Hlavní obsah

Dotyky a sexistické narážky. Pedagog na univerzitě končí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

„Jak zabráním tomu, aby mi docent Jedlička sahal do vlasů?“ ptala se v roce 2018 studentka. Odpověď liberecké univerzity přišla až po letech – s pedagogem přerušila spolupráci.

Článek

Pedagog Richard Jedlička dlouhé roky ponižoval studenty a choval se k nim nevhodně. Vedení Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické na Technické univerzitě v Liberci, kde působil, to navíc vědělo. Teprve nyní ale učitel - garant výuky psychologických předmětů - na škole skončil.

„S docentem Jedličkou jsme se prostřednictvím jeho právního zástupce dohodli na ukončení jeho pracovního poměru na fakultě k 31. srpnu 2022,“ říká děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Jan Picek.

„Komise, kterou na mou žádost sestavil univerzitní ombudsman, došla k závěru, že se docent Richard Jedlička opakovaně dopouštěl jednání s prvky šikany. Se závěry komise se i jako vedení univerzity ztotožňujeme a plně je respektujeme,“ dodává k tomu rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Seznam Zprávy požádaly Richarda Jedličku o reakci, zatím ale na zaslaný e-mail neodpověděl.

Kritika, která se roky ignorovala

Komise, jejíž činnost si rektor pochvaluje, nicméně vznikla teprve poté, co se objevila na veřejnosti hodnocení Jedličkových předmětů. Z nich vyplynulo, že si studenti na pedagoga stěžovali soustavně přes deset let pomocí dotazníků. Texty zveřejnil na svém blogu Líný učitel lektor a pedagog Robert Čapek.

„Řádění docenta Jedličky bylo smutně proslulé i mimo fakultu, ale kritické hlasy studentů se na jeho vlastní fakultě ignorovaly a tím se strach z něho zvětšoval. Někteří studenti byli díky docentu Jedličkovi vyhozeni od zkoušek, jiní dokonce nedostudovali,“ zmiňuje důsledky této kauzy Čapek.

Na co si studenti stěžovali

2010: „Cvičení a přednášek jsem se bála, protože se pan docent často hádal a útočil na studenty. Mnohdy neváhal celé cvičení strávit naším káráním a potupami. Lepší by bylo, kdybychom se nemuseli pana docenta bát.“

2014: „Kapitolou sama o sobě je vyhraněnost pana docenta vůči studentkám, které shledá atraktivní. To potom daná studentka cvičení co cvičení poslouchá eroticky zabarvené vtipy, sexuální narážky a může se také například od pana docenta dozvědět jeho osobní hodnocení jejího poprsí (veřejně během cvičení).“

2016: „Často na dívky sahá – na rameno, hladí je po hlavě. Slyšíme nevhodné poznámky typu: ‚Zvedněte ten svůj zadek, nebo ho budete mít velkej jako kobyla a žádnej chlap vás nebude chtít.‘ Doufám, že bude v této záležitosti zjednána náprava.“

2018: „Jak zabráním tomu, aby mi pan doc. Jedlička příští roky nesahal do vlasů, nechytal měl za prsty na rukou, za paži etc.?“

2021: „Bohužel, obecně známý fakt, který se pojí s tímto vyučujícím už nějakou dobu a potvrdí jej desítky studentů, kteří prošli jeho kurzy. Velmi demotivující. Občas je to až nedůstojné. A řadě studentů a hlavně studentek je nepříjemná i forma chválení. Proč?!“

Zdroj: blog Líný učitel, studentské dotazníky

Děkan pedagogické fakulty stáhl Jedličku už v březnu z výuky a všech pedagogických činností na základě opakovaných stížností studentů. Podle Deníku N poslal Jedličkovi vytýkací dopis, v němž kritizoval jeho sexuálně podbarvené vtipy, sexistické narážky a „nevyžádaný fyzický dotyk studentek a studentů“.

Změnil také jeho pracovní náplň tak, aby nebyl zapojen do výuky ani zkoušení. Jedličkovo chování navíc už v roce 2020 řešila etická komise univerzity, na niž se obrátila studentka, kterou docent zkoušel při státní závěrečné zkoušce.

V reakci pro Deník N z letošního dubna pedagog žádné pochybnosti o svém přístupu ke studentům nepřipustil. „Od roku 2007 do začátku letošního března jsem vedl přednášky, semináře a konzultace pro tisíce studujících. Za více než 15 let jsem s řadou z nich řešil v rámci konzultací i jejich studijní, osobní a rodinné problémy. Ze zpětných informací od nich vím, že si psychologické podpory cenili a svou situaci zvládli úspěšně. O tom, že jsem byl zbaven výuky, jsem se dozvěděl od pana děkana poštou v době nemoci,“ napsal Jedlička Deníku N.

Chybí omluva, míní pedagog

Podle pedagoga Čapka nejsou současné kroky univerzity ani fakulty dostatečné.

„Studenti si zaslouží omluvu za to, že k těmto věcem dlouhodobě docházelo. Včetně nabídky na opakované skládání těchto neúspěšných zkoušek ve zvláštním režimu. V celém případu také chybí jakékoliv vyvození odpovědnosti vůči akademikům, kteří selhali: vedoucí katedry docenta Jedličky, proděkan pro studium a další zodpovědní pracovníci,“ dodává Čapek.

Žádné takové kroky směrem ke studentům ale fakulta neoznámila, nechystá ani personální změny. Do budoucna hodlá pouze studentské hodnocení kvality procházet a vyhodnocovat na několika úrovních. Posílí pak také pozici a počty studentských tutorů, tedy průvodců a důvěrníků studentů.

Reklama

Doporučované