Hlavní obsah

Senioři jsou v náhradním ubytování. Požár domu jeden nepřežil, 46 evakuovali

Foto: Policie ČR

Hasiči lokalizovali požár v noci z pátku na sobotu krátce před 23. hodinou.

Reklama

aktualizováno •

Škodu po požáru pečovatelského domu v Libštátu na Semilsku hasiči předběžně odhadli na 10 milionů korun. Zda se lidé budou moci do domu vrátit, není zatím jisté. Podle starosty se podařilo pro seniory zajistit náhradní ubytování.

Článek

Při záchraně lidí ze zařízení spolupracovali s hasiči a zdravotníky také pracovníci domu a policisté.

Podle starosty Libštátu Pavla Janaty (NK za KDU-ČSL) se podařilo zajistit seniorům prozatimní ubytování. „Všichni evakuovaní jsou už umístěni v náhradních ubytovacích zařízeních a je o ně postaráno do doby, než bude objekt provozuschopný,“ sdělil Janata Seznam Zprávám.

„Okolnostmi a příčinami vzniku tragické události se nyní zabývají kriminalisté Územního odboru Semily,“ oznámili policisté na twitteru.

Škodu po požáru hasiči předběžně odhadli na deset milionů korun. Číslo nemusí být ale konečné. Vyšetřovatelé na místě zjišťují nejen příčiny požáru, ale posoudí také stav domu, a zda by se alespoň částečně nemohli lidé do domu vrátit.

„Senioři se tam ale zřejmě nebudou moci vrátit, je tam problém s elektroinstalací a bez té tam nejde zatopit, takže je pravděpodobné, že se pro klienty bude muset hledat náhradní ubytování. Budou si tam moci dojít pro věci, ale jestli se tam budou moci vrátit, se bude řešit,“ dodal mluvčí krajských hasičů Jakub Sucharda.

Oheň byl nahlášený v pátek večer okolo 21:30. Podle mluvčího krajské záchranné služby Michaela Georgieva jeden člověk požár nepřežil.

Zdravotníci na místě vyšetřili také klienty a zaměstnance pečovatelského domu. „Někteří z evakuovaných skončili v naší péči. Všechny osoby byly při vědomí a komunikovaly s našimi posádkami,“ doplnil Georgiev.

Mluvčí hasičů uvedl, že požár byl lokalizován zhruba ve 22:45.

AKTUALIZACE: Odhad škod, kdy se budou moci klienti vrátit domů a vyjádření Pavla Janaty.

Reklama

Související témata:

Doporučované