Hlavní obsah

Hotel stejně jako domácnost. Stát srovná podporu pro ubytovatele uprchlíků

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Právnické osoby poskytující ubytování uprchlíkům by mohly začít žádat o solidární příspěvek. Finanční podpora by se tak sjednotila s domácnostmi. Ilustrační snímek.

Reklama

Kompenzace pro právnické osoby a solidární příspěvek pro domácnosti, jež poskytly azyl válečným uprchlíkům z Ukrajiny, by se měly sjednotit. Navrhuje to Ministerstvo práce a sociálních věcí. Detaily řekl Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

Aktuálně platí, že pokud poskytuje například hotel nebo penzion bezplatné ubytování válečným uprchlíkům, může stát žádat o kompenzaci 350 korun za osobu a den.

Profesionální ubytovatel tak za čtyřčlennou rodinu může teď získat od státu finanční podporu až 42 tisíc korun. Pokud čtyřčlennou rodinu ubytuje česká domácnost, má nárok na takzvaný solidární příspěvek 9 tisíc korun měsíčně, pokud bydlí společně, a 14 tisíc korun, pokud domácnost poskytne samostatné bydlení.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) připustil, že se pracuje na sjednocení podpory ubytování tak, aby i právnické osoby namísto kompenzací žádaly po 150 dnech od ubytování uprchlíků o obdobu solidárního příspěvku.

„Bude to předmětem jednání v příštích dnech, abychom princip solidárního příspěvku pro české domácnosti, který poskytujeme fyzickým osobám, mohli překlopit i na právnické osoby, které mají větší bytový fond. Aby třeba i nevládní organizace mohly využívat tento nástroj, který je efektivnější a z hlediska státních výdajů levnější,“ uvedl ministr na dotaz Seznam Zpráv.

Podle něj má jeho resort myšlenku v příštích dnech rozpracovat společně s Ministerstvem vnitra a Asociací krajů.

„Neřeknu datum, kdy bude ten systém startovat, jsme v situaci, kdy za poslední dva týdny běží intenzivní příprava,“ řekl Marian Jurečka a dodal i podstatný detail, že by měl stát poskytovat právnickým osobám stejné finanční částky jako solidárním domácnostem. Z jeho slov tedy vyplývá, že by se nemělo uvažovat o tom, že by hotely či ubytovny měly v rámci příspěvku jinou finanční podporu.

Bezplatné ubytování na 150 dní

V rámci připravované novely zákona lex Ukrajina se totiž počítá s tím, že bezplatné ubytování pro válečné uprchlíky bude stát kompenzovat jenom prvních 150 dní.

Právě zmíněné rozšíření solidárního příspěvku tak představuje odpověď na otázkou, jakým způsobem se Česká republika bude snažit postarat o uprchlíky z Ukrajiny, kteří si nebudou schopní zajistit ubytování vlastní.

„Pro nás je klíčové, aby teď v zimě nedošlo k tomu, že by lidé neměli ubytování, neměli střechu nad hlavou,“ vysvětluje Jurečka.

Právě chystané omezení proplácení kompenzací na 150 dní přitom organizace pomáhající uprchlíkům kritizovaly.

„Z našeho pohledu je to velmi ohrožující, neexistuje návazné bydlení,“ varovala Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci.

„Není tam žádná přechodná doba, žádná výpovědní lhůta, ani co se bude dít, když se uprchlíci nedomluví na ceně, není tam obecně žádné přechodové opatření,“ obávala se Blanka Tollarová, výzkumnice Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty, a dodávala, že podle ní není možné ukončovat nouzové pobyty uprchlíkům, pokud válečný konflikt dál probíhá.

Konsorcium proto navrhuje prodloužit bezplatné ubytování pro válečné uprchlíky na jeden rok, a využít tak čas k propracování systému podpory ubytování.

Reklama

Doporučované