Hlavní obsah

Dočasné přístřeší pro uprchlíky. Česko nakoupí ubytovací kontejnery

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kontejnerová základna má poskytnout ubytování až 150 lidem. Ilustrační foto.

Reklama

Kontejnery až za 200 milionů korun má pořídit Správa státních hmotných rezerv. Až poleví migrační krize, mohly by být poslány na Ukrajinu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Je to pro případ, že by bylo potřeba ubytovávat v provizorních přístřešcích.“

Tak Jakub Veinlich, mediální poradce ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), vysvětluje, proč vláda 6. dubna nařídila Správě státních hmotných rezerv (SSHR) nákup ubytovacích kontejnerů.

Zatím mají být podle Veinlicha ve skladech a stát je využije v situaci, kdy bude nedostatek jiných ubytovacích kapacit. Jsou určeny především jako přístřeší pro uprchlíky.

Správa má na nákup až 200 milionů korun. Celkem chce pořídit 17 kompletů, které by pojmuly přes 2500 lidí. Dodavatele vybere formou soutěže.

„Čekáme na specifikace, jak to má vypadat. Kde má být společenská místnost, kde kuchyňka, pak sprchy samozřejmě, pak nějaké ubytovací kontejnery. Potřebujeme nějaké nákresy, podle kterých to můžeme soutěžit,“ přiblížil pro Seznam Zprávy mluvčí SSHR Jakub Linka.

150 lidí na jednom místě

Specifikaci kontejnerové základny mají správě hmotných rezerv poskytnout hasiči, kteří na ní podle mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Pavly Jakoubkové stále pracují. „Vycházíme z modelů, které se běžně používají jako zařízení stavenišť,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv.

Kontejnery by mělo být možné skládat či napojovat na sebe a měly by lidem nabízet jak ubytovací, tak sociální zázemí. „Počítáme s kapacitou pro 150 osob v jednom místě,“ doplnila mluvčí hasičů.

Podle Veinlicha Česko zvažuje, že až poleví nápor válečných uprchlíků, poskytne kontejnery Ukrajině. „Je eventualita, že by se potom převážely na Ukrajinu i s ohledem na to, že se tam musí vybudovat celá infrastruktura včetně bytů, takže by tam mohly sloužit dál jako dočasné přístřeší,“ popsal.

O ubytovací kontejnery je v současnosti velký zájem, což potvrzuje i obchodní manažer Jiří Meziva z firmy ELA Container, která dodává ubytovací kontejnery na stavby. „Současné dodací lhůty se pohybují kolem šesti až osmi týdnů od data objednání,“ nastínil. Nedostatek na trhu ale zatím podle něj nehrozí.

Od únorového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu udělilo Česko lidem z Ukrajiny přes 350 tisíc víz. Ministr vnitra Rakušan uvedl, že v současnosti je u nás přibližně 200 tisíc uprchlíků, přesná čísla ale nikdo nezná.

Ubytovací kapacity pro běžence postupně docházejí, a stát se tak uchyluje k provizorním řešením. Příkladem je výstavba stanového městečka v pražské Troji, které se zaplnilo už po pár dnech. Nemálo uprchlíků, kteří čekají na vyřízení formalit, přebývá například v nevyhovujících podmínkách přímo na Hlavním nádraží v Praze.

+2

Reklama

Doporučované