Hlavní obsah

Jeden (zatím) šťastný příběh: exvězeňkyně už má práci, bydlení i plány

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Magdalena má za sebou období, kdy stačilo málo, aby se vrátila do vězení. Teď začíná opatrně plánovat budoucnost.

Reklama

Jakým překážkám musí čelit lidé propuštění z vězení, ukázal letošní časosběrný projekt Seznam Zpráv. Od předsudků až po byrokracii. Sledujeme příběh mladé ženy, která se chce co nejdříve vrátit do běžného života.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Celý den v práci a pak si dát večer bramborový salát a piňa coladu. Takové má plány na Štědrý den dvacátnice Magdalena, kterou redakce Seznam Zpráv sleduje od jejího propuštění z vězení na konci dubna.

„Už mám na salát a drink všechno nakoupené,“ hlásí mladá žena.

To, že se jí podařilo získat velmi rychle po propuštění práci, není běžné, lidé po výkonu trestu mají problém se uchytit, což jim obecně ztěžuje návrat do společnosti – mají pak problém s ubytováním a s dluhy.

Magdalena (redakce jméno ženy upravila, aby neohrozila její úspěšný návrat do společnosti) se dostala do problému naopak právě kvůli tomu, že si sehnala práci. Nezvládala kvůli tomu ve stanovené lhůtě odpracovat dostatečný počet hodin prospěšných prací.

„Měla jsem z toho i panické ataky. Předepsali mi prášky, ale zatím jsem si je nevzala,“ svěřuje se mladá žena. Její život se ustálil – návrat do vězení bezprostředně nehrozí a na poslední chvíli se jí se štěstím podařilo najít i bydlení.

Její mentorka a vedoucí vězeňského týmu z organizace Mezinárodní vězeňské společenství Jana Thálová přidává, že na konci letošního roku si její svěřenkyně může připsat ještě třetí úspěch: v práci ji povýšili.

„Měli jsme i klienty, kteří na tom byli dobře, ale stačí jeden špatný krok… Myslím, že Magdaleně opravdu hrozilo, že se vrátí do vězení. Rozhoduje o tom hodně proměnných,“ říká mentorka s dovětkem, že propuštění jsou vystavovaní velké míře nejistoty.

Skloubit práci a 50 hodin „prospěšek“ měsíčně

„První si samozřejmě najdu práci,“ hlásila odhodlaně hned po propuštění z vězení, na konci dubna, 25letá žena reportérovi.

Jana Thálová v počátku brzdila její očekávání s tím, že to pro bývalé vězně není vůbec jednoduché a často naráží na to, že zaměstnavatelé se obávají přijmout lidi se záznamem v rejstříku trestů. Pokud mají štěstí, tak skončí u nekvalifikovaných a špatně ohodnocených pozic.

Lze se „vrátit“ na svobodu? Problém i pro nadějnou ženu

Od prvních hodin po propuštění sleduje redakce Seznam Zpráv v unikátním časosběrném projektu, jakým nástrahám čelí člověk po výkonu trestu. Konkrétně se reportér potkával s mladou ženou Magdalenou, která měla podle mentorů z Mezinárodní vězeňské společnosti „našlápnuto“ uspět.

Na příkladu Magdaleny se ukazuje, jak složitý návrat do života reálně je.

V prvním dílu popisovala zejména pocity a pochyby po propuštění, mimo jiné i to, že přeci každý na ní na první pohled musí poznat, že vyšla z vězení:

V druhém dílu začala čelit opětovné hrozbě, že by se mohla vrátit do vězení. A to proto, že nezvládala odpracovat dostatek hodin veřejně prospěšných prací během práce:

Přitom zaměstnání je klíčové, aby se propuštění mohli postavit na nohy, zajistit si bydlení a začít splácet dluhy, se kterými z vězení většinou vychází.

Magdaleně se zaměstnání podařilo velmi rychle získat. Během léta ale na ženu plně dolehlo, že je prakticky nemožné časově sladit povinnosti pracujícího člověka s povinnostmi propuštěného vězně s podmínkou – během půl roku měl odpracovat zhruba 300 hodin veřejných prací.

Reálně by tak měla odpracovat každý měsíc 50 hodin a to lze jen ve všední dny. „Mám to domluvené tak, že přijdu, když mám volno v zaměstnání. Což je tak dvakrát, třikrát do týdne,“ vyprávěla Magdalena a dodala, že reálně nemá žádný volný čas na odpočinek. V práci totiž bere víkendové směny, aby přes týden mohla chodit na „prospěšky“, jak veřejně prospěšným pracím přezdívá.

Podle Magdaleny ale úřednice, která nad jejím případem dohlížela, trvala na tom, že dělá málo a že by mohla pracovat více.

Žena nakonec požádala soud o prodloužení lhůty o dalšího půl roku.„Musela jsem skutečně přijít na stání k soudu. Tam jsem se hájila, vzala jsem si s sebou i právníka,“ popisuje Magdalena.

Připouští, že celá situace v ní vyvolávala velké obavy a vedle slov úřednice ji stresovaly i vlastní představy, že se bude muset vrátit do vězení.

„Pro mě je vězení čirá hrůza. Do člověka se to vepíše,“ říká mladá žena.

Soud dopadl dobře – už od stání odcházela s tím, že její lhůta na odpracování hodin je prodloužená. „Ještě musím dodělat 138 hodin. Mám to rozplánované. Každý měsíc čtyřikrát a jeden na pětkrát,“ vypočítává Magdalena.

„Teď mi úřednice naopak radí, abych se šetřila a zpomalila,“ dodává. Soudní výhru šla domů oslavit spánkem.

Bydlení na poslední chvíli padlo

Souběžně se soudním stáním musela Magdalena hledat i nové bydlení. Od svého propuštění žila v azylovém domě a jednou z podmínek bylo, že je to jen dočasné řešení na pár měsíců.

„Už jsem podepisovala smlouvu, ale pak si mě prolustrovali. Byla jsem nadšená a najednou mi přišla SMS zpráva, že si mě pan majitel nepřeje,“ líčí propuštěná žena a přiznává, že to nesla velmi špatně.

Sedm měsíců za sprejování

Magdalena nastoupila do vězení na konci loňského léta. Podle jejího vyjádření doplatila na aktivity party, se kterou trávila čas, když jí bylo kolem osmnácti. „Bývalý přítel sprejoval. Poškodil budovy například energetických firem a podobně, celkově se škoda vyšplhala na 250 tisíc korun,“ popsala Magdalena.

Částka se měla rozdělit mezi pět účastníků, které podle kamerových záběrů policie identifikovala.

Mladá žena svoji část dluhu zaplatila, i když po soudem stanovené lhůtě. Jenomže se nepodařilo uhradit celou vzniklou škodu, a tak nakonec musela nastoupit do výkonu trestu i ona.

„Hodně jsem to obrečela. Vše si oběháte, vše jde podle plánu, byla jsem plná elánu a pak napíšou a je z toho nic,“ říká Magdalena.

Začala proto znovu obepisovat inzeráty, jenomže už sama nevěřila, že jí někdo odepíše a že to dopadne. „Ale paní napsala. Šla jsem na prohlídku a do týdne jsem podepisovala smlouvu,“ usmívá se žena.

Aby zvládla téměř dvacetitisícový nájem, přizvala další ženu z azylového domu. „Rozumíme si. Už máme vánoční stromeček a po večerech furt stavíme skříně,“ vypráví.

Oddlužení a studium práv

Magdalena si tak na konci roku může začít dělat plány nad rámec základního předsevzetí, že se nechce už nikdy vrátit do vězení.

V lednu chce začít řešit své dluhy a exekuci. Má v plánu zažádat o insolvenci a získat tak vidinu toho, že pokud bude následujících pět let splácet maximum možného, vyjde po tomto období oddlužená.

„A chtěla bych zkusit studovat práva. Trestní. To mě baví. Zní to blbě, ale zajímá mě to. Rozhodne mám v plánu to zkusit,“ nastiňuje Magdalena své plány.

V lednu ale přijde další zlom v jejím životě po výkonu trestu. Z vězení by měl vyjít i její přítel, se kterým plánuje začít bydlet.

Reklama

Doporučované