Hlavní obsah

Do vedení dopravního podniku míří muž, který v Národním divadle přežil týden

Foto: Promedia.cz, Profimedia.cz

Novým členem představenstva DPP se má stát Martin Sankot.

Reklama

aktualizováno •

Zastupitelé Spojenců pro Prahu připravují náhradu za člena představenstva a ekonomického ředitele Dopravního podniku Mateje Augustína.

Článek

V největší pražské městské firmě se schyluje k personální výměně.

Na místě člena představenstva Dopravního podniku by měl brzy skončit ekonomický ředitel Matej Augustín.

Jak zjistily Seznam Zprávy, nahradit by ho měl bývalý náměstek ministra kultury Martin Sankot. Jde o manažera, proti němuž se na podzim roku 2012 postavilo vedení Národního divadla, když byl dočasně pověřen vedením této scény. Ve funkci tehdy nakonec vydržel pouze týden, než ho pod nátlakem divadelníků tehdejší ministryně kultury Alena Hanáková z pozice opět stáhla.

V pondělí večer by měl jednat Martin Sankot se zastupiteli koalice Spojenci pro Prahu, která má nového člena představenstva nominovat. Potvrzuje to zpráva, kterou rozeslal zastupitelům Spojenců pro Prahu předseda jejich klubu Pavel Richter a kterou Seznam Zprávy získaly.

„Je možné, že rezignuje člen představenstva DPP pan Augustín (prosím o důvěrnost). Rádi bychom (v případě, že se to stane) navrhli na jeho místo pana Martina Sankota,“ uvedl v ní Pavel Richter.

„Organizuji s ním schůzku na pondělí 17:30 v místnosti klubu,“ doplnil Richter a zároveň poslal zastupitelům také Sankotův životopis.

Seznam Zprávy se pokusily od předsedy klubu získat o personální výměně další detaily. Pavel Richter však na dotazy, které se týkaly toho, zda dojde k výměně Augustina za Sankota, poslal krátké vyjádření. „Myslím, že se nic dít nebude,“ uvedl.

Ze životopisu zaslaného zastupitelům vyplývá, že Martin Sankot se po svém konci na Ministerstvu kultury stal finančním ředitelem firmy, která se podílí na vybudování značky balené islandské ledovcové vody. Dříve také působil v několika investičních společnostech.

K nabídce na nové místo se Martin Sankot zatím nevyjádřil. „Omlouvám se, mám v tuto chvíli jednání,“ řekl Seznam Zprávám. Na otázky zaslané poté SMS dosud nereagoval.

Šéf pražské TOP 09 a pražský zastupitel Jiří Pospíšil uvedl, že v pondělí přijali zástupci jeho strany usnesení, podle něhož s nominací Sankota nesouhlasí. „Kdyby to místo bylo volné, tak by tam měl být odborník z dopravního podniku, nikoliv politický nominant,“ řekl Pospíšil.

Mateje Augustína, který by měl odejít, do dopravního podniku prosadil náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Ten nyní uvedl, že o výměně nic neví. „To víte asi víc než já,“ napsal Seznam Zprávám na dotazy, které se výměny Augustína týkaly.

Matej Augustín pak na otázky kolem případného konce ve vedení společnosti redakci neodpověděl.

Matej Augustín vedl v éře Ficovy vlády na Slovensku státní železniční společnost Cargo Slovakia. Za jeho působení se v roce 2009 podle zpráv médií dostal tento dopravce do ztráty 127 milionů eur. V první polovině roku 2010, než byl odvolán, pak vykázala firma Cargo Slovakia ztrátu 36,3 milionu eur.

Poznámka: Doplnili jsme do článku vyjádření šéfa pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila a předsedy zastupitelů Spojenců pro Prahu Pavla Richtera.

Reklama

Doporučované