Hlavní obsah

Detaily o Zemanově budce: vznikla svépomocí, Hrad platil plexisklo a dřevo

Foto: Jiří Ovčáček

Miloš Zeman musí být jako covid pozitivní oddělen od politiků, s nimiž jedná.

Reklama

Správa Pražského hradu uvedla, na kolik přišlo vytvoření ochranné budky z plexiskla, díky níž se prezident Miloš Zeman může setkávat s politiky.

Článek

I když měl prezident Miloš Zeman minulý týden pozitivní test na covid-19, setkává se na zámku v Lánech s budoucími členy vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Umožňuje mu to speciální box z plexiskla, v němž je při jednáních uzavřen a který ho odděluje od politiků. Zeman v této ochranné buňce v neděli jmenoval Fialu premiérem.

Poté se setkal třeba s kandidátem na post ministra pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), budoucím ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) nebo kandidátkou na pozici ministryně obrany Janou Černochovou (ODS).

Seznam Zprávy nyní zjistily, jak byla tato ochranná budka vytvořena a kolik stála.

„Náklady související se zhotovením ochranné ‚buňky‘ pro prezidenta republiky činily celkem 23 280 korun včetně DPH,“ uvedl ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

„Jde o náklady vynaložené na pořízení materiálu, výrobu si zajistila Správa Pražského hradu svépomocí prostřednictvím svým zaměstnanců,“ doplnil Velíšek.

Podle něj požadavek na vytvoření této „buňky“ vzešel od Kanceláře prezidenta republiky, kterou vede Vratislav Mynář.

Co s ní bude, až Zeman nebude mít covid-19 a bude se moci setkávat mimo jiné s dalšími svými spolupracovníky, není v tuto chvíli jasné.

„Buňka však byla zhotovena tak, aby se dala rozebrat a plexisklo mohlo být dále použito pro jiné účely,“ dodal Velíšek.

Reklama

Doporučované