Hlavní obsah

Extrémní sucho v Česku. Tahle místa trpí nejvíce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kvůli horku vysychají koryta řek a rybníky. Vysoké teploty zasáhly celou Evropu, včetně Česka.

Reklama

Extrémní sucho až na čtyřiceti procentech území Česka. To nás může čekat v následujících deseti dnech kvůli horkému počasí. Nejvíce zasáhne jižní Moravu a severozápadní Čechy.

Článek

Od úterního poledne platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před velmi vysokými teplotami. Trvat mají do čtvrtka, pak se mírně ochladí. Srážky ale podle meteorologů pravděpodobně nepřijdou. Kvůli tomu skoro na polovině území Česka hrozí extrémní sucho.

Foto: Intersucho.cz

Mapa serveru Intersucho.cz ilustruje, že nejzasaženější suchem jsou severozápadní Čechy a jižní Morava.

„Měla by dorazit studená fronta a ochladit se. V Čechách pod 30 stupňů, na Moravě a ve Slezsku pak na 32 stupňů,“ řekl Seznam Zprávám meteorolog Josef Hanzlík. Teplejší vzduch by se k nám měl z Francie a Švýcarska dostat opět na začátku příštího týdne.

Podle Aleše Fardy z webu Intersucho je sice letošní léto zatím mírnější než byla ta předchozí, ale upozorňuje, že jsme teprve v jeho polovině. V předchozích dnech navíc chyběla vláha v půdě.

„V červnu a červenci byly teploty nižší a také pršelo. Vysoký sluneční svit však rychle vyčerpá zásoby vláhy v půdě a vrátí se sucho. O jeho dalším vývoji rozhodne to, jestli přijdou další srážky, nebo ne.“

Přívalové srážky nepomohou

Jednorázové a přívalové srážky ale vyschlé půdě nepomohou. „Pravděpodobně by spíš způsobily škodu, protože rychlé dvouhodinové průtrže nedokáže krajina pohltit. Pokud bude ale dešťů několik za sebou, může půda vodu vsáknout,“ popisuje Farda.

Úrodě současné sucho nejspíš podle Fardy neublíží. Nejvíc by ale mohla trpět kukuřice, která je uprostřed své sezóny. Sklizeň pšenice a ječmene to neovlivní. Do budoucna by podle Fardy mělo dojít ke šlechtění odrůd, které jsou odolnější vůči suchu. Navrhuje také upravit čas, kdy zemědělci sklízejí plodiny, aby bylo škod co nejméně.

„Bezprostředně s vodou pak můžeme pracovat tak, že budeme propojovat vodovodní řady, zvyšovat zásoby vody v krajině a stavět nové přehrady jako zásobárny vody,“ vysvětluje. Podle něj je také potřeba snižovat emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v průmyslu, dopravě nebo zemědělství.

Přestože není zatím sucho v Česku v porovnání s předchozími lety tak velké, pohled na celou Evropu a Severní Ameriku je alarmující. Podle Fardy navíc nadále hrozí vlny veder na obou stranách Atlantiku, které sucho budou jen prohlubovat.

Například ve Velké Británii v úterý padl historický teplotní rekord, kdy několik meteorologických stanic naměřilo přes 40 stupňů Celsia. Uvedla to místní Meteorologická služba (Met Office).

Reklama

Související témata:

Doporučované