Hlavní obsah

Rath se má vrátit do vězení. Bral nejvíc a jistil systém, uvádí rozsudek

Pouhý rok pobyl David Rath na svobodě. Z rozhodnutí soudu se má začátkem ledna vrátit do výkonu trestu.

Reklama

V druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha šlo o stavební práce v nemocnicích a dodávku sanitek. Bývalý politik podle soudu celou skupinu ze své pozice jistil a staral se i o to, aby na zakázky šlo maximum možných peněz.

Článek

V řádu několika dní se bude muset bývalý středočeský hejtman David Rath vrátit pravděpodobně na několik měsíců do vězení.

V pátek mu Krajský soud v Praze zaslal výzvu, na jejíž převzetí má deset dní a následně pět dní na nástup do vězení.

K původnímu sedmiletému trestu za takzvanou první větev korupční kauzy, která se týkala především úplatku za plánovanou opravu zámku v Buštěhradě, se totiž přičetl delší trest z letošního června za druhou větev kauzy, zaměřenou na stavební zakázky v nemocnicích v Mladé Boleslavi, Kladně či Kolíně a dodávku sanitek pro středočeskou záchranou službu.

Seznam Zprávy mají k dispozici verdikt Vrchního soudu v Praze, který potvrdil letošní tresty vynesené Krajským soudem v Praze a zdůvodnil, proč jsou přiléhavé.

Vrchní soud v Praze zmínil důležitost bývalého hejtmana při páchání trestné činnosti v souvislosti s pěti zakázkami: Z pozice hejtmana Středočeského kraje a člena Rady Středočeského kraje David Rath ovlivňoval proces výběrového řízení ve prospěch předem dohodnutého vítěze a také to, aby bylo možné vyčerpat veškeré prostředky kraje vyčleněné na danou zakázku.

„Bez jeho přičinění a kontroly by trestná činnost ztratila jeden z nejdůležitějších článků a v podstatě by byla nerealizovatelná,“ stojí v rozhodnutí Vrchního soudu v Praze.

Navíc soud vyzdvihl i fakt, že samotná organizovaná skupina si jeho služeb cenila: „Nelze ani pominout skutečnost, že to byl právě obžalovaný, kdo na inkasovaných úplatcích získal ze všech obžalovaných největší podíl.“

Zneužil výkon veřejné funkce

Osmiletý trest odnětí svobody, který byl Davidu Rathovi v této větvi korupční kauzy uložen a od kterého se odečítá čas, jenž už bývalý politik ve vězení strávil, proto soud považuje za přiléhavý.

„Jedná se o trest uložený v dolní polovině zákonné trestní sazby, a tedy rozhodně nebyl uložen trest nepřiměřeně přísný,“ stojí ve verdiktu.

Vrchní soud v Praze také pro Davida Ratha potvrdil další tresty: peněžitý trest ve výši 13 milionů korun a osm let zákazu vykonávání funkcí a zaměstnání ve výkonných orgánech veřejné správy a územní samosprávy.

„Právě výkon takových funkcí k páchání předmětné kriminality zneužil,“ stojí v rozhodnutí.

Seznam Zprávy se pokusily kontaktovat bývalého hejtmana i jeho právního zástupce. Rathův advokát Adam Černý uvedl, že výzvu k nástupu do vězení zatím neobdržel, ale klient by ji měl v zásadě přijmout.

„Je to výzva, není to, že by se mohlo odvolat, nebo tak něco,“ řekl pro Seznam Zprávy.

David Rath na žádost Seznam Zpráv nereagoval.

Vedle něj soud potvrdil tresty i pro Kateřinu Kottovou, bývalou ředitelku kladenské nemocnice, a jejího manžela Petra Kotta.

Více o rozsudku vyneseném letos v červnu si přečtete v tomto článku Vojtěcha Blažka:

Reklama

Doporučované