Hlavní obsah

Druhé Milostivé léto dnes končí. „Jedinečná šance,“ říká bývalý dlužník

Foto: Seznam Zprávy

Dlužníci mají poslední šanci zbavit se snadněji dluhů. Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé mají už jen den na to, aby se snadněji zbavili exekucí na dluh u veřejných institucí. Pokud uhradí původní dlužnou částku a poplatek exekutorovi, zbytek se jim odpustí. Zájem o druhé kolo výzvy je ale menší než o to první.

Článek

V Česku po třech měsících končí druhé kolo takzvaného Milostivého léta pro dlužníky. První možnosti, kterou měli lidé od loňského 28. října do letošního 28. ledna, využily desetitisíce zadlužených. Podle zástupců neziskových organizací lidé o oddlužení stáli i teď. Exekutorská komora ale odhaduje, že zájem ve druhém kolem je menší než v prvním.

„Pomohli jsme tisícům zájemců o oddlužení. Jedná se o mnoho konkrétních příběhů lidí, kteří se dostali do dluhové pasti často v útlém věku, mnohdy nikoli vlastním přičiněním. Nyní měli šanci navrátit se do normálního života,“ uvedl Marek Výborný z KDU-ČSL, který je jedním z iniciátorů Milostivého léta.

Třeba paní Eva, která sama vychovává v Jablonci nad Nisou dvě děti, postupně dlužila přes sto tisíc korun. „Furt dluh narůstal. Po dvou, třech letech na rodičovské jsem si našla zaměstnání, sráželi mi peníze z platu, ale nestačilo to a dluh pořád rostl,“ tvrdila. Akce jí převrátila život.

„Najednou mi chodí úplně celá výplata, bez srážek. S dětmi si můžeme dovolit spoustu věcí, byly jsme po letech na krátké čtyřdenní dovolené pod stanem. Jsem úplně nadšená,“ vyprávěla redaktorovi Seznam Zpráv.

Dluhů se zbavil taky Michal z Prahy. V minulosti udělal chybu, která se postupně proměnila v exekuci. I když sám mluvil o tom, že finančně nepadl úplně na dno, překvapilo ho, že postupným splácením se dluh vůbec nezmenšoval.

„Bylo by to šílené, do konce života bych to nezaplatil a moje děti by po mně zdědily dluh v řádu milionů,“ řekl. Zároveň ho překvapilo, že Milostivého léta nevyužilo víc lidí. „Je to jedinečná šance,“ podotýkal.

Příběhy lidí, kterým výzva změnila život:

Podle poslance Výborného je oddlužovací akce výhodná i pro věřitele, kteří jednorázově získají zpět své peníze. „Zaměstnavatelům ubude vyřizování se srážkami z dlužníkovy mzdy. Bývalí dlužníci se vracejí na trh práce a začínají platit daně a odvody,“ shrnul Výborný.

Do veřejných rozpočtů se díky prvnímu kolu akce dostalo přes 500 milionů korun. Peníze, které by se tam vracely jen velmi těžko, pokud vůbec.

„Minimálně patnáct tisíc lidí se díky Milostivému létu zbavilo všech svých exekucí, což je obrovský úspěch,“ uvedl expert na dluhovou problematiku Radek Hábl.

I ve druhém kole bylo možné se zbavit dluhů u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize. Tříměsíční akce se vztahovala jen na exekuce, které začaly před loňským 28. říjnem. Nebyla pro lidi v insolvenci.

Exekutorská komora sdělila, že podle jejích předběžných odhadů byl zájem o druhé kolo a počet žádostí o oddlužení menší než v prvním kole. Prezident komory Jan Mlynarčík jako důvod vidí opakování akce po krátkém čase.

„Ti, kteří se oddlužit chtěli a mohli, využili podle mého názoru už to první kolo, opakování mířilo na stejnou skupinu. Těch aktivních dlužníků jednoduše bylo méně, protože se o řešení své dluhové situace postarali během prvního Milostivého léta,“ řekl pro ČTK Mlynarčík.

Přesné počty by komora měla mít nejpozději do začátku března. Už dřív akci kritizovala. Podle ní se do oddlužení hlásili hlavně lidé, kteří své dluhy řešili a splatili by je. Exekutoři si stěžovali také na práci navíc a na nízkou odměnu. Ta se pak pro druhé kolo zdvojnásobila.

„Pro naše úřady je to velmi nevýhodné, i když to navýšení jsme samozřejmě uvítali. I soudní exekutoři se musí vyrovnat s rostoucími cenami energií, inflací i požadavky zaměstnanců na navýšení platů,“ uvedl dál Mlynarčík.

Podle expertů na dluhovou problematiku se řada dlužníků chtěla zapojit, neměla ale na splacení peníze. Vymanit se z dluhů jim pomohly prostředky ze sbírky společnosti Člověk v tísni a dalších organizací. Některým lidem poskytl půjčku na vyrovnání zaměstnavatel.

Třeba ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) mohlo podle mluvčí Viktorie Plívové Milostivého léta tentokrát využít na 190 000 klientů, kteří dlužili na pojistném přes 11 miliard korun. Dalších 14 miliard představuje penále, které bylo možné odpustit. Do oddlužovací akce se zapojily i některé banky, které umožnily svým dlužníkům splatit dluhy bez úroků a poplatků.

Ministerstva práce a financí pro příští rok připravují své obdoby Milostivého léta. V resortu práce by se akce týkala dluhů na sociálních odvodech, v resortu financí daňových nedoplatků. Při splacení ve stanovené lhůtě by stát úroky či penále odpustil. Návrhy zákonů projedná vláda a Parlament.

Reklama

Doporučované