Pokud jde o můj tábor, středisko mi zvedlo cenu o 12 procent, takže to vychází na 6700 na 14 dní. Zájem každopádně máme a není jediné volné místo,“ dodal.

Někteří pořadatelé letních táborů nicméně připouštějí, že jim ekonomická situace dělá vrásky, a to i přesto, že vnímají stále velké nadšení dětí, které se akcí účastní. S cenami bojuje třeba Karvinské středisko volného času Juventus.

„Musím přiznat, že jsme na hraně. Kalkulace děláme již v lednu a letos to pro nás bylo poměrně dramatické,“ popisuje Jan Firla, zástupce ředitele. Každoročně tábory zdražují přibližně o 100 korun, a 10denní pobyt tak vyjde přibližně na 4300 korun. Dodatečné zdražení kvůli mimořádné situaci nakonec neprovedli.

„Snažili jsme se přizpůsobit třeba výjezdové tábory - bohužel děti nepojedou na další výlet, což jsme vždy dělali. Snažili jsme se přizpůsobit program. Nechtěli jsme ale jít do toho, že bychom ještě rodičům psali a oznamovali další zdražení. Nějak jsme to zvládli,“ popisuje Jan Firla.

Letos o prázdninách počítají s až 700 dětmi - pravidelné tábory jsou prý plné prakticky ihned po návratu, protože děti hlásí, že chtějí příští rok jet znovu.

Reklama

Doporučované