Hlavní obsah

Data: Nárůst počtu obětí covidu zrychluje, průměrný věk zemřelých klesá

Foto: Shutterstock.com

V prosinci průměrně umírá na covid-19 téměř 110 lidí denně.

Reklama

Česko eviduje už 35 tisíc zemřelých na covid-19. Zatímco loni na podzim přibylo 1000 mrtvých i za čtyři dny, od 9. května zemřelo tisíc lidí během půl roku. Od začátku pandemie klesl průměrný věk obětí koronaviru o tři a půl roku.

Článek

Přestože počet nakažených covidem-19 každým dnem klesá, nemocnice jsou stále velmi vytížené. Přibývá i lidí, kteří nemoci podlehli. Za čtvrtek 16. prosince Ministerstvo zdravotnictví zatím zaznamenalo 45 úmrtí na koronavirus, počty zemřelých se ale dopočítávají zpětně, a tak toto číslo ještě není konečné.

V průměru v prosinci umíralo na covid-19 téměř 110 lidí denně a celkový počet obětí podle ministerských statistik překročil 35 tisíc.

Počty úmrtí se během jednotlivých měsíců pandemie velmi lišily. Nejtragičtější byl březen tohoto roku, kdy za jediný měsíc zemřelo přes šest tisíc pacientů, ačkoliv počet nových přírůstků denně nezaznamenával tolik nakažených, jako tomu bylo v posledních týdnech. Důvodem je vyšší proočkovanost, která snižuje těžký průběh nákazy koronavirem, tedy i hospitalizace a úmrtí.

Aktuálně je v České republice plně naočkováno 61,1 procenta populace, třetí posilující dávku dostalo již 17,7 procenta občanů. Nejvíce je proočkovaná věková skupina 75–79 let, ve které má ukončenou vakcinaci 88,5 procenta seniorů.

Tisíc zemřelých i za čtyři dny

První tisícovka úmrtí na covid-19 byla v Česku zaznamenána 10. října 2020, tedy 202 dní od vůbec prvního úmrtí. Dalších tisíc lidí zemřelo během 12 dní, po dalším týdnu bylo zaznamenáno již přes tři tisíce úmrtí. Nejprudčeji pak křivka zemřelých stoupla na přelomu října a listopadu minulého roku, kdy přibylo tisíc obětí během pouhých čtyř dnů.

Velké zpomalení v počtu zemřelých zaznamenalo Ministerstvo zdravotnictví po 30 tisících úmrtí. Dalších tisíc lidí zemřelo na koronavirus až během 179 dnů, tedy od 9. května do 4. listopadu. Poslední tři tisíce přibyly za necelý měsíc.

Průměrný věk zemřelých klesá

V průběhu pandemie se také změnil průměrný věk zemřelých na covid-19. V prvních pěti měsících od prvního úmrtí byl průměrný věk zemřelých 80 let. V posledních pěti měsících, tedy od srpna do poloviny prosince 2021, klesl průměrný věk o 3,5 roku na 76,5 roku.

Relativně vysoký průměrný věk zemřelých však neznamená, že se ohrožení koronavirem týká jen seniorů. Od začátku pandemie zemřelo na nákazu covidem-19 již osm dětí. Od středy 15. prosince se nově mohou v Česku očkovat děti od pěti do 11 let.

Nebezpečí koronaviru u dětí potvrzuje i pediatr Daniel Dražan, který je zároveň členem České vakcinologické společnosti. „Když sečtete všechna ostatní úmrtí na jiná infekční onemocnění, jako je chřipka nebo černý kašel, tak všechna dohromady nezpůsobila za období pandemie tolik úmrtí u dětí,“ vysvětlil Dražan v pořadu Devadesátka ČT24.

Reklama

Doporučované