Hlavní obsah

Hrad prosoudil v prohraném sporu o Peroutku celkem 729 000 korun

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman pomluvil Ferdinanda Peroutku. Šest a půl roku se soudil, aby spor prohrál. Advokáty platil Hrad.

Reklama

Pražský hrad v odpovědi podle informačního zákona vyčíslil, kolik zaplatil advokátovi, který zastupoval prezidenta Miloše Zemana ve sporu o výrok na adresu novináře Ferdinanda Peroutky.

Článek

Po šesti a půl letech uzavřel letos na podzim Nejvyšší soud spor, na jehož konci se rodině novináře Ferdinanda Peroutky dostalo satisfakce za nepravdivá tvrzení prezidenta republiky Miloše Zemana.

Ten o Peroutkovi v roce 2015 řekl, že je autorem článku Hitler je gentleman publikovaném před válkou v deníku Přítomnost, a přestože Miloš Zeman existenci textu nikdy nedoložil, snažili se jeho právníci celá léta žalobu požadující omluvu odvrátit.

Jak zjistily nyní díky informačnímu zákonu Seznam Zprávy, z rozpočtu Hradu byly za právní zastupování prezidenta v letitém sporu vyplaceny odměny v celkové výši dosahující téměř 730 000 korun.

„Celková částka činí 729 000 korun,“ odpověděl podle informačního zákona ředitel hradního odboru legislativy a práva Václav Pelikán.

Zájmy Miloše Zemana zastupoval přitom ve sporu jako jediný advokát Marek Nespala. Hrad pro Seznam Zprávy spočítal, že na této kauze pracoval celkem 364,5 hodiny.

Z celkově vyplacené částky tedy plyne, že jeho hodinová sazba činila 2000 korun. Podle Hradu se po celou dobu, co se Zeman soudil, neměnila.

„Jedná se o mimořádně závažnou originální věc. Nebyla v právním řádě ještě řešena,“ komentoval Nespala rozsah práce, který na tomto případu strávil. Dále doplnil, že dříve v éře prezidenta Václava Klause inkasovali za poskytování právních služeb více.

„Panu prezidentu Miloši Zemanovi se podařilo snížit o jednu třetinu základní sazby za poskytování právních služeb, a to z třech tisíc za hodinu na dva tisíce. Takže když bych měl být upřímný, je to kauza, na které ‚tratíme‘, ale je nám ctí zastupovat prezidenta,“ doplnil Nespala.

Do sporu se Zemanem se po jeho výroku na konferenci k výročí konce holokaustu pustila Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Mimochodem její advokát František Vyskočil spočítal, že na tomto případu pracoval zhruba 115 hodin.

Terezie Kaslová nejprve zažalovala kvůli Zemanovu výroku Kancelář prezidenta republiky, ale poté Nejvyšší soud určil, že formálně musí být žaloba za výrok prezidenta vznesena na Ministerstvo financí. Případ se kvůli procesním nesrovnalostem vrátil zpět na začátek k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

I přesto byl dál Miloš Zeman v tomto sporu aktivní, byl takzvaným vedlejším účastníkem sporu. Takže jeho obhájce Nespala mohl soudu například předkládat nové důkazy nebo se vyjadřovat k průběhu případu.

Po letech opakovaných soudních sporů loni v létě Městský soud v Praze konečně rozhodl, že Zemanem uvedený článek novinář Peroutka nikdy nenapsal.

Za Zemana se měl podle rozsudku Městského soudu omluvit stát, respektive Ministerstvo financí. Jenže úřad vedený Alenou Schillerovou nařízenou satisfakci nevykonal. Místo toho podalo ministerstvo v případu dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ten ho však v polovině října odmítl a teprve poté se ministerstvo za Zemana omluvilo.

„Nejdůležitější zprávou plynoucí z případu ‚Peroutka‘ je, že soudy jasně odmítly argumentaci Ministerstva financí, podávanou ve vzácné shodě s prezidentem, že hlava státu není za své výroky vůbec zodpovědná. A to je cenné sdělení, které má hodnotu pro jakéhokoli občana této země, jenž chce žít v právním státě. Že se ani ti ‚nejvyšší‘ nemohou schovat za svoji funkci a beztrestně lhát,“ uvedl Vyskočil.

„Každý, kdo je takovou nepravdou dotčen, se může bránit, případně se bít i za svého předka, který již není mezi živými. A získat pro něj alespoň omluvu ‚do nebe‘,“ doplnil Vyskočil.

I když už Ministerstvo financí nařízenou omluvu naplnilo, případ Peroutka skončit ještě nemusí.

Ministerstvo může podat ústavní stížnost, protože neuspělo u Nejvyššího soudu. Terezie Kaslová ji může podat také, protože soudy řekly, že v případě dalších dvou Zemanových výroků, které rovněž žalovala, nebylo do práv Ferdinanda Peroutky zasaženo.

Jak ministerstvo, tak i Kaslová mají čas do začátku ledna 2022, aby ústavní stížnost případně podaly. V současné době není jasné, zda k tomu dojde.

„Za Ministerstvo financí nadále platí, že v aktuálně otevřené lhůtě pro podání ústavní stížnosti nebudeme další postup ve věci žalobkyně paní Kaslové předjímat ani komentovat,“ uvedla Anna Vasko z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Reklama

Doporučované