Hlavní obsah

Dluhy 25 milionů a lidé bez peněz. Firma politika ODS skončila u bílého koně

Foto: Seznam Zprávy

Petr Cech, předseda stranické organizace ODS v městské části Brno-Jehnice.

Reklama

Miliony korun z veřejné zakázky nedoputovaly tam, kam měly. Vítěz nevyplatil subdodavatele, změnil název i vlastníka a skončil v konkurzu. V případu kolem firmy brněnského politika ODS Petra Cecha padlo policejní obvinění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Řemeslníci odvedli svoji práci, ale zaplaceno nedostali. Veřejnou zakázku na rekonstrukci děkanátu Mendelovy univerzity v Brně vyhrála firma Cestav, stavební společnost, protože nabídla nejnižší cenu. Ta si pak najala další firmy, které zakázku realizovaly. Práce skončily s tříměsíčním skluzem a univerzita firmě Cestav zaplatila 10,4 milionu korun.

Z těchto peněz doputovalo k subdodavatelům jen minimum formou zálohových plateb. Zbytek už nikdy nedostali. Policie letos po 2,5letém vyšetřování obvinila z podvodu Přemysla Růžičku, místostarostu za KDU-ČSL obce Josefov u Hodonína, který byl v rozhodné době jednatelem firmy.

„Sjednal s níže uvedenými subdodavateli zakázky v rámci realizace staveb v areálu Mendelovy univerzity v Brně, ačkoliv s ohledem na tíživou ekonomickou situaci spol. Cestav, stavební společnost věděl, že svým závazkům (…) nebude moci dostát a tuto skutečnost subdodavatelům zatajil,“ stojí v policejním usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Tam od začátku nebyl záměr nás vyplatit. Kdybych byl jediný, tak řeknu: ‚Dobře, svezli se po mně, že jsem něco nedodržel.‘ Ale těch firem, kterým nezaplatili, je hodně,“ říká Martin Rychlink, majitel firmy Openblu, která dodávala okna a dveře a z fakturované částky 427 tisíc nedostala zaplaceno vůbec nic.

„Pro obyčejného živnostníka, jako jsem já, to byla klíčová věc, že vám nezaplatí 300 tisíc. To je šílené. Ale prostě musel jsem makat dál,“ stěžuje si Martin H., který na děkanátu dělal podlahy a nepřál si zveřejnit celé jméno. „Zůstali nám dlužit peníze a přepsali všechno na bílé koně. Ničeho jsme se nedopátrali,“ prohlásil odevzdaně Pavel Musil z firmy Torreta.

Rodinný svěřenský fond

Za firmu Cestav oficiálně vystupoval jako jednatel nyní obviněný Růžička. Po získání zakázky od univerzity v lednu 2018 najímal subdodavatele, podepisoval smlouvy a řešil peníze. Když u něj firmy urgovaly neproplacené faktury, vymlouval se prý na to, že kvůli nedodržení termínu dostali od univerzity jen část peněz, a není tak z čeho faktury proplatit.

„Růžička dělal mrtvého brouka se slovy: ‚Já bych rád, ale nemůžu, protože Mendlovka chce nějaké sankce. Takže až já se dozvím, jaké chce sankce, tak se můžu vyrovnat s vámi,‘“ popsal pro Seznam Zprávy další z oslovených podnikatelů Jan P. Na zakázce dělal kompletní elektroinstalační práce a Cestav mu dluží 1,6 milionu. Podle jeho slov to ale nebyl Růžička, kdo mu práci na zakázce nabídl, nýbrž jistý Petr Cech, člověk, který firmu Cestav ovládal skrze další společnost.

Petr Cech je právník, který je zároveň předsedou stranické organizace ODS v městské části Brno-Jehnice. Jeho manželka Šárka Cechová je předsedkyní stranické organizace ODS v Brně-Útěchově, kde zároveň působila v posledním volebním období jako místostarostka. Kromě toho je i krajskou zastupitelkou a členkou oblastní rady ODS.

Cech vybudoval síť firem zaměřených na stavební činnost, developerské projekty nebo poskytování zdravotnických služeb. Všechny se sbíhají do rodinného svěřenského fondu PPC Group, který vznikl v březnu 2020. Podle evidence svěřenských fondů jsou zakladateli Petr a Šárka Cechovi a jeho správci Petr Cech a již zmíněný Přemysl Růžička. Dále zde stojí, že fond slouží k finanční podpoře rodiny zakladatelů, tedy rodiny Cechových.

Přemysl Růžička je blízkým spolupracovníkem Petra Cecha. Kromě toho, že je spolu s ním správcem svěřenského fondu PPC Group, je Růžička jednatelem v řadě firem ovládaných tímto fondem. Je i členem správní rady Nadačního fondu Atýsek, který založila Cechova manželka.

Petr a Šárka Cechovi také oba dříve figurovali ve firmě Cestav, stavební společnost. V době, kdy se realizovala zakázka pro Mendelovu univerzitu, vlastnila firmu společnost PPC estate spadající do Cechovy podnikatelské skupiny.

Zmizel bílý kůň i účetnictví

V průběhu roku 2019, kdy subdodavatelé ještě doufali, že jim Cestav přece jen peníze vyplatí, nastaly změny. V únoru 2019 mění Cestav, stavební společnost název na Horácká stavební a stěhuje se na vyhlášenou brněnskou adresu virtuálních sídel, na Lidickou ulici č. 19. O dva měsíce později pak přestává být jednatelem Přemysl Růžička a stává se jím jistý Štefan Patka z Hodonína. Stejně tak se mění i majitel. Mizí firma PPC estate a střídá ji ŠPH Moravia invest, jejímž jediným akcionářem je opět Štefan Patka.

„Po telefonu nic řešit nebudu,“ prohlásil Patka, když ho Seznam Zprávy kontaktovaly. Následně ho reportérka vyhledala v jednom z hodonínských autobazarů, kde pracuje. Na dotaz, kdo na něj firmu převedl a zda sehrál roli bílého koně, stále opakoval: „Nemám to řešit, nemám se s vámi o tom bavit. Volejte mému advokátovi, mě vůbec neřešte.“ Poté se zavřel do auta a odmítal říct i to, kdo je jeho advokát.

Foto: Seznam Zprávy

Štefan Patka se o své roli ve stavební firmě odmítl bavit.

Jenže Patkou řetězec personálních změn, které se v průběhu první půlky roku 2019 v Horácké stavební odehrály, nekončí. Posledním jednatelem a majitelem v jedné osobě je Jaroslav Freiwald ze slovenské Skalice. Ten je ale momentálně nezvěstný a figuruje v policejní databázi hledaných osob. Kromě toho figuruje v dalších čtyřech firmách, které skončily v likvidaci.

Freiwaldovi měl Patka prodat firmu a předat účetnictví, které ale zmizelo. „Nebylo zjištěno, kde se (účetnictví) v současné době nachází. Rovněž se nepodařilo ani ověřit tvrzení pana Růžičky, že účetnictví předal novému jednateli. Pan Patka k dané věci odmítl vypovídat a pan Freiwald je doposud v pátrání,“ stojí v policejním usnesení.

Foto: Policie ČR

Jaroslava Freiwalda hledá policie.

V prosinci 2019 se firmou Horácká stavební v souvislosti s univerzitní zakázkou začali zabývat policisté z oddělení hospodářské kriminality v Brně. Osm subdodavatelských firem podalo trestní oznámení pro podezření z podvodného jednání. A letos pak padlo obvinění Růžičky z podvodu.

Během insolvenčního řízení totiž vyšlo najevo, že firma byla předlužená a pohledávky věřitelů dělaly dohromady kolem 25 milionů korun. Insolvenční správkyně konstatovala, že ve firmě nezůstalo nic, co by se dalo zpeněžit. Letos v září pak byl konkurz zrušen s tím, že majetek dlužníka je zcela nepostačující k uspokojení věřitelů. Firma Horácká stavební (bývalý Cestav, stavební společnost) tak definitivně zaniká.

Seznam Zprávy obviněného Přemysla Růžičku kontaktovaly s žádostí o vyjádření. Růžička ale jak policejní obvinění, tak okolnosti zakázky od Mendelovy univerzity komentovat odmítl. „Nemám na tohle čas, madam,“ řekl redaktorce a položil telefon.

Ani Petr Cech na žádost o vyjádření nereagoval – telefon opakovaně nezvedal a na SMS zprávu neodpověděl. Když se ho Seznam Zprávy snažily oslovit přímo v brněnském sídle jeho holdingu, kde byl v tu chvíli přítomen, byla redaktorka vykázaná z prostoru kanceláří.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované