Hlavní obsah

Dopis proti jmenování Obzinové podepsala už třetina zaměstnanců Rozhlasu

Foto: ČRo

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Reklama

aktualizováno •

Signatáři otevřeného dopisu se obávají, že nová šéfka zpravodajství Jitka Obzinová ohrozí objektivitu a nezávislost zpravodajství.

Článek

Počet zaměstnanců Českého rozhlasu (ČRo), kteří se podepsali pod otevřený dopis generálnímu řediteli Renému Zavoralovi s výzvou ke zrušení jmenování Jitky Obzinové šéfkou zpravodajství, přesáhl 500. To je více než třetina všech pracovníků veřejnoprávní instituce.

Obzinová dříve působila jako ředitelka zpravodajství TV Prima, kde se údajně podílela na manipulaci zpráv. Zavoral oznámil jmenování Obzinové na místo Jana Pokorného od ledna na středečním zasedání Rady ČRo s tím, že zpravodajství potřebuje krizového manažera, který se bude potýkat s nutností významně redukovat rozpočet i počty pracovních míst.

Reakci zaměstnanců respektuje, ale považuje ji za přehnanou. Odpovědět jim chce na začátku příštího týdne.

Na žádost Seznam Zpráv se ke změně na postu šéfa zpravodajství odmítl vyjádřit i předseda Rady ČRo Miroslav Dittrich. „Personální otázky jsou plně v kompetenci generálního ředitele. Rada podle zákona nesmí do těchto záležitostí zasahovat. Situaci monitorujeme,“ uvedl.

Obzinová se podle autorů dopisu na Primě přímo podílela na manipulaci zpravodajství. Ovlivňovala podle nich například vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně, nebo před prezidentskými volbami v roce 2013 nabádala redaktory k větší vstřícnosti k Miloši Zemanovi. Obzinová ve čtvrtek uvedla, že nechce na kritiku reagovat, dokud není zaměstnancem ČRo.

Podle podepsaných zaměstnanců by měl Zavoral své rozhodnutí přehodnotit a jmenování Obzinové zrušit. „Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu,“ uvedli.

Zaměstnanci ČRo kvůli jmenování Obzinové také hromadně na Twitteru začali měnit profilové fotky na černé pozadí s hashtagem #nebudemezticha a přidávají následující tweet: „Nesouhlasíme s tím, aby usvědčená manipulátorka Jitka Obzinová byla šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu #nebudemezticha.“

Reklama

Doporučované