Hlavní obsah

Hrozí hromadný konec ubytovávání uprchlíků. Vnitro chce zvýšit kompenzace

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministerstvo navrhuje zvýšit kompenzaci pro ubytovatele uprchlíků. Jinak hrozí, že řada běženců nebude mít kde bydlet (ilustrační snímek).

Reklama

Státem poskytovaných 200 až 250 korun jako náhrady za náklady spojené s ubytováním uprchlíků už kvůli rostoucím energiím a nové topné sezoně nejsou dostatečné.

Článek

Z 200 korun za osobu a noc na 300 korun by se mohla zvýšit částka, kterou stát plošně garantuje za poskytnutí ubytování uprchlíkům například v tělocvičnách či modulárních stavbách, které nejsou za běžných okolností určené k ubytování.

A z 250 na 350 korun by se mohla zvýšit částka, kterou stát garantuje ubytovnám, penzionům, hotelům a dalším ubytovacím zařízením.

Zvýšení kompenzací předložilo Ministerstvo vnitra na vládu. Důvodem jsou rostoucí náklady samotných ubytovatelů především spojené s energiemi a topnou sezonou. „Pokud by vláda ČR k tomuto kroku nepřistoupila, hrozilo by hromadné ukončování ubytování ze strany provozovatelů ubytovacích zařízení a nutnost hledat nové ubytovací kapacity, kterých je ovšem již nyní nedostatek,“ stojí v důvodové zprávě k legislativní změně.

Podobně v rámci připomínek i Asociace krajů hrozí, že pokud se částka od státu nezvýší, ubytovatelé nezvládnou nadále zajišťovat přístřeší pro uprchlíky. „Důrazně upozorňuje na skutečnost, že v případě nepřijetí tohoto návrhu nebo jeho korekce dojde podle probíhající komunikace s ubytovateli k hromadnému vypovídání smluv, a tudíž znemožnění celému systému nouzového ubytování disponovat se stávající kapacitou,“ stojí v reakci Asociace krajů ČR. Návrh Ministerstva vnitra proto podpořila.

Je to dobře, prodělávat ale budeme dál, reaguje hoteliér

„Těch současných 250 korun nepokryje náklady. To nepokryje ani těch 350 korun, ale když člověk podává pomocnou ruku, tak čím méně ho to stojí, tím lépe,“ říká majitel hotelu v Jihomoravském kraji, který během letošního roku začal uprchlíky ubytovávat. Z obav o možné další proplácení kompenzací si přál zůstat v anonymitě.

V Praze čekají někteří ubytovatelé na peníze za první měsíce

Do specifických potíží se dostali ubytovatelé v hlavním městě. V některých případech ještě během září čekali na proplacení kompenzací za první měsíce války:

Ministerstvo financí k návrhu připojilo věcnou připomínku, že není přesně propočítané, kolik bude zvýšení kompenzací státní rozpočet stát. V návrhu je totiž zmíněno pouze to, že v červenci si mohly kraje, které kompenzace konkrétním ubytovatelům zprostředkovávají, nárokovat 411,5 milionu korun.

Kompenzace pro ubytovatele cílí spíše na větší ubytovací zařízení. Domácnosti a jednotlivci mohou čerpat podporu v podobě příspěvku pro solidární domácnosti přes Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud ubytovaná osoba sdílí domácnost, pak je příspěvek tři tisíce korun za měsíc. Maximálně takto lze čerpat devět tisíc korun za měsíc za tři a více osob. Pokud lidé dávají k dispozici celou svoji domácnost, pak se příspěvek podle počtu osob pohybuje od pěti do 15 tisíc korun za měsíc.

Reklama

Doporučované