Hlavní obsah

Hřib po jednání krizového štábu: Centrum pro Ukrajince zavřeme k 15. červnu

Foto: Jakub Jirásek, Seznam Zprávy

Praha podle dostupných dat odbavila na 90 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Celkem jich do Česka přišlo kolem 350 tisíc.

Reklama

aktualizováno •

Vedení magistrátu dlouhodobě upozorňuje, že situace v hlavním městě je neúnosná. Hejtman Martin Netolický už zareagoval, že pokud své centrum zavře Praha, stejně budou postupovat i v Pardubickém kraji.

Článek

Pražský magistrát přistoupil k tomu, o čem vedení města mluví už delší dobu – uzavře Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech.

„Jediné možné manažerské rozhodnutí je uzavřít řízeným a koordinovaným způsobem KACPU, abychom neregistrovali lidi tam, kde se o ně nemůžeme už postarat,“ prohlásil po úterním jednání krizového štábu primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že provoz centra bude ukončen k 15. červnu.

„Uzavřené bude do doby, dokud nebude vyrovnaná zátěž v krajích,“ pokračoval Hřib, podle nějž je v Praze přibližně čtyřikrát více uprchlíků na 100 tisíc obyvatel než v jiných krajích.

„Chtěl bych, aby se našla efektivní cesta, jak motivovat uprchlíky, aby se rovnoměrně rozložili po České republice. Ta relokace by měla proběhnout u zhruba 33 tisíc uprchlíků, co jsou v Praze,“ vysvětlil. Celkem se město postaralo asi o 90 tisíc uprchlíků.

Nekolegiální, reaguje Netolický

Hřibovo oznámení nenechal bez odezvy hejtman Pardubického kraje a místopředseda ČSSD Martin Netolický. „Avízo uzavření asistenčního centra v Praze k 15. červnu považuji za jednoznačně nekolegiální krok, který ve výsledku situaci ještě zhorší,“ nechal se slyšet s tím, že uzavření centra nikomu nezabrání v tom, aby do Prahy přijel.

„Na základě konzultace s kolegy z Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky jsme se rozhodli, že pokud dojde k uzavření asistenčního centra v Praze, tak ke stejnému dni uzavřeme také naše asistenční centrum. Nenecháme se takto silou tlačit ke zdi na základě dat, která nejsou přesná a neodpovídají realitě,“ dodal.

Hlavní nádraží

Krizový štáb Prahy se rovněž zabýval situací na hlavním nádraží. „Ukončeno bylo poskytování nadstavbových služeb, jako je poskytování jídla a noclehu. Zůstává tam pouze informační servis a možnost napít se,“ přiblížil Hřib.

V poslední den humanitární pomoci, v noci z úterý na středu, spalo na nádraží celkem 213 uprchlíků, z toho drtivá většina v přistaveném lůžkovém vlaku, který tam byl však také naposledy.

Na nádraží bude nadále fungovat vstupní frontdesk, kde budou přítomni zástupci cizinecké policie, hasiči, tlumočníci, případně i zástupci neziskových informací. Ti budou mít za úkol informovat uprchlíky o jejich dalších možnostech v České republice.

Stanové městečko

Provoz stanového městečka v Malešicích bude zahájen ve středu. Uprchlíci by také měli začít dostávat informace o možnosti přesunu.

„Lidem pobývajícím na hlavním nádraží bude nabídnuta možnost zůstat v Malešicích. Není to pro tranzitující lidi, kteří přijeli a budou pokračovat dál v cestě. Pro ty by hlavní nádraží mělo fungovat tak jako doteď – jako pro ostatní cestující,“ doplnil Hřib.

Dnes ve večerních hodinách by měl být připravený autobus, který zájemce o ubytování do Malešic odveze.

Městečko pro uprchlíky bez nároku na dočasnou ochranu v České republice vzniklo v Malešicích u třídírny balíků České pošty. Deset stanů s celkovou kapacitou asi 150 lidí se má stát nouzovým ubytováním pro uprchlíky, kteří mají dvojí občanství, nejčastěji ukrajinsko-maďarské, nebo jiným způsobem nesplňují nároky na dočasnou ochranu.

Z hlavního nádraží k 31. květnu odešli dobrovolníci, které zaštiťovaly neziskové organizace jako Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) nebo RomPraha. Ty nesouhlasí s vývojem situace a přístupem pražského magistrátu k celé situaci.

Někteří dobrovolníci ale na nádraží zůstanou a budou situaci monitorovat bez záštity seshora. Obávají se, že s uprchlíky nebude zacházeno tak, jak by mělo být.

Nádraží bez humanitární pomoci

Ještě před dvěma týdny byly prostory vedle Fantovy kavárny přeplněné, ve středu ale zely prázdnotou. Jen uprostřed postával hlouček dobrovolníků, kteří ale nebyli příliš sdílní.

Podle nich se někde po budově a v jejím bezprostředním okolí pohybuje zhruba stovka běženců. Několik z nich si zakoupilo jízdenku směr polská Přemyšl.

Zároveň jich dobrovolníci několik desítek poslali zpět na Ukrajinu, jelikož jim chyběly potřebné dokumenty. „Je lepší, když je tam pošlu já teď a stihnou se brzy vrátit, než aby je posílala zpět policie,“ řekla Seznam Zprávám jedna z dobrovolnic. Trojice z cizinecké policie se po hlavním nádraží pohybuje v civilním oblečení pouze s páskou na ruce a kontroluje příchozím dokumenty.

Od středy prostor funguje pouze jako místo, kde jsou příchozí odbaveni. Buď je posílají do KACPU, do Troji nebo do Malešic. Právě tam by dnes měl vyjet první autobus s těmi, kteří nemají podle českého právního řádu právo na dočasnou ochranu. Může se ale stát, že někdo přijde a bude potřebovat přespat. V takovém případě to ale musí být člověk se správnými dokumenty. Přečká noc a následně bude přepraven do Malešic

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření hejtmana Netolického a popis pražského hlavního nádraží

Reklama

Doporučované