Hlavní obsah

„Ještě jednou mě vyfotíš a dostaneš baňu.“ Na Babišových mítincích přituhuje

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mítink Andreje Babiše v Krnově.

Reklama

aktualizováno •

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vyrazil v úterý na sever Moravy a do Slezska. Ani zde ale setkání s občany neproběhla klidně a na bývalého premiéra čekali i jeho odpůrci.

Článek

V itineráři Andreje Babiše, který už od června objíždí Česko ve svém obytném voze, se tentokrát objevily Hlučín, Opava či Krnov.

Moravskoslezský kraj bývá dlouhodobě označovaný za baštu hnutí ANO, i tady si ale na Babiše počkali jeho odpůrci.

Vyhrocená atmosféra, která trvá už od jihočeské zastávky, tak pokračuje, ačkoliv Babiš či jeho místopředsedové Karel Havlíček a Alena Schillerová, kteří tentokrát vyrazili s ním, na každé štaci apelují na své příznivce, aby se nenechali vyprovokovat.

I tak se v úterý především v Krnově a Opavě opakoval scénář z jiných míst, kdy Babišovi příznivci odpůrcům vytrhávali píšťalky z úst, ničili jim transparenty a častovali je vulgaritami. V Opavě jeden z Babišových odpůrců neudržel nervy na uzdě a jal se peprná slova oplácet. Babišovy voliče nazval také „komouši“.

Sám Andrej Babiš se proti odpůrcům vymezuje skoro na každé zastávce. „Naše mítinky nám narušují zástupci pětikoalice. Chodíme za vámi, protože chceme podpořit naše kandidáty. A máme od začátku starost o lidi,“ řekl v Hlučíně svým příznivcům expremiér, který neopomněl pochválit svoji vládu.

Scénář je skoro na všech štacích stejný. Babiš vystoupí z karavanu, poděkuje lidem, že přišli, z papíru přečte jednu dvě místní reálie a problémy. Postěžuje si na novináře, kteří v pondělí napsali, že jezdí s majáčkem, zkritizuje vládní koalici a své odpůrce a začne s výčtem úspěchů své bývalé vlády.

„Všechno jsme zaplatili – celý covid. My jsme dávali odměny záchranářům, ale nová vláda na kraje kašle. Nedává nic,“ nechal se slyšet v úterý. „Naši kandidáti by měli mít dobrou šanci, proto děláme tu kampaň.“

Co Babiš, Havlíček a Schillerová říkají na mítincích

Alena Schillerová: „Nemáme názor jako paní Markéta Pekarová Adamová, že by se stát neměl starat o lidi. Vždyť k čemu bychom tam byli?“

Andrej Babiš: „Mám svetr Markéty Pekarové Adamová. Ona je jednotka zla a nenávisti.“

Andrej Babiš: „Vy, naši voliči, nechodíte na mítinky křičet proti (premiérovi a předsedovi ODS Petru) Fialovi. Hlavně, prosím vás, věřte nám. Já mám ten pořad. Kdo jim vyhrál volby? ČT, Wollner zakázali pustit tu reportáž. STAN je organizovaný zločin.“

Karel Havlíček: „Jediné, co je spojuje, je nenávist. Nemají jediného ekonoma. Jen jednoho bankéře zoufalého.“

Bez odpůrců se obešly jen Ludgeřovice a Kravaře. Tam mítink pojali dokonce jako společenskou událost. Konal se v tamním Spolku chovatelů, kde byl k dispozici srnčí guláš za deset korun a byl o něj velký zájem.

„Tady nikdo nepíská, to je překvapení,“ podotkl Babiš a připomněl pondělní incident z Kopřivnice, kde na něj křičela žena s dítětem. „Ta paní je kandidátka za KDU a kandiduje na 15. místě,“ řekl svým stoupencům. „Byla úplně šílená, to jsem nezažil. To děťátko nemělo ani boty a brečelo. Ona křičela.“

Pořadatel, který stál u vstupu do areálu Spolku chovatelů, redaktorce Seznam Zpráv řekl, že lidi s transparenty by dovnitř ani nepustil. „Já jsem dělal karate, musím pana Babiša chránit,“ vypne hruď zhruba pětasedmdesátiletý senior.

„Kolik vám dali?“

Karel Havlíček si v Kravařích bere na paškál ministra financí z ODS Zbyňka Stanjuru. „Zachránili jsme průmysl, živnostníky, sociální smír… Co dneska dává vláda v této šílené energetické krizi? Kolik dnes stojí megawatthodina? Připomínejte to panu Stanjurovi – je odsud, určitě mezi vás chodí,“ burcuje s odkazem na to, že Stanjura byl v minulosti primátorem Opavy. „Vidím, že hodně kývete,“ reaguje, když slyší smích.

Koloritem mítinků se v posledních týdnech staly střety Babišových příznivců a odpůrců. „Nepískej tady!“ křičí expremiérova fanynka na muže z opačného tábora. „Kolik vám dali za dnešek?“ ptá se.

Terčem nevole se stávají i novináři. „Ještě jednou mě vyfotíš a dostaneš takovou baňu,“ hrozí v Ludgeřovicích jeden z mužů fotografovi Seznam Zpráv. „Ukažte mi novinářský průkaz,“ doráží na reportérku v Opavě jedna z Babišových fanynek. Jeden fanoušek se jí snaží vyrazit telefon deštníkem.

S kolonou Andreje Babiše sice jezdí antikonfliktní tým. Na místo ale dorazí až chvíli před politikem, drobné šarvátky se tak na náměstích dějí už desítky minut předtím. Nejdramatičtější situace zatím byla v Opavě, kde na zhruba dvě stovky Babišových příznivců přišla stovka jeho odpůrců.

Antikonfliktní tým nakonec dva tábory díky posilám, které přijely na místo, oddělil.

V ostravské části Poruba se odpoledne mítinku zúčastnilo na 1000 Babišových příznivců a zhruba stovka odpůrců, mezi nimiž byli i odpůrci očkování.

Babišovu tour po Česku provázejí šarvátky

Seznam Zprávy přinesly řadu reportáží z mítinků expremiéra Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované