Hlavní obsah

Gazdík chce zvýšit platy ve školách už letos. Ale jen jedné skupině

Foto: Vláda.cz

Ministr školství Petr Gazdík.

Reklama

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) bude žádat vládu o 1,75 miliardy korun na letošní růst platů nepedagogů.

Článek

Gazdík plánuje, že platy nepedagogických zaměstnanců ve školství by se měly navýšit od září. Se zvednutím výdělků učitelům ještě v letošním roce šéf resortu naopak nepočítá, upravit by se měly pak od ledna. Gazdík to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Školské odbory kvůli platům vstoupily ve středu do stávkové pohotovosti.

„Jdu na vládu s požadavkem na zvýšení od září. Požaduji na to částku celkem 1,75 miliardy korun na zvýšení platů nepedagogických pracovníků… Navýšení platů pedagogických pracovníků by mělo jít od nového roku,“ řekl Gazdík. Věří tomu, že se na tom vláda dohodne.

Ministr neupřesnil, o kolik by se výdělky mohly navýšit. „Budu trvat na tom, aby měli ředitelé škol 20 procent nad tarifní složky, aby mohli motivovat a ohodnotit kvalitní učitele i nepedagogické pracovníky,“ říká Gazdík.

Podle něj nemají ředitelé v platech nepedagogických pracovníků tolik prostoru jako v případě učitelů. „Peníze často přesunují do nepedagogických pracovníků, což znamená méně pro učitele, což bych nerad,“ dodal ministr.

Část peněz by měla být na odměny, míní šéf resortu. Podotkl, že částku na přidání si Česko musí půjčit a růst platů bude na dluh.

Podle stínového ministra školství, šéfa sněmovního školského výboru a moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) by na růst platů nepedagogů 1,75 miliardy korun mohlo stačit. Míní, že v dalším období by už platy ve školství nemusely růst tak rychle jako v minulých letech a peníze by se měly rozdělovat lidem, „kteří si to opravdu zaslouží“.

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli výdělkům ve středu. Gazdík zopakoval, že ho krok odborářů překvapil, když se vedou jednání. Podle předáka Františka Dobšíka se tak školský svaz rozhodl po „dalším bezvýchodném jednání“ se členy vlády. Odboráři pro nepedagogy, kterým se plat zmrazil, žádají od července minimálně deset procent navíc a pro ostatní zaměstnance školství dorovnání inflace.

Učitelé si polepšili naposledy od ledna o dvě procenta. Nepedagogům ve školství se pro letošek výdělek zmrazil. Podle údajů Ministerstva školství průměrný plat pedagogů činil loni 47 833 korun, letos by se měl dostat na 48 790 korun. Nepedagogičtí pracovníci loni pobírali průměrně 25 898 korun.

Podle Gazdíka největší zátěží pro školství letos představuje příliv ukrajinských školáků. Podle ministra se vláda rozhodla vyčlenit 5,3 miliardy korun na výuku včetně jazykových kurzů a adaptačních skupin. „To by mělo pro tento rok zatím postačit,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované