Hlavní obsah

„Dnes je pro mě šťastný den,“ řekl osvobozený Babiš a oznámil cestu do Francie

Andrej Babiš na brífinku s novináři po svém osvobození u soudu.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš ocenil nezávislost justice a omluvil se, že soud dříve označil za politický proces. Oznámil také cestu za Emmanuelem Macronem a vyjádřil lítost, že ho odstoupivší Josef Středula nepodpořil.

Článek

„Dneska je pro mě šťastný den,“ prohlásil Babiš na úvod tiskového brífinku, který uspořádal poté, co ho Městský soud v Praze zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo, v níž byl obviněn z manipulování evropských dotací.

Sám Babiš u vynesení rozsudku nebyl. „Zkrátka jsem tam nechtěl být. Po šesti letech, když bojujete za pravdu, tak máte nějaké emoce a já jsem si je vyřídil ve své ložnici,“ prohlásil.

Soudní řízení, které dnes skončilo v jeho prospěch, označil Babiš dříve za politický proces. Dnes svá slova mírnil.

„Je pravda, že jsem se jednou špatně vyjádřil a že jsem mluvil v nějaké situaci, v nějaké emoci o procesu,“ uvedl na brífinku Babiš. Své trestní stíhání ale opět označil za politické trestní stíhání.

Verdikt slyšel v pyžamu

Navečer si Babiš svůj „velký den“ poprvé užil i se svými fandy. Na talk show v Brně, která je v jeho prezidentské kampani poslední, za ním zamířily stovky lidí. Besední dům byl plný skoro do posledního místa.

Ještě předtím lidé stojí ve frontě „na Babiše“. „Dobrý den, pane prezident. Věděli jsme, že jste nevinný!“ zdraví jej černovlasý fanda ve středním věku.

Babiš působí uvolněně. Podepisuje knížky, rozdává autogramy, v pauzách se s příznivci fotí. „Vyhraje. Je krásný, bohatý a chytrý. Další věci neřešte,“ směje se sedmdesátnice.

„Pomáhá lidem a České republice. Věnuje se lidem, jezdí za nimi. Jako by žil pro ně. Doufám, že bude prezident,“ doplňuje šedesátnice Soňa z Brna, která se s ním právě vyfotila.

Mezi skupinami příznivců je také řada Babišových spolustraníků. „Jsme hlavně za něj šťastní. Říkám na rovinu, že jsme to všichni oplakali. Ráno jsem mu volala a do telefonu jsme brečeli oba. Cítím i tady, že lidé spontánně blahopřejí,“ vrací se předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová k pondělnímu rozhodnutí soudu.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Andrej Babiš na talk show v Brně.

Krátce po šesté odpoledne Babiš usedá do červeného gauče. Hned první dotaz moderátora a poslance ANO Aleše Juchelky míří na soudní kauzu. „Je to obrovská úleva pro rodinu, pro děti, pro moji paní. Bylo to náročné. Nechci se vracet k emocím. Jako rodina jsme si zažili peklo,“ reaguje Babiš zastřeným hlasem a provází jej mohutný potlesk.

Chvíli nato přiznává, že ho verdikt zachytil doma v pyžamu někde mezi ložnicí a koupelnou. „Bylo to výjimečné. Moje paní byla doma, syn byl doma. Všichni jsme si to odbrečeli. Proto jsem nešel ani na soud, protože bych to nedal,“ dodává.

Vyjadřuje se i ke své neúčasti v nedělní prezidentské debatě v České televizi. „Nebylo to korektní. Nevím, proč tam nechali ten pultík, třicet minut ticha. Přece není povinnost chodit do debat,“ opáčí Babiš.

„Jednostranná Česká televize,“ ozve se z publika.

Babiš pak najíždí na osvědčený model předešlých talk show. Přes hodinu mluví o rakovinné prevenci nebo o svém dalším programu. „Když se stanu prezidentem, určitě se nezměním,“ slibuje divákům.

Co se týče dalších kroků v kampani, oznámil, že odlétá do Francie, kde se má v Elysejském paláci setkat s tamní hlavou státu.

„Z Brna letím do Paříže, kde zítra si na mě najde čas 30 minut Emmanuel Macron,“ sdělil Babiš a označil francouzského prezidenta Macrona za svého přítele.

Rozhodnutí soudu ale nemění nic na dosavadní strategii Babišovy prezidentské kampaně a před prvním kolem volby se hodlá účastnit pouze jedné televizní debaty.

„Uvidíte mě na Nově ve čtvrtek ve 20 hodin,“ sdělil Babiš.

Komentoval také fakt, že ho Josef Středula, který odstoupil z boje o Hrad, nepodpořil.

„Pan Středula mě velice překvapil, protože my jsme byli ve vládě se sociální demokracií, pan Středula byl de facto součástí sociální demokracie,“ vyjádřil se Babiš. Připustil, že ho proto šokovalo, když Středula vyjádřil podporu „pravicové kandidátce“ Danuši Nerudové, která v nedělní debatě přiznala, že volila koalici Spolu.

Nevinen

Soudce Jan Šott dnes uvedl, že se v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách, neprokázalo, že by skutek popsaný v obžalobě byl trestným činem. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

„To podezření se žádnými dalšími důkazy blíže nepotvrdilo, naopak zaznělo tady několik důkazů, a nejdůležitější byla výpověď jednoho ze svědků, kterou jsem podrobně rozebíral, z nichž vyplývá, že se nejedná o vytvoření zdání společnosti primárně za účelem získání dotace,“ vysvětlil Šott.

Spolu s Babišem byla obvinění zproštěna i jeho poradkyně Jana Nagyová. Státní zástupce Jaroslav Šaroch pro ni i pro Babiše navrhoval tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Chtěl pro ně také peněžité tresty, u Babiše deset milionů korun, u Nagyové půl milionu korun.

Reklama

Doporučované