Hlavní obsah

Hostivice prošla „deRathizací“. Někteří ale na hejtmana stále vzpomínají

Foto: Profimedia.cz

David Rath ještě jako středočeský hejtman ve své pracovně.

Reklama

David Rath se po propuštění z vězení vrátil do svého města, které mu podle mnohých obyvatel vděčí za rozkvět. Hostivice se mezitím snaží žít novou kapitolu.

Článek

Voda ve fontáně na hostivickém Husově náměstí je v zimě vypuštěná, a tak je dobře vidět na kamennou tabulku s nápisem u dna. „Fontána splněných snů. Září 2011. Spoj svou ruku s otiskem a naplň si svůj skrytý sen,“ stojí na desce.

Pro obyvatele Hostivice může být fontána jakýmsi mementem zašlého politického vlivu bývalého ministra zdravotnictví a středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Ten městu za západním okrajem Prahy, ve kterém bydlel, pomáhal shora k získání veřejných peněz na investice.

V den, kdy se Rath po odpykání poloviny ze sedmiletého trestu za korupci do Hostivice vrátil, vyvolávají vzpomínky na jeho éru některým lidem nostalgický pocit. S Rathovým působením si spojují hlavně stavební rozmach města.

„Nechci se k té kauze moc vyjadřovat. Ten člověk se někde ocitl a pak za to pykal. Ale kdyby nebylo jeho, tak by Hostivice nevzkvétala,“ říká prodavačka v obchodu se zdravou výživou.

Podobné názory jsou častěji slyšet spíše od starousedlíků a lidí vyššího věku. Vzpomínají, jak v Hostivici s Rathovou pomocí vyrostla nová základní škola s uměleckou školou, zřídilo se gymnázium, opravovaly se budovy, chodníky i silnice. Námitka, že tehdejší privilegované postavení obce nebylo férové vůči jiným, je pro ně druhořadá.

Podle jiných obyvatel se naopak Rathův vliv zpětně zveličuje.

„Je to spíš takový mýtus. Nic zas tak extra tady nezařídil. Hostivice se v posledních patnácti letech mohutně rozrůstala a stavět by se muselo tak jako tak. Proč by město, kde reálně žije přes deset tisíc lidí, nemohla mít vlastní gymnázium,“ říká s narážkou na kdysi kritizovaný projekt vlastní střední školy asi 40letý muž, když prochází přes hostivické náměstí.

Foto: Tomáš Pergler, Seznam Zprávy

Jedna z drobných připomínek štědrého působení Davida Ratha ve funkci hejtmana uvnitř hostivické radnice.

Zdůrazňuje, že Rath si ani v dobách své největší slávy nemohl dělat ve městě všechno, co chtěl a demonstruje to na případu již zmíněné fontány. Její návrh chtěl Rath původně svěřit svému známému výtvarníkovi a plánoval velkolepé dílo s měnícím osvětlením a hudbou. „Nakonec ale narazil na tak negativní reakce, že ustoupil,“ vzpomíná jeden z občanů z Hostivic.

Bývalý starosta Jaroslav Kratochvíl, který původně hájil politický dres ČSSD a s Rathem úzce spolupracoval, zdůrazňuje, že asi nejznámější odsouzený politik po listopadu 1989 je v Hostivici stále oblíbený jako lékař.

„Pan doktor Rath tady má lékařskou praxi a lidé si ho velice chválí, protože je velice ochotný a opravdu se jim věnuje. V Hostivici po něm navíc zůstal kus dobré práce,“ řekl Kratochvíl, v současnosti opoziční zastupitel za hnutí Středočeši2012.cz, které založili bývalí členové ČSSD, jimž se nelíbilo, že se strana Ratha po jeho obvinění úplně zřekla.

„Ty věci se musí od sebe oddělovat. Za to, co udělal, si odnesl trest. To je celkem v pořádku. Ale potom je potřeba dát mu novou šanci,“ dodává Kratochvíl.

Faktem je, že bývalí Rathovi spolupracovníci z místní politiky si dlouho udržovali vysokou podporu. V komunálních volbách v roce 2014, kdy už byl lékař dva roky stíhán, vyhrálo suverénně hnutí Středočeši2012.cz se ziskem 36 procent hlasů.

Foto: Tomáš Pergler, Seznam Zprávy

Jeden z domů v Hostivici, které jsou s Davidem Rathem historicky spojeny. Rath po rozsudku své podíly v hostivických nemovitostech převedl a zařídil si bydliště ve Zbuzanech. Tento dům nyní vlastní jeho přítelkyně a syn.

V posledních volbách v roce 2018 však Rathovi političtí „pohrobci“ skončili druzí a museli do opozice. Nová starostka Klára Čápová z vítězného sdružení nezávislých kandidátů HOme zosobňuje „postrathovskou“ éru.

„Tím, že jsme přišli na radnici, tak jsme město ‚derathizovali‘. Už je to zase radnice a ne ‚rath-haus‘,“ vyjadřuje starostka pomocí slovních hříček politickou změnu.

Bývalý ministr a hejtman se v posledních komunálních volbách nejdřív těsně dostal do zastupitelstva se svojí listinou Zdravá Hostivice. Krajský soud ho však zbavil mandátu, protože někteří lidé na kandidátce neměli ve městě trvalý pobyt.

Foto: Tomáš Pergler, Seznam Zprávy

Malá poliklinika v centru Hostivice, kde by měl David Rath znovu začít ordinovat.

Starostka Čápová by byla nejraději, kdyby se Hostivice přestala s kauzou Davida Ratha tolik spojovat. „Máme tady spoustu jiných zajímavých věcí,“ zdůrazňuje a připomíná projekt nové moderní školy, kterou chce město postavit společně s nedalekou obcí Chýně. Rathův návrat do Hostivice prý ale starostce nevadí. „Osobně ho neznám. Lékaři v Hostivici se vždycky hodí, lidé si ho pochvalovali,“ říká.

Sám Rath po svém úterním návratu do Hostivice novinářům řekl, že respektuje rozsudek a nechce se vrátit do politiky. Prohlásil také, že bude ještě několik týdnů dojíždět do brněnské věznice jako lékař na částečný úvazek. „Práci bych měl dělit mezi zdejší ordinaci a zdravotní středisko a internu v brněnské vazební věznici,“ uvedl Rath.

Reklama

Doporučované